Măștile care conțin grafen pot fi periculoase pentru sănătate. Mai multe țări le-au retras de pe piață, la noi sunt recomandate!

Încă de anul trecut, patru ONG-uri au trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere aplicarea reglementărilor de precauție privind grafenul. Substanța este utilizată la fabricarea anumitor măști vândute pe piața europeană. Ce este acest nanomaterial? Este cu adevărat periculos?

Mai multe organizații (Center for International Environmental Law, CIEL), ETC group, Health Care Without Harm și Women Engage for a Common Future) au cerut într-un document trimis executivului european să fie vigilent cu privire la grafen, o substanță potențial toxică conținută în unele măști.

Solicităm Comisiei să ia măsuri urgente. Comercializarea măștilor neevaluate și potențial periculoase are consecințe grave asupra sănătății și poate submina în mod periculos încrederea publicului în purtarea măștilor.

Un nanomaterial cu multe calități

Grafenul este ultra-ușor, ultra-rezistent, ultra-conductiv și ultra-impermeabil în același timp. „Conductor mai bun decât cuprul, de două sute de ori mai rezistent decât oțelul, dar de șase ori mai ușor, flexibil, rezistent la apă: pe hârtie, grafenul este primul în toate categoriile”, arată un articol publicat de centrul de cercetare CNRS din Franța.

Foarte popular în industria aeronautică și electronică, grafenul a demonstrat, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în august 2020, proprietăți antivirale! Astfel, companiile au fost încurajate să integreze materialul în măștile lor.

Retras de pe piață, în mai multe țări

Dar în Canada, măștile făcute cu grafen au fost retrase încă din 26 martie 2021. În cauză, simptomele respiratorii și dermatologice descrise de mai mulți copii din școlile din Quebec, unde a fost distribuit acest tip de mască.

Departamentul canadian de sănătate a emis un al doilea aviz pe 2 aprilie în care a raportat „toxicitate pulmonară timpurie la animale”, cauzată de inhalarea particulelor de grafen.

Însă inhalarea particulelor de către oameni prin intermediul măștilor și riscurile asociate pentru sănătate nu sunt încă cunoscute”, a mai scris guvernul. Autoritățile canadiene au optat pentru principiul precauției și au retras produsele de pe piață.

Ulterior măștile cu grafen au fost retrase în mai multe țări, printre care Spania și Franța.

Agenția de securitate sanitară ANSES din Franța recomandă evitarea măștilor FFP2 cu grafen, avertizând asupra riscurilor de sănătate, în timp ce la noi acest tip de măști este recomandat de Raed Arafat ca primă alegere!

Similar cu nanotuburile de carbon?

La fel ca nanotuburile de carbon, grafenul este alcătuit din straturi carbonice. „Aceste straturi de atomi de carbon nu sunt fundamental diferite de nanotuburile de carbon, pentru care s-au dedicat în trecut studii importante, din care ne putem inspira”, explică Alberto Bianco, director de cercetare al Institutului de Biologie Moleculară și Celulară.

Toxicitatea nanotuburilor, „atunci când erau de un anumit tip și depășeau o anumită dimensiune”, a fost demonstrată de mai multe studii.

Citiți și:
Ca să înțelegeți de ce se găsește grafen în „vaccinurile” anti-covid și în măști…
Tehnologia „neuromodulării” bazată pe grafen este reală: INBRAIN Neuroelectronics descrie biocircuite care controlează creierul folosind grafen operat de inteligența artificială

 

yogaesoteric
16 ianuarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More