Lista „anulaților”: Valori ale antichității, seriale de animație și muzee, printre victimele „cancel culture”

Ceea ce părea o glumă proastă a devenit un fapt social. În fiecare lună, noii inculpați sunt pur și simplu „șterși” ca în cei mai crânceni ani ai stalinismului. Motiv? Sunt considerati „jignitori” de susținătorii cancel culture.

Anularea Antichității

Nu sunt „barbarii” care încearcă să prăduiască Roma, nici măcar studenții care nu sunt în stare să-și amintească terminațiile „rosa, rosa, rosam”; acum, vandalii sunt profesorii. Mișcarea a început prin publicarea în New York Times a unui „portret” (de fapt un manifest) al lui Dan-el Padilla Peralta, profesor de istorie antică la Universitatea Princeton.

Conform acestei nulităţi, limbile clasice au contribuit la invenția „supremației albe” și la „dominarea sa continuă”. Padilla se bazează pe tinerețea sa petrecută în Republica Dominicană și pe un discurs al dictatorului Rafael Trujillo, care lăuda Grecia antică ca fiind „stăpâna frumuseții, eternă în albul impecabil al marmurilor sale”, pentru a concluziona că venerarea „albului antic” este asemănătoare cu fascismul.

De aici și planul său de a „distruge” propria disciplină. O asemenea enormitate ar fi fi fost firesc să se estompeze, dar focul aşa-zis „purificator” se aprinde în multe alte universități americane.

Câteva săptămâni mai târziu, Walter Scheidel, un alt profesor de istorie antică, la Stanford de această dată, a susținut eliminarea limbilor moarte. Într-un interviu pentru Le Point, la fel ca Padilla, el a denunțat „legăturile dintre literele clasice și imperialism și chiar suprematismul alb”.

Criza educației, ar putea spune unii. „Nu a existat niciodată o criză în educație”, răspunde Charles Péguy, „crizele în învățământ nu sunt crize în învățământ, sunt crize în viață”.

Dragon Ball

Un post de televiziune spaniol refuză să difuzeze serialul animat Dragon Ball din cauza „stereotipurilor și rolurilor de gen”. Desigur, personajele nu sunt lipsite de atuuri de gen, pe care unii le-ar numi clișee sexiste – talie subțire pentru femei, muşchi pentru bărbați: fără îndoială, nu toți creatorii de manga au citit-o pe Judith Butler!

Mascote amerindiene

S-a terminat cu pieile roșii și pipele păcii! În Statele Unite, a început un război împotriva „însușirii culturale” a nativilor americani. Anul trecut, Washington Redskins, unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul american, a fost forțat să renunțe la nume și simboluri.

Apoi a venit rândul Jeep Cherokee să fie arătat cu degetul de tribul cu același nume. Senatul din Colorado va interzice mascotele amerindiene ale școlilor publice, liceelor și universităților, iar unitățile care nu respectă regula sunt amendate cu 25.000 de dolari pe lună.

Orașul Bitche din Franța

Există nume care nu sunt ușor de purtat. Orașul Bitche, din Franța, nu se aștepta să fie interzis timp de trei săptămâni pe Facebook, din cauza unei „analize incorecte” ale celebrelor sisteme responsabile de monitorizarea insultelor pe reţelele sociale. Dar, în ciuda numelui, locuitorii din Bitche nu sunt supărați. Primarul l-a invitat pe Mark Zuckerberg să le viziteze orașul: „Come on Bitche!”.

MoMa din New York

O mișcare denumită „Strike MoMa” a atacat faimosul muzeu pe care îl acuză că a răspândit cultura „elitistă, rasistă și misogină”. Greva viza inițial expunerea legăturilor dintre președintele muzeului, Leon Black și fostul om de afaceri Jeffrey Epstein.

Dar demisia lui Leon Black la sfârșitul lunii martie nu a calmat mișcarea, dimpotrivă. Într-un manifest, activiștii atacă „dinastia Rockefeller, bancherii și speculatorii care au preluat cârma MoMa”.

Citiți și:
Guvernul britanic vrea să stopeze „cancel culture”, fenomenul promovat de stânga progresistă. Studenții și profesorii vor putea da în judecată universitățile care le interzic libertatea de exprimare
Polonia și Ungaria pregătesc legi care să sancționeze social media pentru că au ajuns să practice fake news prin omisiune

yogaesoteric
28 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More