Lumea fascinantă a cristalelor (VI). Lapislazuli

 

Denumire: Numele său provine de la termenul latin „lapis”, care înseamnă „piatră”, şi termenul persan „lazhuward”, care înseamnă „albastru”.

Compoziţie chimică: Lapislazuli este un silicat feldspatoid care conţine mai multe minerale în proporţii diferite – lazurit, calcit, pirită şi alte minerale în proporţii mai mici. Componenta principală este lazuritul, care are compoziţia chimică (Na, Ca)8 (AlSiO4)6 (S, SO4, Cl)1-2.

Lapislazuli este considerat o rocă, apărând sub formă de depozite compacte, masive, în principal de culoare albastru regal, în care se pot observa străluciri aurii de pirită şi incluziuni albe de calcit. Lapislazuli care este de calitate mai scăzută prezintă o culoare albastră mai pală, prezentând incluzii mai mult albe decât aurii, şi este denumit lapis.

Duritate. Lapislazuli prezintă o duritate de 5-6 pe scara Mohs.

Lazuritul, care este principala componentă, deseori se regăseşte sub formă de cristalizare dodecaedrică în depozitele de lapislazuli.

Legende:

Se spune că lapislazuli este una dintre cele mai vechi pietre de pe pământ utilizată în sens spiritual şi pentru vindecare de către fiinţa umană.

Egiptenii şi babilonienii apreciau foarte mult această piatră, considerând-o sacră. Unele culturi străvechi preţuiau lapislazuli mai mult ca aurul.

Lapislazuli a fost printre cele mai preţuite tributuri care au fost plătite Egiptului, şi care au fost extrase din minele considerate cele mai străvechi de pe planetă, în care s-a lucrat încă din perioada anilor 4000 î.H. şi care mai sunt funcţionale şi astăzi.

Sarcofagul de aur al regelui Tutancamon, precum şi celelalte ornamente de înmormântare ale regilor şi reginelor egipteni au fost încrustate din abundenţă cu pietre de lapislazuli. De asemenea, ornamentele îmbrăcăminţii preoţilor şi a membrilor familiei regale egiptene erau colorate cu pigment obţinut din lapislazuli, pentru a se arăta statutul lor.

În Persia antică şi în America precolumbiană, cristalul de lapislazuli era un simbol al nopţii înstelate.

Lapislazuli era o piatră favorită a Orientului islamic, considerată talisman de protecţie împotriva „ochiului rău”.

În timpul grecilor şi romanilor, lapislazuli a fost utilizat în principal ca piatră ornamentală.

În Evul mediu, în Europa, lapislazuli a fost preţuit în mod deosebit deoarece se considera că seamănă cu albastrul paradisului şi contracarează răul entităţilor întunericului, aducând ajutorul şi binele spiritelor luminii, precum şi înţelepciune.

În timpul Renaşterii, Ecaterina cea Mare a „tapetat” o întreagă cameră din palatul său cu lapislazuli – pereţi, şeminee, uşi şi cadrele oglinzilor.

Budiştii recomandau acest cristal pentru dobândirea păcii interioare şi eliberarea de gânduri nefaste.

A fost utilizat în sculpturi care reprezentau Ochiul lui Isis sau Ochiul Atotvăzător al zeiţei Maat.

A fost utilizat din abundenţă pentru confecţionarea diferitelor obiecte de podoabă şi, măcinat, pentru obţinerea de pudră pentru vopseluri, farduri de ochi şi elixiruri medicinale.

Măcinat până devenea pudră fină, cristalul de lapislazuli era transformat în pigment ultramarin, culoarea favorită a lui Michelangelo.

Cu ajutorul cristalelor de lapislazuli erau onorate în trecut diferite zeiţe:
– Atena, zeiţa războiului şi a înţelepciunii şi Hera, zeiţa căsătoriei, la greci;
– Inanna, zeiţa sumeriană a lumii subpământene. Se spunea că măsoară timpul şi lungimea vieţii fiinţelor umane;
– Nuit, zeiţa egipteană a cerului şi a paradisului;
– Venus, zeiţa romană a iubirii şi frumuseţii (denumită Afrodita, la greci);
– Dana (Danu), zeiţa celtică a râurilor.

Lapislazuli este în prezent piatra naţională a statului Chile.

Efecte

1. Lapislazuli ajută la înţelegerea spirituală a vieţii, conştientizarea experienţelor prin care trece fiinţa umană

Lapislazuli este un cristal care pune fiinţa umană în rezonanţă ocultă cu sferele spirituale. Este bun pentru meditaţie şi concentrare. Dinamizează centrii superiori de forţă, deschide anumite structuri energetice la nivelul capului şi conferă perceperea lumii într-un mod cu totul diferit. Creşte capacitatea de a conştientiza experienţele prin care trece fiinţa umană. Susţine conştienţa de sine, precum şi acceptarea acestei cunoaşteri. Impulsionează aducerea la suprafaţă a anumitor probleme care au fost ascunse în subconştient, ajutând astfel la diminuarea furiei reprimate sau a altor emoţii nocive. De asemenea, face să fie conştientizate motivaţiile şi credinţele purtătorului şi dă o clară perspectivă asupra propriei vieţi. Revelează nu doar limitările, ci şi oportunităţile de creştere spirituală, prin utilizarea darurilor şi înzestrărilor pe care purtătorul le are.

Lapislazuli poate fi un adevărat catalizator pentru atingerea stărilor înalte de conştiinţă. Această piatră inspiră evoluţia în viaţa prezentă. Poate ajuta la revelarea unor aspecte din vieţile anterioare. De asemenea, se spune că ajută la înţelegerea misterelor sacre. În tărâmul secetos al Egiptului, culoarea intensă tip albastru cobalt a lui lapislazuli genera un contrast spiritual puternic cu ariditatea planului fizic, iar scânteierile aurii ale pietrei erau precum stelele pe cerul nopţii. Meditând asupra acestora, preoţii egipteni simţeau că diferite puteri supranaturale benefice le transformă viaţa.

2. Lapislazuli dinamizează şi amplifică intuiţia spirituală, capacitatea intelectuală, înţelepciunea

Lapislazuli este un cristal puternic pentru activarea nivelului supramental şi dezvoltarea abilităţilor intelectuale, mai ales ale intelectului superior. Dinamizează intuiţia spirituală. Susţine aspiraţia de cunoaştere, de adevăr şi înţelegerea profundă, şi ajută procesele de învăţare. Este foarte bun pentru îmbunătăţirea memoriei. Se consideră că este o piatră excelentă pentru directori executivi, jurnalişti şi psihologi, întrucât stimulează gândirea justă, benefică şi practică în lumea concretă. Ajută analiza intelectuală în cazul arheologilor şi a istoricilor, rezolvarea litigiilor în cazul avocaţilor şi aduce idei novatoare inventatorilor şi scriitorilor. Lapislazuli este o piatră vizionară, aducând informaţii la nivelul conştiinţei, deseori sub formă de imagini.

3. Lapislazuli este o piatră a adevărului

Lapislazuli încurajează onestitatea spiritului, atât în exprimarea verbală cât şi scrisă. Este bine de purtat pentru susţinerea tuturor formelor de comunicare profundă, cât şi atunci când se doreşte o comunicare spirituală cu anumite conştiinţe foarte înalte. Lapislazuli este considerat a fi un simbol universal pentru înţelepciune şi adevăr. Ajută la revelarea adevărului interior şi permite exprimarea acestui adevăr al propriei fiinţe, fără compromisuri. Încurajează calităţi precum onestitate, compasiune, verticalitate atunci când purtătorul interacţionează cu altcineva.

4. Lapislazuli este considerat simbol al regalităţii

Lapislazuli este una dintre cele mai căutate pietre de când există înscrisuri. Albastrul său profund a fost considerat dintotdeauna un simbol al regalităţii şi al onoarei, al zeilor şi al puterii, al viziunii şi al spiritului. Este una din cele mai străvechi pietre spirituale cunoscute de fiinţa umană, utilizată de vindecători, preoţi şi regi sau regine pentru putere, înţelepciune, trezirea capacităţilor paranormale şi dobândirea de viziuni spirituale profetice.

5. Lapislazuli aduce armonia în relaţii

Lapislazuli este considerată o piatră a prieteniei. Încurajează demnitatea în cadrul prieteniilor şi aduce armonie în cadrul socializării. Ajută rezolvarea tensiunilor în cuplu. De asemenea, se cunoaşte că o baghetă de lapislazuli aduce calm şi comunicare afectuoasă într-un cămin cu adolescenţi temperamentali, sau copii cu sindrom Asperger, autism sau ADD.

6. Lapislazuli atrage succes şi recunoaştere

Există anumite înscrieri care transmit faptul că lapislazuli poate aduce faimă în domeniul creativ sau în domeniu manifestărilor artistice pe scenă. De asemenea, se consideră că o piatră de lapislazuli plasată la locul de muncă va atrage promovări, succes şi recunoaştere de lungă durată în domeniu.

7. Lapislazuli aduce vitalitate, armonie şi vindecare fiinţei umane

Lapislazuli fortifică organismul şi aduce vitalitate şi prospeţime. Are un puternic rol vindecător.

Lapislazuli îndepărtează stresul, anxietatea, agitaţia emoţională şi aduce pace şi serenitate. Recunoaşte atacurile psihice şi le blochează. Protejează împotriva acestui tip de atacuri şi faţă de energii nefaste, blesteme şi vrăji. Curăţă aura.

Lapislazuli este benefic pentru gât, laringe, corzile vocale şi ajută reglarea hormonală şi echilibrarea glandei tiroide. Poate fi folosit pentru a calma gâtul şi toate inflamaţiile gâtului şi capului.

Ajută la depăşirea problemelor legate de surditate şi a altor probleme conexe cu urechile sau căile nazale. Reduce vertijul.

Ajută la realizarea unei circulaţii sanguine normale şi îmbunătăţeşte ritmul cardiac. Lapislazuli previne problemele cardiace, scade tensiunea arterială (la hipertensivi).

Este de asemenea bun pentru ochi, considerat a fi util în special pentru tratarea cataractei, a infecţiilor oculare, chiar prin plasarea unor cristale de lapislazuli pe zonele afectate.

Este util pentru probleme de piele şi muşcături de insecte.
Este bun pentru ciclu menstrual neregulat.
Este util în caz de crampe, înţepeneli sau lumbago.
Îndepărtează durerea şi inflamaţia. Este util în caz de migrene.
Ajută în caz de afecţiuni ale sistemului nervos.

Lapislazuli este o piatră care, aşa cum spun diferite surse din vechime, poate fi programată pentru a trata afecţiunile diferitelor organe şi sisteme ale trupului uman.
De asemenea, se consideră că lapislazuli poate ajuta la găsirea cauzelor spirituale profunde în cazul bolilor care se vindecă greu sau când există o anumită rezistenţă faţă de declanşarea şi înaintarea procesului vindecării.

În concluzie…

Lapislazuli este o piatră care ajută la explorarea profunzimilor conştiinţei şi înălţimii spiritului, susţinând dinamizarea nivelului supramental şi a diferitelor înzestrări spirituale ale fiinţei umane. Lapislazuli ajută conştientizarea experienţelor prin care trece fiinţa umană şi a sensului vieţii, conferindu-i o viziune foarte înaltă asupra vieţii sale şi, prin aceasta, pace interioară şi înţelepciune.


Citiţi şi:

Lumea fascinantă a cristalelor. Diamantul (III)

Lumea fascinantă a cristalelor. Safirul (II)

 

yogaesoteric
4 aprilie 2020

 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More