Lumea fascinantă a cristalelor. Smaraldul (I)

 

Lumea cristalelor este vastă şi plină de surprize frumoase şi uimitoare. Ca şi plantele, acestea au fost lăsate ca ajutoare pentru fiinţa umană pe drumul ei spre desăvârşire. Chiar dacă la ora actuală pietrele preţioase şi semipreţioase au ajuns să fie în marea lor majoritate considerate obiecte de podoabă, ele nu şi-au pierdut nici valoarea spirituală, nici… „graiulˮ. Dacă îl parafrazăm pe Goethe, am putea spune că „Nu lumea cristalelor a murit, ci sufletele fiinţelor umane…ˮ care s-au închis faţă de aceasta.

Dacă înţelegem cum anume să ne „apropiemˮ de cristale, acestea ne vor şopti multe din ceea ce pot face pentru noi. Apropierea de lumea cristalelor este uneori dificilă din lipsa unei cunoaşteri adecvate. Există cristale mari, cristale mici, cristale de diverse forme, cristale care încarcă alte cristale, cristale de o singură culoare, cristale de mai multe culori, cristale cu incluzii amestecate etc. iar în faţa unei asemenea diversităţi este uneori derutant şi greu de găsit un început. De aceea vă propunem o serie de articole referitoare la diferitele cristale care se pot procura uşor şi care au multiple valenţe binefăcătoare pentru fiinţa umană.


Smaraldul

Denumire. Termenul utilizat astăzi pentru denumirea cristalului se consideră că derivă din cuvântul persan antic care se traducea în greacă ca „smaragdosˮ, şi însemna – „piatră verdeˮ (după alte surse, „zeiţa pietrelor verziˮ) şi era utilizat în antichitate pentru un număr mare de cristale verzi. În timp, versiunile limbii latine vulgare pentru această piatră – „esmerauldeˮ, „esmeraldaˮ sau „esmeraldusˮ – au ajuns să fie denumirile cele mai folosite şi denumirea a devenit „emeraldˮ (engl.) – „smaraldˮ.

Compoziţie chimică: Be3Al2(SiO3)6 (alumino-silicat de beriliu). Are o duritate de 7,5-8 (din 10) pe scara Mohs. Smaraldul este varietatea verde a familiei beriliului şi probabil cea mai faimoasă varietate. Dar această familie mai conţine şi alte cristale foarte valoroase – cel bleu sau bleu-turcoaz cunoscut ca aquamarin, cel galben – heliodor, berilul auriu, berilul roz – morganit, berilul roşu – bixbit, şi berilul incolor – goshenit. Smaraldul este varietatea colorată în nuanţe de verde datorită conţinutului de crom, sau uneori de vanadiu.

Culorile smaraldului: Smaraldul este de culoare galben-verde până la albastru-verde, culoarea primară este obligatoriu verde, din acest motiv o altă denumire a sa este de „beril verdeˮ. Smaraldul natural, transparent, este una dintre pietrele preţioase binecunoscute, alături de diamant, safir şi rubin.

Legende și povestiri despre smarald

În Egiptul antic smaraldul era considerat un simbol al vieţii eterne, un dar de la Toth – zeul înţelepciunii.

În urmă cu aprox 4000 de ani, în timpul celei de a 12-a dinastii de faraoni, pietre de smarald au fost descoperite în munţii Egiptului, între Marea Roşie şi Nil. Regina Cleopatra a purtat smaralde drept podoabe, care se spune că i-au păstrat tinereţea şi frumuseţea. Există credinţa că în aceste pietre trăieşte frumuseţea infinită a lui Venus. Datorită pasiunii ce o avea pentru aceste pietre, Cleopatra a vizitat minele, iar din acel moment acestea au primit numele reginei. Minele de smarald ale Cleopatrei au fost exploatate până în sec. XIII, apoi au fost abandonate.

Aztecii şi incaşii s-au închinat pietrelor de smarald, considerându-le sfinte. Era un cristal venerat de incaşi.

Caldeenii considerau că smaraldele conţin o zeiţă.

Cu ajutorul cristalelor de smarald se realizau ritualurile de adorare a diferitelor zeiţe în antichitate. Acestea era: Annapurna – zeiţa hindusă a alimentelor, bucătăriei şi pregătirii alimentelor, Astarte – zeiţa feniciană a fertilităţii, dragostei şi războiului, Banbha, Eriu şi Fodla – zeiţe feniciene ale suveranităţii, şi Persefona – zeiţa greacă a primăverii.

Împăratul Nero privea performanţele gladiatorilor printr-un „ochi” de smarald (un fel de lentilă mare, confecţionată din smarald foarte pur).

Zodiacul vechi grec şi roman a dedicat luna iunie smaraldului, mai precis zodiei racului.
Grecii şi romanii asociau smaraldul cu planeta Venus.

În est, smaraldul a fost deseori asociat cu planeta Mercur, pentru înţelepciune şi elocvenţă.
Unii înţelepţi din antichitate au afirmat că Jupiter ar fi planeta corespunzătoare smaraldului.

Plinius aminteşte de o veche povestire iudaică care spunea că dacă un şarpe fixează cu privirea un smarald, şarpele devine orb.

Faimosul „sfânt Graal” din timpul regelui Arthur se cunoştea că este o cupă miraculoasă făcută dintr-un singur cristal de smarald, trimis de Rai şi învestit cu puterea de a conserva castitatea, de a prelungi viaţa şi cu alte minuni. Această cupă s-a crezut că a fost adusă direct din mâinile lui Dumnezeu de către îngeri. De asemenea, se consideră că este de fapt cupa din care a băut Iisus la Cina cea de taină.

Smaraldele au fost de asemenea talismane pentru Aristotel, Alexandru cel Mare, Charlemagne şi mogulii Indiei.

Shah Jahan, cel care a construit Taj Mahal-ul, a pus ca textele sacre hinduse să-i fie scrise pe smaralde, pe care le utiliza ca talismane.

Textele vedice declarau smaraldele ca fiind „piatra noroculuiˮ şi „piatra care îmbunătăţeşte starea de bineˮ.

Smaraldele au împodobit coroanele şi bijuteriile regale multor ţări timp de multe secole. Ele au jucat un rol important în aproape toate culturile şi casele regale. Smaraldele nu numai că au fost onorate ca pietre preţioase dar au fost apreciate şi pentru rolul lor vindecător.

Smaraldul a fost onorat de majoritatea religiilor pentru puterile spirituale şi pentru frumuseţea sa.

Smaraldul poate fi confundat cu turmalina verde, granatul verde, peridotul, fluoritul verde sau aventurinul verde.

Purificare: Deşi este o piatră care nu se impurifică uşor, este bine să fie curăţat sub jet de apă călduţă o dată pe lună.

Atenţionare: Poate fi folosit în contact cu trupul, dar nu este indicat să se folosească pentru încărcarea apei prin plasarea sa într-un recipient cu apă de izvor timp de câteva ore, deoarece conţine aluminiu.

Efecte asupra purtătorului:

1. Smaraldul creşte capacităţile cognitive şi psihice, puterea de cunoaştere, focalizarea conștiinței şi memoria

Din cele mai vechi timpuri se spune că acest cristal conferă discernământ, capacitate de cunoaştere în profunzime, puterea de a cunoaşte adevărul. De asemenea, el inspiră o profundă cunoaştere interioară, lărgeşte viziunea, aduce claritate mentală, întăreşte memoria şi conferă inspiraţie artistică. Ajută astfel la atingerea unei capacități cognitive mult mai mari. S-a mai observat că ajută la aducerea în sfera conștienței a aspectelor din sfera subconștientă sau inconștientă. Înţelepţii din antichitate au observat că smaraldul aduce claritate în gândire, inspiră gândirea profundă, sinceră, promovând adevărul și discernământul. Este un cristal al înţelepciunii. Combină inteligenţa cu discernământul.

Smaraldul ajută de asemenea la focalizarea intenției, la creșterea capacității de conștientizare, conducând ființa la acțiuni benefice. Totodată s-a observat că smaraldul elimină tendinţele nefaste și pesimiste.

Acest cristal este de mare ajutor pentru cei care au dificultăți în concentrare. O minte instabilă va genera senzația de neliniște și va aduce instabilitate în viața personală. Smaraldul crește puterea de concentrare, oprind mintea să mai sară de la un subiect la altul.

Smaraldul este indicat să fie purtat în perioade de studii intense sau examene, fiind foarte bun pentru studenți – ajutând şi la dobândirea de cunoștințe, creșterea nivelului de cunoaștere, creșterea inteligenței.

De asemenea, acest cristal este de ajutor pentru rememorarea rapidă a acţiunilor de peste zi.

2. Smaraldul creşte creativitatea şi comunicarea, precum şi elocvenţa în vorbire

În anumite civilizaţii smaraldul se considera că este legat de planeta Mercur, de aceea ar ajuta nu doar sfera cognitivă ci şi creativitatea în orice domeniu (muzică, pictură, modă, design interior etc.) şi comunicarea. Aristotel a consemnat faptul că smaraldul ajută la exprimarea clară, inteligentă, fiind de ajutor celor care vorbesc în public. Smaraldul ajută exprimarea atât prin scris cât şi prin vorbire.

Smaraldul este un remarcabil cristal de susţinere la locul de muncă, întrucât creşte acuitatea mentală, întăreşte memoria şi inspiră elocvenţa în vorbire.

3. Smaraldul energizează calităţile de căutător ale fiinţei umane

Smaraldul este un adevărat talisman pentru oamenii de ştiinţă, aventurieri, vânători, călători şi exploratori. De asemenea, smaraldele sunt cristale de mare ajutor pentru studenţi şi cercetători. Ele susțin fiinţa umană în efortul de a obţine ceea ce caută – în special cunoaştere, cu scopul de a-i îmbunătăţi viaţa, de a-i proteja pe cei pe care îi preţuieşte sau de a o proteja de elemente nedorite.
De asemenea, se știa că smaraldul este un excelent ajutor pentru meditaţie şi concentrare, pentru căutătorul spiritual.

4. Echilibrează şi armonizează planurile emoţional, psihic, fizic şi toate domeniile vieţii fiinţei umane. Aduce armonie în relații.

Smaraldul are efect calmant asupra emoţiilor. În același timp, îndepărtează cicatricile emoționale.

Smaraldul restabileşte și asigură echilibrul fizic, emoţional şi psihic al ființei, aducând în armonie toate domeniile vieții purtătorului. Elimină tendinţele nefaste şi aduce în loc energii benefice.

Promovează prietenia, echilibrul între parteneri, aduce încântare și loialitate în viața domestică. Stimulează cooperarea şi înţelegerea în cadrul grupurilor de persoane. Conferă înţelegerea cu respect a celorlalţi. De asemenea, smaraldul aduce o mai bună înţelegere reciprocă a nevoilor, dorinţelor şi punctelor de vedere asupra vieţii pentru persoanele de generaţii diferite. Purtat la gât, consolidează relaţiile dintre părinţi şi copii, aduce reconciliere între prieteni sau parteneri.

Smaraldul ajută la dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi socializare, facilitând desfăşurarea acestora în armonie. Promovează dragostea pentru adevăr, frumuseţea, echilibrul, armonia, onestitatea, sensibilitatea şi răbdarea. De asemenea, conferă tăria necesară pentru depăşirea problemelor vieţii, curăţarea tiparelor mentale nefaste, a victimizării, a pierderii puterii personale.

5. Smaraldul conferă sau restabileşte stima de sine şi încrederea în sine

Smaraldul, calmând emoțiile și stimulând gândirea profundă, reflexivă, sinceră, îndepărtând gândurile nefaste, ajută la dobândirea încrederii și a stimei de sine. Ajută, de asemenea, la creșterea încrederii în propria gândire și propria independență și libertate de opinie.

Smaraldul este foarte util pentru cei aflați în poziție de manager sau de conducători de echipe. De asemenea, este de ajutor pentru cei care este necesar să vorbească în public. În antichitate era cunoscut faptul că smaraldul este de mare ajutor nu doar pentru o exprimare elocventă și convingătoare, ci și pentru câștigarea dezbaterilor publice, întrucât are capacitatea de a crește încrederea celui care vorbește și de a-l ajuta să impresioneze pe oricine cu vorbele și gândurile sale.

6. Smaraldul protejează faţă de otrăvire fizică, energetică, psihică și față de situații dificile și pericole

Acest cristal este precum un scut împotriva energiilor nefaste de orice fel. Asigură protecţie împotriva deochiului, a gândurilor rele, a atacurilor energetice etc. În trecut era folosit ca remediu împotriva otrăvirilor și a mușcăturilor veninoase. De asemenea, se considera că smaraldul, pentru a-l preveni pe purtătorul său că era posibil să se confrunte cu anumite primejdii, îşi modifica culoarea.

Smaraldul ajută la îndepărtarea toxicității emoționale – proprii sau provenită de la alții. Revelator al adevărului, smaraldul are puterea de a proteja purtătorul său de farmece, blesteme şi alte energii nefaste care au fost îndreptate spre el.

De asemenea, smaraldul are puterea de a salva ființa de inamici. Prin purtarea unui inel sau a unei brățări de smarald, se spune că inamicii nu vor putea face rău nicicum ființei respective. Smaraldul, tot în calitate de protector, ajută la ieșirea din situații dificile. Conferind intuiție puternică referitoare la oameni, ajută la luarea deciziilor corecte. Cu ajutorul smaraldului ființa va scăpa de înșelăciuni, trădări sau fraudare.

Smaraldul este considerat un talisman norocos pentru călători, în special pentru marinari şi pescari. Se spune că îndepărtează furtunile şi inhibă instinctele nestăpânite.

7. Smaraldul ajută procesele de vindecare

Smaraldul activează procesul de autovindecare a organismului, regenerând şi întinerind ţesuturile afectate. Întăreşte sistemul imunitar și are un puternic rol detoxifiant. Smaraldul ajută în caz de alergii, probleme de piele, probleme respiratorii și afecțiuni ale sistemului nervos

Era cunoscut de vindecătorii din trecut pentru efectele sale de a regla funcţiile inimii, ficatului, pancreasului, rinichilor şi ale glandei tiroide. Multe mărturii de vindecare atestă că smaraldul este capabil să ofere suport şi chiar să vindece boli grave precum Parkinson, scleroză multiplă, epilepsie, boli de inimă. De asemenea, acest cristal este recomandat pentru dureri de cap, boli ale copilăriei, afecţiuni renale, musculare, gastrointestinale, probleme ale ganglionilor limfatici, boli ale coloanei vertebrale, infecţii, diabet, reumatism, gută și boli de ochi. Este foarte indicat în convalescenţa după boli infecţioase. În trecut se considera că smaraldul îndepărtează epilepsia și previne febra, durerile de cap, alergiile și sinuzita. Era considerat a fi o piatră miracol pentru persoanele cu probleme de vorbire. S-a observat că smaraldul este util în caz de claustrofobie. S-a mai observat că are efect detoxifiant asupra ficatului si este util în caz de tumori. În trecut smaraldul a fost utilizat și pentru creşterea fertilităţii şi ca susţinător în timpul naşterii.

Smaraldul este considerat a fi unul dintre cele mai bune cristale pentru tratarea ochilor şi restabilirea vederii. Spălarea ochilor cu apă de smarald (apa în care a fost plasat un smarald pentru câteva ore) este foarte bună pentru ochi, considerându-se că poate ameliora infecţiile oculare. În trecut era considerat un cristal al vederii și al marilor viziuni, al creşterii şi întăririi memoriei, al conferirii abilităţii de a prevedea viitorul. Era asociat cu ochii și cu vederea, considerându-se că ajută la dobândirea de viziuni profetice şi revelarea adevărurilor. Asocierea smaraldului cu vederea şi ochii a fost făcută de multe civilizaţii de-a lungul timpului, atât pentru calităţile calmante cât şi pentru capacitatea de a vindeca bolile ochilor. De asemenea, cristale mari de smarald fin, transparent au fost utilizate ca lupe şi au dat naștere primilor ochelari.

8. Smaraldul este un cristal pentru regenerare si revenire, aducând prospeţime şi vitalitate

Smaraldul conferă o stare de reîmprospătare, de reîntinerire. Ajută la revitalizarea organelor obosite când este plasat în apropierea acestora. Cunoscutul litolog St. Hildegard din Bingen a afirmat: „Tot verdele naturii este concentrat în smaraldˮ. Dintre vârstele omului, reprezentând tinereţea, smaraldul însufleţeşte sufletul precum primăvara înviorează inima. Smaraldul simbolizează speranţa şi viitorul, reînnoirea şi creşterea. El însuși este un căutător al iubirii şi un revelator al adevărului.

Energia sa alină şi ajută vindecarea tuturor nivelurilor ființei, aducând prospețime și vitalitate spiritului. Este un cristal al regenerării şi refacerii, aducând prospeţime şi vitalitate, inspirație, răbdare, unificare, iubire necondiţionată şi compasiune – atât pentru sine însuşi cât şi pentru alţii.

9. Smaraldul este o piatră a dragostei şi a succesului

I se spunea „cristalul iubirilor de succesˮ. A fost dedicat în antichitate zeiței Venus pentru faptul că oferă siguranță în dragoste.

10. Smaraldul permite fiinţei umane să experimenteze adevărata abundenţă

Abundenţa este abilitatea de a primi darurile spiritului în toate experienţele vieţii şi de a îmbrăţişa manifestările sale cu recunoştinţă. Abundența, ca atitudine, este încrederea că Dumnezeu va oferi ființei tot ce are nevoie. În primul secol, Hermes Trismegistos a pus să se graveze în tăbliţe de smarald pur, binecunoscutele „Tablele de smarald ale lui Hermes Trismegistosˮ, cuvinte pline de înţelepciune, pe care unii le-au considerau apoi a fi adevărate chei magice. Și pentru acest motiv, smaraldele au fost considerate în majoritatea civilizațiilor antice ca fiind pietre magice care conectează domeniul cosmic cu cel pământesc, şi care ajută la materializarea gândurilor şi dorinţelor.

În concluzie, am putea spune că smaraldul este cu adevărat un cristal foarte prețios pentru ființa umană, fiind un înviorător pentru gândire profundă, reflectare, viziuni profetice și cunoaștere, un susținător al căutării în orice domeniu de cunoaștere, un calmant pentru emoții, un echilibrant și armonizator al relațiilor, un bun detoxifiant psihic, energetic, emoțional dar și fizic, un foarte bun terapeut pentru întregul organism dar mai ales pentru ochi și un plăcut remediu regenerator.

Citiți și:

Pietrele preţioase – sănătate de lux

Citrinul – cristalul optimismului și al renașterii 

yogaesoteric
28 februarie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More