Modul în care internetul ne-a schimbat viața de zi cu zi

Ni s-a tot spus că trăim în secolul vitezei și al tehnologiei, iar societatea ne confirmă aceste aspecte prin modul în care oamenii acționează și se comportă în fiecare zi. Vrem totul rapid, dacă se poate ACUM; suntem mereu agitați la birou, acasă, în trafic; ținem telefoanele în mână de când ne trezim și până când adormim. Parcă nu mai avem răbdare să trăim, să admirăm, să observăm.

Voi vă puteți imagina viața fără internet? În funcție de generație și anul de naștere, poate unii dintre voi știți ce înseamnă viața fără tehnologie. Însă noile generații, născute după 1990, care sunt nativ digitali, recunoscuți și ca millennials, generația Y, generația Me, bumerangi, aceștia au crescut și evoluat odată cu tehnologia. Au tehnologia în ADN și este ceva nativ să utilizeze internetul în viața cotidiană.

Dacă veți căuta pe Google (unde altundeva!), veți găsi foarte multe experimente sau cercetări despre viața fără Internet. Toate se reduc la un singur adevăr definitiv: „Nici măcar nu-mi pot imagina viața fără internet sau smartphone. Este o parte integrantă a ceea ce sunt” (Gallup).

Cu toții poate am luat o mică pauză de câteva zile de la internet sau smartphone și ne-am bucurat de natură, de cei din jur, de o vacanță mult visată. Însă sentimentul acela că ne lipsește ceva a existat cu siguranță.

Internetul este încă relativ tânăr (tocmai și-a sărbătorit cea de-a 33-a aniversare în 2022) și totuși conectivitatea a produs deja efecte de lungă durată. Totul a început cu un cablu conectat la linia telefonică, iar acum avem întreaga lume într-un dispozitiv de dimensiunea unei palme. Odată cu apariția telefoanelor inteligente, avansul tehnologic și schimbarea comportamentală în societate s-au accelerat.

În prezent, studiile spun că suntem peste 4,7 miliarde de oameni conectați în toată lumea. Cu alte cuvinte, aproximativ 60% din populația globului are un dispozitiv (smartphone, laptop, calculator, televizor) conectat la internet.

Însă internetul nu e folosit doar la a ne informa, ci și la a comunica și partaja informații. Lunar, sunt generate peste 50 de miliarde de postări pe facebook, 500 de milioane de postări pe twitter, navigăm și căutăm informații în peste 1 miliard de site-uri, cumpărăm miliarde de produse din magazinele online. Internetul ne-a făcut să devenim consumatori, însă a dus și la generarea de noi meserii, business-uri și a contribuit și la modificarea altor industrii.

Internetul a influențat industria cercetării și modul în care noi ca oameni ne documentăm, căutăm informații și învățăm. Datorită smartphone-ului, aveți toate informațiile necesare în buzunar. Educație, eseuri, comparație de produse, sfaturi de auto-îmbunătățire, detalii tehnice, diete, do it yourself, lolcats, de toate.

Internetul a influențat modul în care comunicăm. Vă mai aduceți aminte scrisorile, cărțile poștale sau apelurile efectuate cu ajutorul telefoanelor fixe? Dar micile semnale telefonice, cunoscute și ca beepuri? Iată că astăzi avem la dispoziție minute și internet nelimitat, putând comunica în timp real cu orice persoană de pe planetă. Pe lângă clasicele apeluri telefonice, acum pute efectua și apeluri video. Iar internetul ne-a mai pus la dispoziție și o serie de rețele de comunicare virtuală prin intermediul cărora putem comunica mult mai rapid și chiar să ne informăm. Comunicarea față în față este încă importantă, dar ne bazăm din ce în ce mai mult pe cercuri largi de străini pentru a decide ce să facem și ce să cumpărăm. În era mobilă, comunicarea înseamnă construirea de rețele. Internetul ne-a ajutat să ne lărgim aria de prieteni și cunoștințe, dar am devenit tot mai singuri în sfera offline.

Fotografii de vacanță – înainte și după apariția internetului 

Internetul a ajutat la dezvoltarea și evoluția industriei de divertisment. Vă mai amintiți când ați cumpărat sau închiriat ultima dată o casetă video de tip VHS? Probabil că mulți dintre voi nici nu știți cum arată o astfel de casetă și asta pentru că internetul vă oferă acces la mii de filme prin serviciile de live streaming.

Internetul a contribuit la dezvoltarea industriei de gambling. Dacă în trecut sălile de jocuri și cazinourile aveau ușile deschise doar pentru cei din clasa aristocrată, din înaltele caste sociale, iată că internetul a dus industria jocurilor de cazino la un alt nivel, făcându-le accesibile tuturor. Oamenii nu mai aleargă în cazinourile stradale, ci aleg să practice ruleta, pokerul sau să-și încerce norocul la sloturi direct din confortul propriului lor cămin.

Muzica nu mai e ascultată doar pe casete sau pe dispozitive magnetice, ci acum avem cu toții acces la mii de melodii prin diferite librării existente în online. La fel și când vine vorba de jocurile pe console și calculatoare. Datorită internetului, astăzi putem să practicăm aceste jocuri în compania altor practicanți din întreaga lume.

Tot datorită internetului, astăzi nu mai petrecem ore întregi în bucătărie și nici măcar nu mergem prea des la restaurante. Avem la un click distanță orice ne dorim să mâncăm. Food delivery este o industrie care a evoluat foarte mult în ultimii ani și asta datorită aplicațiilor de take away.

Dar internetul ne-a modificat viața și când vine vorba de sănătatea noastră. Deși nu este indicat să aveți încredere în ceea ce citiți online atunci când simțiți anumite simptome, este incontestabil că tehnologia a influențat experiența medicală și relația dintre medici și pacienți.

Pe de o parte avem riscul de a fi induși în eroare de informații; pe de altă parte conștientizarea că dispozitivele mobile pot îmbunătăți calitatea vieții și pot ajuta la prevenirea bolilor. Acum avem gadgeturi și structura necesară pentru a rămâne mereu conectați la o platformă de sănătate. Mulți doresc să-și monitorizeze anumite funcții vitale pe toată durata zilei.

Internetul ne-a influențat viața și modul în care facem cumpărăturile sau în care folosim serviciile financiare. Acum plătim totul mult mai ușor prin aplicații sau cu cardul înrolat în telefon. Internetul ne-a influențat relațiile cu prietenii și familia, dar și relațiile de business.

Inclusiv în industriile grele, internetul a influențat modul în care se lucrează, fluxul de producție și a ajutat la eficientizarea procesului tehnologic.

Există în mod evident o serie de avantaje de când internetul a intrat în viețile noastre, iar consecințele nefaste nu sunt nici ele de ignorat. Ne aflăm însă într-un moment de răscruce, când internetul se poate preschimba într-un instrument de supraveghere neîncetată și de control a tuturor oamenilor de pe această planetă…….

Citiți și:
Implanturile cu microcip în trupul uman și „Internetul trupurilor” (IoB)
Web3, chiar viitorul internetului?
Cât de gravă este dependența de Internet?

 

yogaesoteric
9 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More