Marea Britanie a amenințat Rusia cu activarea articolului 5 din Tratatul NATO în cazul unui accident nuclear în Ucraina

Președintele Comisiei pentru apărare din Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a cerut ca un eventual accident la centrala nucleară de la Zaporojie să fie considerat un atac asupra statelor membre NATO. Mesajul a fost postat pe contul de Twitter al politicianului.

Rusia a preluat controlul asupra centralei situată în Enerhodar, sud-estul Ucrainei, și folosește zona ca bază militară pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat săptămâna trecută că Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) – cea mai mare din Europa – „continuă să se deterioreze”, atenţionând că nu „ne putem permite luxul să aşteptăm să se petreacă ceva catastrofal”, potrivit France Presse.

Articolul 5

Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință sunt de acord că, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

Citiți și:
Este inevitabil un război între SUA și Rusia?
Întrebări fundamentale despre războiul din Ucraina

 

yogaesoteric
28 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More