Lumea de mâine

Te trezești dimineața, mănânci câteva felii dintr-un mezel delicios, mai iei puțină brânză și cobori. Îți scoți mașina din priză și pornești la muncă. Totu-i frumos, nepoluant și, mai mult, în tot scenariul descris, „n-a murit și n-a suferit niciun animal”. Carnea pe care ai mâncat-o era artificială, iar brânza era și ea produsă dintr-un lapte la fel de artificial precum carnea. Dar ecologiștii proclamă că e mult mai sănătos.

De multe ori m-am întrebat de ce s-ar lua lumea după Bill Gates? Omul n-a citit la viața lui decât vreo 10-15 cărți. Atât. De înțeles n-a înțeles mai nimic din ele deoarece, dacă e să-i facem un recensământ al lecturilor, cărțile citite au fost mai mult sinteze. Omul, din punctul meu de vedere, e un semi analfabet funcțional. N-are habar de mai nimic, dar vorbește ca prostu-n târg. În schimb are un instinct de negustor ticălos care-l face să scoată bani din piatră seacă. Însă asta nu-l face deștept. Tot un individ limitat rămâne. N-am înțeles niciodată de ce banii pe care-i ai sunt un motiv suficient pentru ca prostimea să se uite în gura ta. Atâta vreme cât n-ai nimic în cap, degeaba ai portofelul doldora. Cum de nu s-o fi înțeles asta până acum? Dar de aia îi zice prostimii prostime!

Și, ca să vedeți la ce mă refer, o să vă descriu pas cu pas scenariul lui Gates cu care am început articolul. Așadar, mănânci carne artificială făcută într-un bioreactor. Adică mănânci o chestie cu același gust fad, pe care e nevoie să ți-o îmbunătățească cineva cu mulți potențiatori de aromă pentru a semăna cât de cât cu carnea. Lăsăm asta de-o parte. Ceea ce nu v-am spus este că bioreactorul ăla merge cu energie electrică. Multă energie electrică. Vaca, oaia, porcul, găina merg cu iarbă, cereale, viermi etc. Adică niște chestii care oricum cresc din pământ și cu ajutorul soarelui. „Păi și curentul îl vom avea de la vânt și de la soare” – pare a gâlgâi Bill la această observație. Bine, să mergem mai departe. Laptele ăla din care se va face „brânza viitorului” va fi obținut tot printr-un proces energofag. Iar mașina aia minunat de nepoluantă va funcționa tot cu energie electrică. „Asta înseamnă verde” – va gâlgâi din nou analfabetul nostru funcțional.

Dar, totuși, ce e cu verdele ăsta? Hai să-l punem în practică pentru a-l înțelege. Și, ca să fie treaba treabă, vom lua ca etalon Bucureștiul nostru drag. Întrucât în viitorul apropiat vom fi eco, o să presupun că se va și reduce parcul auto, astfel încât vom avea doar 1 milion de mașini (acum sunt înmatriculate cam 1,5 milioane). Tot pentru a ne menține în limita ridicolului, voi presupune că întregul oraș va avea doar tarabe „entry-level”, care merg încet și consumă puțin. În fiecare seară, bucureșteanul eco își va pune la priză mașina sa eco pentru a și-o încărca. Ei bine, cât să însemne asta? În principal cam vreo 3,2 KWh timp de vreo nouă ore. Așadar, un total de vreo 3200 MW! Asta doar pentru încărcare.

Probabil că cifra nu vă spune prea multe. Știți cât a fost vârful de consum al Bucureștiului? Puțin peste 1000 MW în august 2017 când a fost o căldură crâncenă!!! Dacă nu mă înșel, a mai fost un vârf pe la același nivel prin martie 2018, cu ocazia unui ger la fel de crâncen. Și-atât. Așadar 1000 MW!!! Să mergem mai departe. Energia electrică se obține, la ora actuală, într-o proporție de 30% din cărbune și 10% din hidrocarburi. Dacă e să ne luăm după Timmermans, ar fi nevoie să renunțăm la 40% din producție pentru a deveni eco! Deci, dacă am pune în aplicare agenda verde, cu chiu cu vai am ajunge să asigurăm aproximativ 600 MW pentru București. Păi și de unde luăm, fraților, restul de 2600 MW doar ca să ne încărcăm tarabele?

Iată momentul în care armetica (sic!) începe să joace grosolan împotriva prostovanilor care populează sferele puterii planetare. Așadar un oraș ca Bucureștiul va fi incapabil să-și asigure minimul necesar pentru a funcționa ca acum, dar să mai bage suplimentar în consum, noapte de noapte, un milion de tarabe pe roți? Iar în ceea ce privește poluarea, mi-a deschis și mie ochii cineva mai inteligent decât mine care mi-a arătat limpede că grosul poluării orașelor vine nu de la mașini, ci de la… cauciucurile mașinilor. Fiecare metru pe care-l face o mașină desprinde particule de cauciuc care sunt împinse în atmosferă. Așadar, indiferent dacă ai tarabă electrică, pe gaz sau benzină, tot cam pe-acolo eşti cu poluarea. Și-atunci?

Atunci te numești prost în momentul în care îi lași pe amărâții din Valea Jiului să moară de foame amăgindu-te că te va despăgubi Comisia Europeană. E o utopie ceea ce ni se vinde: comisia aia îți dă posibilitatea să te împrumuți, nu-ți bagă gratis în traistă. Așadar, din nou suntem dobitoci.

Dacă vom face o retrospectivă, vom observa limpede că din nou picăm de proști. Adică la fel cum am fost toată istoria. De ce ar fi necesar să mergem după cum ne cântă niște proști planetari? De ce să promovăm în fruntea țării niște imbecili incapabili să facă niște calcule simple? Poluează cărbunele? Foarte bine! Avem dreptul să poluăm. Să-și oprească Germania și Franța poluțiile (sic!) și-apoi ne vom gândi și noi dacă vom opri sau nu. Oricum România n-are cum să polueze vreodată cât a poluat Germania în perioada ei de glorie. Așadar, dacă se simte cineva vinovat, să se apuce și să-și facă experimentele pe propria piele.

Din ceea ce observăm, pe zi ce trece, UE și lumea așa-zis civilizată, merge pe o paradigmă auto-distructivă. Consecințele se văd cu ochiul liber în SUA unde nici pe departe nu s-au pus în practică atâtea măsuri tembele ca-n UE. California – cel mai tefelist stat american – are probleme grave cu alimentarea cu energie electrică. Ca să nu mai vorbesc de restul problemelor structurale care au „boschetarizat” o mare parte a populației.

Nu vă spun decât atât: este stringent necesar să ne rupem înainte de a fi prea târziu! UE ne-a distrus economia, ne-a distrus spiritual și ne-a preschimbat într-o țară eșuată. Este necesar să avem puterea să ne ridicăm pe propriile noastre picioare. Altfel vom rămâne în capcană și ne vom da sufletul cu mult înaintea lor. Asta deoarece ei nu fac altceva decât să-și tragă seva din suferința noastră. Uitați-vă la cifre! Ne arată limpede că totul e fals. Uitați-vă la oameni! Toți sunt niște imenși prostovani. Nu vă mai luați după proști!

Treziți-vă!!!

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Lumea post-COVID-19: un neoliberalism și mai dur, și mai violent
«Noul raport CIA: Cum va fi lumea în 2025?» – o carte scrisă după un raport CIA din 2005, în care se prefaţează epidemia de coronavirus din 2020!!!

 

yogaesoteric
15 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More