M-ar fi anihilat dacă ar fi putut – Zilele în care Binomul SRI-DNA a instalat frică în CCR după Legile Big Brother

Zilele în care Binomul SRI-DNA a instalat frică în CCR după Legile Big Brother: „Daniel, ăştia o să ne aresteze!… Ştiam că sunt principala lor ţintă, atât a SRI, cât şi a Codruței Kovesi, şi că m-ar fi anihilat dacă ar fi putut. Oricum, lucrau la asta… Mă aflam în biroul Monei Pivniceru şi am văzut-o pe colega mea cum se schimbă la față.

Binomul SRI-DNA a reuşit să instaleze frica în Curtea Constituţională a României. S-a petrecut în anii 2014-2015, când judecătorii CCR au ajuns să trăiască cu teama că oricând vor fi săltaţi şi vor defila în cătuşe. Unul dintre ei chiar a păţit aceasta: judecătorul CCR Toni Greblă, care în final, după ani de umilinţe şi chin, avea să fie achitat definitiv la Înalta Curte.

Principala ţintă era însă judecătorul CCR Daniel Morar.

În cartea sa proaspăt lansată Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiţiei după 1990, scrisă cu sprijinul în documentare al jurnalistei Sorina Matei, Daniel Morar relatează modul în care s-a instaurat teroarea în rândul judecătorilor CCR. O face în capitolul intitulat chiar „Instalarea fricii”.

Presiunile şi ameninţările făţişe au atins apogeul după ce Curtea Constituţională a respins Legile Big Brother, Daniel Morar fiind judecător-raportor, legi prin care practic SRI urmărea punerea sub supraveghere a întregii populaţii.

În acest context, Morar rememorează că după deciziile prin care CCR a declarat ca neconstituţionale cele trei Legi Big Brother, declarațiile cu iz de ameninţare venite din partea SRI au fost tot mai directe, pentru ca în final Binomul SRI-DNA să apeleze la o acţiune de forţă prin săltarea judecătorului CCR Toni Greblă.

Daniel Morar relatează cum preşedintele CCR de atunci Augustin Zegrean îi spunea că vor fi arestaţi şi impactul pe care aducerea la DNA a lui Toni Greblă l-a avut asupra Monei Pivniceru, care s-a schimbat la faţă.

Marele trofeu era însă reprezentat de Daniel Morar, care precizează că SRI şi fosta şefă DNA Laura Kovesi lucrau la execuţia sa.

Iată dezvăluirile lui Daniel Morar despre acţiunile prin care Binomul SRI-DNA a instalat frica în CCR:

„Eram supuşi unei presiuni fără precedent şi începea să ne fie frică. Îmi amintesc că judecătorii Mona Pivniceru şi Valentin Pușkaș îşi exprimau deschis temerile. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, îmi spunea deseori: «Daniel, ăştia o să ne aresteze!»

Eu ce puteam să mai zic? Fusesem judecător-raportor în ambele dosare, determinasem şi motivasem deciziile, iar directorul SRI mă nominalizase expres atunci când şi-a exprimat nemulţumirile. Ştiam că sunt principala lor ţintă, atât a SRI, cât şi a Codruței Kovesi, şi că m-ar fi anihilat dacă ar fi putut. Oricum, lucrau la asta.

(…) A doua zi după pronunţare, în dimineaţa zilei de 22 ianuarie 2015, într-o acţiune de forţă, un judecător constituţional a fost ridicat de acasă şi dus cu mandat la sediul DNA. Acţiunea a fost de efect, intens mediatizată. Procurorii anunţau că judecătorul Toni Greblă fusese pus sub învinuire pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia şi chiar pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Aflam că un judecător al Curţii făcea parte dintr-un grup de crimă organizată, pe care chiar el îl constituise şi care avea ca scop nici mai mult, nici mai puţin decât eludarea embargoului instituit de Federaţia Rusă asupra importului de produse alimentare din Uniunea Europeană.

Pentru ridicolul acuzaţiilor, era pe deplin lămuritor articolul lui Gabriel Giurgiu din Dilema veche. În ciuda anvergurii învinuirii anunţare de DNA, dosarul a rămas în memoria publică că fiind «dosarul struţilor lui Greblă».

Mă aflam în biroul Monei Pivniceru când imaginile cu Toni Greblă, adus la sediul DNA de pe Ştirbei Voda în zgomotul sirenelor de poliţie, rulau pe ecranul televizorului şi am văzut-o pe colega mea cum se schimbă la faţă. Eu nu eram foarte surprins de evenimente. Îl aleseseră pe cel mai vulnerabil dintre noi.”

Citiți și:
Daniel Morar dezvăluie legăturile oculte dintre SRI și judecători din CSM
Judecătorul Daniel Morar distruge magistraţii care plâng după SRI: „Mă întreb, acei oameni n-au citit vreo carte la viaţa lor despre sistemele totalitare?”
Iosefina Pascal: PNL vrea „loializarea” magistraților, adică mituirea și subjugarea magistraților pe banii noștri

 

yogaesoteric
1 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More