M.I.S.A. denunţă batjocorirea deşănţată a celor peste 45.000 de cursanţi yoga şi simpatizanţi
MISCAREA DE INTEGRARE SPIRITUALA ÎN ABSOLUT M.I.S.A.
Şoseaua Sălaj, nr. 2, bloc 126 A, parter, sector 5 – Bucureşti, Tel./Fax: 4241442
Bucureşti, 12 aprilie 2005
Şcoala de Yoga M.I.S.A. protestează împotriva modului în care mass-media din România continuă să creeze o imagine deformată atât despre ea şi cursanţii săi, cât şi despre mentorul spiritual al MISA, domnul Gregorian Bivolaru. Persoanele care frecventează cursurile de Yoga sunt prezentate în mod denaturat drept fanatici, victime şi sclavi ai domnului Gregorian Bivolaru, izolaţi social, având probleme psihice, practicând sexul în grup iar femeile prostituţia. Considerăm că aceste afirmaţii reprezintă jigniri extrem de grave ce atentează la demnitatea cursanţilor şcolii de Yoga M.I.S.A. şi le aduc acestora grave prejudicii.
În ultima perioadă sunt invocate tot mai des opiniile unor persoane care nu au nici competenţa şi nici mijloacele de a analiza activitatea reală a şcolii de Yoga M.I.S.A. sau starea de sănătate fizică şi psihică a cursanţilor acestei şcoli. Aceste opinii sunt prezentate în mod eronat drept puncte de vedere acreditate, pe care opinia publică tinde să le ia drept sistem de referinţă viabil în aprecierea M.I.S.A.
Un exemplu cutremurător este articolul publicat de ziarul Gardianul în data de 11.04.2005 intitulat “Divinizare fanatică”, articol care prezintă “un studiu al unor renumiţi psihologi”. Acest studiu încalcă prin modul în care a fost realizat şi prezentat orice metodologie ştiinţifică, precum şi Codul Deontologic al profesiei de psiholog.
- Nu sunt precizaţi autorii studiului.
- Nu sunt prezentate metodele utilizate pentru a se ajunge la aceste concluzii.
- Nu sunt furnizate datele concrete care să probeze veridicitatea afirmaţiilor ci se folosesc exprimări vagi cum ar fi: “sunt numeroase cazuri”, “s-a constatat la o serie de membri ai mişcării”, “majoritatea”, etc.
- Sunt încălcate prevederile Codului Deontologic al profesiei de psiholog. Atragem atenţia îndeosebi asupra nerespectării Art. XIV.11. care precizează că “psihologii nu au voie să prezinte date false pentru care nu au fost făcute în realitate măsurători”.
- Concluziile acestui studiu nu pornesc de la investigarea obiectivă a unei realităţi ci de la interpretarea unor afirmaţii deja deformate ale presei sau de la unele informaţii extrase din context.
Pe scurt, persoanele care au elaborat aşa-zisul studiu nu au cunoscut nici un yoghin, nu au discutat cu nici un yoghin şi nu i-au aplicat nici un test de specialitate. Un astfel de studiu prin urmare nu poate să existe sau, dacă există ca proză literară, nu are nici o valoare ştiinţifică.
Precizăm că până în prezent a existat un singur studiu sociologic coordonat de Carmen Marcus, absolventă a Facultăţii de Sociologie din Cluj ale cărui concluzii au fost incluse în lucrarea “Efectele psiho-sociale ale practicii yoga”. Acest studiu pune în evidenţă aspectele benefice ale practicii Yoga din cadrul M.I.S.A, buna integrare a cursanţilor în viaţa socială şi profesională, ameliorarea stării de sănătate iar concluziile sunt fundamentate pe date statistice şi exemple concrete. Până în prezent nici o altă echipă de psihologi sau sociologi nu a mai realizat observaţii directe, nemijlocite şi nici nu a aplicat teste psihologice pentru a analiza activitatea şcolii de Yoga, modul de viaţă din ashramuri sau comportamentul şi personalitatea cursanţilor.
Reamintim că şcoala de Yoga M.I.S.A. are caracter socio-profesional, filosofic si educativ. Această organizaţie şi-a propus drept scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor printr-o instruire adecvată, prin popularizarea cunoştinţelor şi practicilor străvechi ale ştiinţei milenare Yoga.
M.I.S.A. va formula plângeri împotriva celor vinovaţi de acest nou abuz asupra practicanţilor Yoga.
Puteţi citi articolul integral la http://www.gardianul.ro/index.php?a=dezvaluiri2005041101.xml
Also available in: English