Mangustanul – un fruct delicios, un remediu promițător împotriva autismului

 

În ciuda faptului ca fructul tropical numit mangustan este puțin cunoscut şi că utilizarea sa ca remediu încă nu s-a extins, proprietăţile acestui fruct de protejare a sănătăţii au suscitat un interes deosebit în cercuri restrânse din America de Nord şi Europa. Acesta este motivul pentru care merită să aflăm mai multe despre Garcinia Mangostana.

Mangustanul este fructul unui copac originar din Insulele Sunda și Moluce, fiind supranumit în Malaezia „Fructul zeilor” sau „Regina fructelor tropicale”. Este foarte suculent și are un gust dulce și înțepător. Partea comestibilă a sa, endocarpul, are culoare albă și este învelit de o crustă de culoare roșie-violet atunci când este copt.

Mangustanul este o sursă excelentă de substanțe cu proprietăți antioxidante – fructul are în compoziția sa xantoni, recunoscuți pentru proprietățile lor antibacteriene, antiinflamatoare și xantonoide, în special mangustin, ale căror proprietăți benefice pentru organism sunt în prezent intens cercetate.

Fructul de mangustan are un conținut scăzut de calorii și este o sursă bună de fibre și vitamina C – o sută de grame de mangustan asigură până la 13% din doza zilnică de vitamina C recomandată. Mai conține și vitamine din complexul B (cu rol esențial în procesele metabolice) în cantități moderate, însă este și o sursă bună de minerale ca mangan, cupru și magneziu.

Pe baza cercetărilor dr. Kenneth J. Finsand, specialist în medicina funcţională, s-a putut stabili că xantonele conținute în fructul de mangustan îl fac un ajutor terapeutic valoros în afecțiuni care dau și la ora actuală multă bătaie de cap lumii medicale.

Autismul şi mangustanul

Conform estimărilor specialiştilor, fiecare al o sutălea copil este diagnosticat cu autism. Autismul se manifestă printr-un comportament asemănător autovătămării, prin oscilaţii de dispoziţie, izolare, capacitate de comunicare verbală redusă. O parte a simptomelor care apar la autişti se manifestă şi în alte tulburări mentale sau de comportament. Fiecare dintre acestea se corelează cu alte afecţiuni, așa cum vom arăta în cele ce urmează.

– Aminoacizii
Cercetătorii cred că în cazul copiilor cu autism care au şi probleme gastrointestinale (GI), cauza comportamentului anormal este pătrunderea unei cantităţi prea mari din anumiţi aminoacizi (peptide) în fluxul sanguin. Deoarece aminoacizii sunt elemente constructive primordiale ale neuro-transmiţătorilor, este posibil ca perturbarea echilibrului aminoacizilor din organism să influenţeze dispoziţia şi comportamentul.
Xantonele existente în mangustan sunt substanţe antiinflamatoare eficiente, care pot ajuta la menţinerea sănătăţii aparatului digestiv şi la menţinerea echilibrului aminoacizilor vitali.

– Acizii graşi esenţiali
Acizii graşi esenţiali au o importanţă crucială în funcţionarea normală a creierului. O cantitate insuficientă din aceste substanţe în adolescenţă poate duce la dezvoltarea anormală a creierului. În plus, unii neuro-transmiţători, cum ar fi serotonina, pot fi influenţaţi de perturbarea echilibrului acizilor graşi. Faptul că la copiii autişti nivelul acidului gras omega-6 este foarte mare, iar cel al omega-3 este redus, are legătură cu hiperactivitatea şi frecventele răbufniri de furie.
Chiar dacă numărul autiştilor şi al bolilor legate de autism este în continuă creştere, mangustanul poate ajuta la scăderea riscului de apariţie a acestor afecţiuni în rândul copiilor. Mai exact, cu ajutorul mangustanului poate fi prevenită oxidarea şi pot fi stopate procesele inflamatorii cauzate de problemele digestive datorate dezechilibrului acizilor graşi.

Perturbarea echilibrului melatoninei

Copiii autişti suferă frecvent de tulburări de somn, ceea ce indică secretarea unei cantităţi scăzute de melatonină, substanţă care influenţează „ceasul intern” al organismului. Nivelul anormal de melatonină poate declanşa o serie de reacţii hormonale şi biochimice care influenţează negativ comportamentul. Melatonina este şi un puternic antioxidant, fiind atât hidro, cât şi lipo-solubilă şi, prin urmare, poate depăşi bariera hemato-encefalică, protejând neuronii de stresul oxidativ.

Alergia la alimente

Mulţi pacienţi cu autism sunt sensibili la anumite alimente. La copiii autişti se întâlneşte frecvent o permeabilitate gastro-intestinală crescută, ceea ce face posibilă pătrunderea peptidelor provenite din alimente în fluxul sanguin, iar acestea, acţionând asupra sistemului imunitar, provoacă reacţii anormale de comportament.

Proprietăţile antiinflamatoare ale xantonelor pot influenţa pozitiv scăderea numărului de episoade alergice în cazul pacienţilor autişti. Xantonele reduc nu numai inflamaţiile intestinale, ci distrug şi paraziţii şi bacteriile care agravează simptomele inflamatorii ale sistemului gastric şi intestinal.

Intoxicaţia cu metale grele

Bariera hemato-encefalică care protejează creierul de substanţele nocive devine funcţională în întregime la aproximativ un an de la naştere. În urma unui studiu s-a constatat că, dintr-o grupă de 18 copii autişti, 16 aveau o cantitate de toxine în sânge care depăşea chiar nivelul maxim tolerat în cazul adulţilor. Studiile confirmă faptul că există o legătură între autism şi un nivel ridicat de plumb. Datorită permeabilităţii intestinale crescute care cauzează disfuncţiile gastrointestinale, intestinele sunt traversate de o cantitate mai mare de metale grele, care pătrund în fluxul sanguin. Din această cauză creşte concentraţia substanțelor toxice.

Combaterea depresiei cu ajutorul mangustanului

Apariţia depresiei este influenţată de numeroşi factori: alimentaţie precară, tulburări de digestie, perturbarea echilibrului acizilor graşi, toxicitate, perturbarea echilibrului cortizonului şi hormonilor, ca să amintim doar câteva.

Xantonele pot ameliora efectele nocive declanşate de dezechilibrul acizilor graşi şi pot remedia leziunile cauzate de toxine. Xantonele pot diminua stresul, pot reduce un nivel crescut de cortizon şi pot ajuta la menţinerea unui echilibru hormonal corespunzător.

Un somn mai liniştit şi mai odihnitor

Consumul sucului de mangustan poate avea efecte benefice în cazul problemelor cu somnul atunci când alte mijloace naturiste nu mai dau rezultate. Xantonele reduc stresul fizic, reglează nivelul de cortizon, menţin un nivel optim de melatonină şi contribuie la menținerea unui metabolism corespunzător, prin echilibrarea nivelului de aminoacizi. Xantonele normalizează permeabilitatea intestinelor, care are un rol cheie în menţinerea nivelului optim de triptofan. S-a confirmat că triptofanul creşte durata somnului şi îmbunătăţeşte calitatea acestuia, fără a avea efecte nocive asupra memoriei sau capacităţilor cognitive, ca în cazul somniferelor cu conţinut de benzodiazepin.


Citiţi şi:

Mango, regele fructelor – savuros și vindecător 
Fructul de avocado, unul dintre cele mai sănătoase şi delicioase alimente 

 

yogaesoteric
3 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More