Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

La fiecare patru ani, când o nouă administrație ajunge la Casa Albă, „Consiliul Național de Informații” al SUA publică un raport despre cum va arăta lumea peste 20 de ani.

„Global Trends 2040” seamănă mai mult cu rapoartele agențiilor de spionaj din Statele Unite. Experții provin de la CIA, dar și de la mai multe agenții de informații americane. După cum amintește New York Times, raportul din 2008 a prezis, printre altele, o pandemie globală din Asia… Pentru această ediție, viitorul este departe de a fi roz.

Cea de-a patra revoluție industrială

Lumea va fi „neapărat ultraconectată”. Schimbarea are loc, este rapidă și adaptarea societăților și guvernelor este inevitabilă. Surse formidabile de profit, tehnologiile la toate nivelurile – economie, sănătate, moduri de guvernare –  vor perturba societățile creând „șocuri” în modurile noastre obișnuite de funcționare. Din nou, statele capabile să dobândească cele mai noi tehnologii vor fi cele mai avansate.

Stocarea datelor în ADN-ul nostru

Deja se vorbește de această procedură – cu capacitățile sale enorme de stocare, ADN-ul ar putea fi considerat un fel de hard disk natural, ceea ce ar permite un „depozit” nelimitat de date. O metodă eficientă de supraveghere în masă a populațiilor. În afară de Microsoft, și UE pariază pe această tehnologie și finanțează proiectul de stocare a datelor pe ADN „OligoArchive”. „Cantitățile de date fără precedent disponibile în 2040 vor controla domeniile de concurență și conflictele internaționale.”

Dominația Inteligenței Artificiale

Inteligența artificială (IA) va deveni chiar „mainstream”, notează experții americani. „Va domina războaiele.”

Vom trece de la o nișă IA, concepută pentru rezolvarea problemelor, la un sistem care va depăși orice capacitate de înțelegere și învățare pe care o au oamenii în prezent.”

Inteligența artificială și alte tehnologii vor permite crearea de noi locuri de muncă, dar și distrugerea altora.

Chiar și principiile securității cibernetice vor fi, de asemenea, întrerupte. Ar fi de aşteptat să vedem o modificare de paradigmă. Reglementările sub forma „frontierelor geografice” vor avea din ce în ce mai puțin sens într-o lume ultraconectată.

Războiul pentru controlul tehnologiilor

Cursa pentru leadership în tehnologie va fi legată intrinsec de contextul geopolitic și modelată în funcție de rivalitățile politice, economice și sociale, în special cu China”, consideră spionii americani.

În plus, dezvoltarea acestei lumi ultraconectate va crește puterea economică, dar și influența societăților care o modelează.

Marile companii de tehnologie (grupul GAFAM, de exemplu) au acumulat resurse, profituri și influență care le fac să acționeze în mod autonom, depășind uneori autoritatea statelor.

Citiţi şi:
Ce este Marea Resetare? Aşteptări reduse şi bio-tehno-feudalism
Interviu cu Jean Tardy despre Marea Resetare: «O formă de control social complet» (I)

 

yogaesoteric
11 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More