Marea Britanie caută scandal cu Argentina pe insulele Falkland, care au dus la războiul din 1982

Ambasada Marii Britanii la Buenos Aires a lansat recent un concurs de scurtmetraje online pentru studenții argentinieni. Premiul anunțat pentru câștigători este o excursie de o săptămână în Insulele Falkland. În replică, Ministerul argentinian de Externe a dat publicității o declarație, indicând că singurul obiectiv al acestei manifestări este să-și exhibe „ocupația reală” asupra acestor insule. Argentina solicită Regatului Unit să onoreze rezoluția ONU și să desfășoare negocieri pe tema diferendelor de suveranitate asupra insulelor.

În luna septembrie 2019, Ambasada britanică în Argentina a plănuit un concurs similar, care, însă, a fost respins categoric de universitățile argentiniene.

Această dispută privitoare la titlul de suveranitate reprezintă de fapt o problemă rămasă din vremea colonialismului. În 1816, Argentina a revendicat insulele în baza dreptului de succesiune preluat de la spanioli. Însă în 1833, Marea Britanie le-a ocupat cu forța, în expansiunea colonială spre America de Sud. În 1965, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a definit controversatele probleme din Fankland ca o chestiune de „decolonizare”, îndemnând cele două state să soluționeze litigiile pe calea tratativelor.

În 1982, Argentina și Marea Britanie au intrat într-un război de 74 de zile din cauza pretențiilor teritoriale ale ambelor părți, Regatul Unit ieșind învingător. Însă Buenos Aires nu a recunoscut niciodată pierderea arhipelagului. Comitetul Special al ONU pentru Decolonizare a trecut peste 30 de rezoluții, îndemnând Marea Britanie și Argentina să aibă dialoguri pe această temă. În ciuda repetatelor invitații din partea argentiniană la tratative, Londra a refuzat participarea.

În luna martie 2016, reprezentanții Comisiei ONU privind Granițele Platoului Continental au afirmat că Insulele Falkland aparțin teritoriului maritim argentinian. În America Latină și zona caraibiană, aproape toate țările sprijină poziția Argentinei în această problemă, inclusiv China.

Citiți și:
Perfidul Albion a minţit mereu – Cum a furat Marea Britanie 44,6 trilioane de dolari din India
Cecil Rhodes și Masa Rotundă. Ideologii Imperiului Britanic

 

yogaesoteric
9 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More