Mama, biochimist de profesie, şi-a salvat fiica de autism după o metodă proprie

Catherine Reed, specialist în biochimie din San Francisco, a descoperit o metodă care permite, în unele cazuri, reducerea esențială a simptomelor de autism la copii: dieta care exclude glutamatul monosodic. Concluziile sale sunt bazate pe o analiză de cercetare neurobiologică și pe experiență personală: fiica ei a fost diagnosticată cu autism la vârsta de doi ani. Acum are șapte și, după spusele omului de știință, manifestările bolii au dispărut complet.

La ora actuală, simptomele autismului pot fi diminuate doar cu un singur medicament aprobat (risperidonă și analogii săi) de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA. Astfel, mulți părinți care au copii cu spectru autist apelează la medicina alternativă ca fiind ultima salvare, folosind medicamente homeopatice, probiotice, diferite diete fără gluten, lactoză și cazeină, în speranța că vor avea un impact pozitiv asupra copilului, scrie Medportal.ru.

Dieta ce a fost adusă în atenție de Catherine Reed este diferită de cele cunoscute anterior. Potrivit ei, din meniul unui copil autist ar trebui exclus numai un compus chimic – un aditiv alimentar potențator de aromă – glutamatul monosodic (alte denumiri – E 621, E 631, proteine vegetale hidrolizate). La nivelul celulelor nervoase există receptori de glutamat, care sunt stimulați de prezența acestuia în organism. „Glutamatul este necesar în organism, dar numai într-o anumită cantitate. Multe boli ale sistemului nervos, cum ar fi autismul, se pot asocia cu un dezechilibru de consum de glutamat”, a explicat Reed. Potrivit ei, 95 % din alimentele procesate conţin glutamat, cu toate acestea producătorii au dreptul de a nu indica prezența acestuia în cazul în care conținutul nu depășește un anumit nivel.

Deși în prezent nu există date care să susțină teoria științifică a lui Reed, biochimista consideră că fiica ei a revenit la starea normală datorită acestei descoperiri. Când fetiţa lor avea doi, Catherine și soțul ei, biolog de profesie, au început să observe semne de autism: istericale care durau timp de mai multe ore la rând, dificultăți în comunicare și învățare, precum și probleme cu intestinele.

„Brooke trăia în lumea ei. Acțiunile ei se repetau, avea aceleaşi semne de nevroze şi începea să țipe isteric dacă insistam să mergem acasă pe un alt drum decât de obicei”, mai spune mama fetei.

Reed a renunţat la locul ei de muncă și a început să studieze diferite diete recomandate pentru copii cu autism. În primul rând a exclus din meniul copilului produsele care conțin gluten și lactoză, apoi a început să adauge în diete magneziu, vitamina D, ulei de pește și vitamina B, ceea ce a ajutat-o pe fiica ei foarte puţin.

Mai târziu, ea a descoperit un articol despre efectul glutamatului asupra organismului uman, în care se menționa faptul că, deși această conexiune este necesară pentru transmiterea impulsurilor între neuroni și alte celule și țesuturi implicate în procesele cognitive ale creierului, excesul poate provoca o varietate de tulburări neurologice. Prin urmare, ea a exclus alimentele care conțin glutamat monosodic și, potrivit ei, simptomele copilei au dispărut complet. Treptat, copilul a devenit mai sociabil, a dispărut complet comportamentul stereotip și are o mai bună coordonare.

Newmark Sanford, un medic de la Osher Center for Integrative Medicine, Universitatea din California, din San Francisco, specializat în tratarea copiilor cu autism, a declarat că până în prezent nu există dovezi științifice solide în sprijinul acestei teorii. Cu toate acestea, el este dispus să o testeze.

„Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre autism, dar activitatea intestinului și a creierului sunt strâns legate, astfel că se petrece de multe ori ca tratarea copilului de probleme gastro-intestinale să ducă la îmbunătățirea stării generale a lui”, a afirmat doctorul. El spune că nu e nimic rău în adoptarea unei diete fără glutamat monosodic, dar care să conţină fructe, legume, fasole şi cereale integrale.

„Trebuie să fim deschişi la noi abordări în tratamentul autismului”, crede și psihiatrul și expertul în domeniul neurologiei Antonio Hardan, de la Universitatea Stanford.

După ce Reed a văzut rezultatele dietei asupra fiicei sale, ea a fondat o organizație non-profit, numită Unblind My Mind, care studiază efectele alimentelor asupra creierului. Potrivit ei, în 74 de cazuri din 75 de copii cu care a lucrat în cadrul organizației a existat o îmbunătățire semnificativă.

Citiți și:

Glutamatul monosodic ne distruge neuronii

Wakefield – ROR – autism? (I)

Cânepa – «drogul» care salvează vieți

yogaesoteric

1 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More