Marea Zeiță Durga, Ipostază esențială a Supremei Shakti

Marea Zeiță Durga este una dintre cele mai venerate și mai iubite ipostaze ale Supremei Shakti din întreaga Indie, ea fiind chiar supranumită Maha Devi (Marea – sau Suprema – Zeiță). Totodată, Durga este și una dintre cele mai paradoxale Ipostaze ale Supremei Shakti: ea este asociată cu protecția dumnezeiască infailibilă față de orice forme și manifestări ale răului și cu anihilarea completă a marilor rele – fiind idealul eroinei spirituale și întruchiparea puterii nesfârșite a Femininului dumnezeiesc –, dar tot ea este și Mama care îmbrățișează mereu, cu o nesfârșită blândețe și iubire, întregul univers și care se manifestă impetuos ca o invincibilă Eroină dumnezeiască pentru a-i proteja pe copiii Ei cei buni împotriva oricărui rău.

Durga are o importanță extraordinar de mare în întreaga spiritualitate a Indiei, fiind menționată cu venerație în Vede, în străvechea epopee Mahabharata, în Ramayana, în Purane, în Tantra etc. De exemplu, în Rig Veda, cea mai străveche dintre toate Vedele, există un celebru imn către Durga ce a fost preluat apoi în nenumărate tratate spirituale vedice, tantrice, șivaite etc. Acest imn este numit Devi suktam, expresie care înseamnă „Cântec de slăvire a Marii Zeițe”.

Cuvântul sanscrit Durga înseamnă „invincibil”, dar și „inaccesibil” – aceasta fiind o indicație a Transcendenței dumnezeiești, care se află deasupra oricăror posibilități ale manifestării de a o atinge sau de a o obiectiva, și nimic din ceea ce este manifestat nu poate învinge Transcendența dumnezeiască. Într-o altă etimologie, numele Durga provine de la rădăcinile verbale sanscrite dur (care înseamnă dificil, apăsător, generator de suferință) și ga (care înseamnă a pleca, a se deplasa). Astfel, Durga înseamnă îndepărtarea sau transcenderea oricăror dificultăți, rele, suferințe, dar și a cauzelor acestora. Un supranume foarte utilizat al marii zeițe Durga este Bhagavati, expresie care înseamnă, literal, „Zeița Mahayoni-ului”, termenul sanscrit bhaga fiind sinonim cu yoni, iar în acest context este vorba chiar de mahayoni-ul Supremei Shakti. În plus, semnificațiile silabelor componente ale termenului bhaga sunt: „lumină” (bha), și „a merge, a se deplasa” (ga). Așadar, bhaga înseamnă în această etimologie ezoterică: „a merge (a translata) în Lumina dumnezeiască”, iar Bhagavati are semnificația de „Cea care impulsionează (conduce) către Lumina dumnezeiască”.

Unul dintre cele mai importante mituri referitoare la Durga este acela al victoriei Marii zeițe asupra răului. Acest mit evidențiază invincibilitatea Eternului Feminin dumnezeiesc, revelează feminitatea superioară (starea net superioară de shakti) care protejează binele, dreptatea, armonia, spiritualitatea. Acel teribil rău planetar nu a putut fi învins decât de o zeiță, de o entitate feminină, iar acțiunea impetuoasă a lui Durga a fost eliberatoare. Durga a fost manifestată de Dumnezeu atunci când puterea entităților malefice și atrocitățile care erau comise de acestea au depășit o anumită limită. Atunci, datorită Legii dumnezeiești a Limitei, a apărut Durga, sintetizând în ființa Ei universală puterile oculte benefice combinate ale tuturor zeilor.

Durga revelează unitatea care se află în spatele oricărei diversități și diferențieri. Mitul victoriei Ei asupra răului, chiar dacă se referă la un moment arhetipal din trecutul îndepărtat al acestei planete, descrie totodată și bătăliile ce au loc în anumite momente, în special în anumite teste spirituale, între aspectele și tendințele bune, înălțătoare din noi înșine și tendințele rele, inferioare. De aceea, prin comuniunea cu Durga, tot ce trăim poate deveni și o oportunitate de a ne uni cu Dumnezeu, de a descoperi starea perfectă și beatifică de yoga.

O femeie care rezonează cu Durga este independentă, curajoasă, puternică. Ea își trăiește viața după idealurile sale spirituale, și nu după așteptările sociale gregare. Atunci când iubește, ea iubește cu toată inima și se dăruiește cu totul în iubire. Ea este creatoarea activă a vieții ei, în loc să fie doar o participantă pasivă, ca imensa majoritate a oamenilor. În loc de a-și lăsa viața să-i fie definită de alții, o asemenea femeie se află mereu în centrul ocult al propriei sale vieți. De fapt, se poate spune că femeile superioare sunt chemate de Durga să devină asemenea Marii Zeițe, în timp ce bărbații superiori la care s-a dinamizat deja condiția de erou spiritual, Vira, se vor polariza cu Durga și se vor identifica tot mai plenar cu felurite ipostaze ale Masculinului dumnezeiesc.

Una dintre cele mai frumoase și mai inspiratoare descrieri simbolice a Marii Zeițe Durga este oferită în textul fundamental al tradiției Shakta: Devi Mahatmya. Acest tratat descrie geneza Marii Zeițe din energiile sintetizate ale tuturor zeilor: Shakti-urile specifice ale zeilor au fost combinate întocmai ca niște șuvoaie de lumină pură sau ca niște flăcări ale unui formidabil foc alchimic, iar din toate aceste lumini combinate a apărut mai întâi o strălucire unică, deopotrivă formidabilă și sublimă, care a fost sintetizată într-o nemaiîntâlnită până atunci Lumină dumnezeiască de o copleșitoare intensitate. Acea lumină a luat apoi forma unei zeițe care reunea în ea toate zeițele și care infuza cu puterea ei feminină formidabilă, dar și cu farmecul său feminin inegalabil, toate cele trei lumi: universul fizic, universul subtil și universul cauzal. În acea lumină copleșitoare combinată a tuturor zeilor, lumina sublimă a lui Shiva a creat chipul de un farmec dumnezeiesc al Marii Zeițe. Frumoasele ei șuvițe de păr au apărut din lumina marelui zeu Yama. Brațele ei s-au format din lumina tainică a marelui zeu Vishnu. Sânii ei mari, rotunzi și fermi au fost creați din lumina lui Soma Deva, zeul Lunii. Talia sa elegantă și mlădioasă a apărut din lumina marelui zeu Indra, picioarele ei și coapsele ei voluptoase au apărut din lumina marelui zeu Varuna, șoldurile ei au apărut din lumina emanată de Prithivi Deva, zeul Pământului, tălpile picioarelor sale, frumoase ca niște flori albe de lotus, au apărut din lumina marelui zeu Brahma, degetele picioarelor i-au fost create din lumina marelui zeu Surya, zeul Soarelui, degetele de la mâini i-au fost create de grupul celor opt zei Vasu, zeii focului alchimic. Nasul Marii Zeițe a fost creat de lumina marelui zeu al comorilor, Kubera, dinții ei de un alb strălucitor au apărut din lumina marelui zeu Prajapati, creatorul tuturor ființelor. Mirifica triadă a ochilor săi (este inclus aici și cel de al treilea ochi) care sunt mereu deschiși și atenți la tot și toate, a apărut din lumina lui Agni Deva, marele zeu al focului universal. Sprâncenele ei atât de frumos conturate au apărut din luminile celor doi zei ai crepusculului. Urechile Marii Zeițe au fost create din lumina marelui zeu Vayu. Corpul de lumină sublimă al Marii Zeițe a apărut astfel gradat, la desăvârșirea lui participând toți zeii. Astfel s-a născut sublima Zeiță din lumină, emanând încă de la crearea ei o copleșitoare putere dumnezeiască, proiectându-și cei trei ochi larg deschiși în toate lumile și în toate direcțiile, împodobită fiind cu semiluna nectarului beatific al nemuririi spirituale, amrita, și înzestrată cu multe brațe în care ea ține arme teribile împotriva răului. Ea este împodobită cu minunate bijuterii, ornamente, ghirlande, rozarii din perle etc., toate acestea fiindu-i de asemenea dăruite de către zei.

Durga a fost adorată încă din timpuri străvechi și este adorată și sărbătorită și în zilele noastre în întreaga Indie, ea având atât o zi specială în fiecare lună, dar și un festival anual care durează mai multe zile și care este una dintre cele mai importante sărbători spirituale din India. Sărbătoarea ei din fiecare lună are loc în cea de a opta zi lunară din chenzina luminoasă a Lunii. De aceea, numele acestei sărbători este Durga Ashtami (cuvântul sanscrit ashtami înseamnă „cea de a 8-a”). Acest moment astrologic ocult este deci perfect simetric, sau complementar, sărbătorii similare a Ipostazei Kala Bhairava.

Cu feminitatea ei copleșitoare, fascinantă, mai luminoasă și mai plină de splendoare decât mii și mii de sori reuniți, emanând o stare de triumf spiritual, Durga este și rămâne una dintre cele mai emblematice și mai perfecte personificări ale Supremei Shakti. Durga este sursa universală a vieții, este cea care protejează viața și tot ea este cea care distruge răul. De aceea, Durga s-a manifestat și se manifestă întotdeauna atunci când răul a devenit prea mare, când a fost depășită o limită, când atrocitățile, abuzurile, relele care se petrec în lume sunt prea multe pentru a mai fi suportate.

Citiți și:
Bhairava – o formidabilă ipostază a lui Shiva, care personifică realitatea transcendentă dumnezeiască
Nouă ipostaze ale zeiţei DURGA – NAV DURGA

 

yogaesoteric
30 mai 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More