Mesajul subtil al culorilor

 Se poate spune că există o veritabilă știinţă străveche a culorilor, care ne învață arta de a le folosi în mod înțelept pentru a ne transforma cu ușurință viața. Trupul, sufletul și chiar spiritul pot beneficia de energiile lor specifice armonizatoare, echilibrante.

În Egiptul antic, zeul Thot era considerat totodată stăpânul culorilor, acestea fiind folosite pentru amplificarea facultăţilor spirituale latente în fiecare om.
Și bolile trupului pot fi tratate prin intermediul culorilor (mai exact al radiaţiilor luminoase colorate), știinţa utilizării lor în scop terapeutic având numele de cromoterapie.

Iată care sunt, pe scurt, influenţele principalelor culori asupra trupului şi psihicului uman.

ROŞU – stimulează sângele şi facilitează regenerarea celulară, pe plan psihic amplifică puterea voinţei şi curajul.

În general, roşul are următoarele semnificaţii: dorinţa sub toate aspectele sau formele sale, tendinţa şi impulsul către acţiune, voinţa de a obţine rezultate, de a înfrunta viaţa cu problemele şi dificultăţile ei.

Este o culoare caldă cu un efect stimulator general în plan psihomotor.

Roşul ne oferă senzaţia de apropiere în spaţiu, ne însufleţeşte, chiar şi la nivel fiziologic determină o creştere a presiunii sanguine, măreşte tonusul muscular, activează respiraţia şi dă o senzaţie pregnantă de căldură.

Cei care preferă culoarea roşie sunt oameni plini de dinamism, forţă, vigoare, plini de energie şi gata oricând de a acţiona cu toate forţele într-o direcţie sau alta.

PORTOCALIUL – este următoarea culoare percepută distinct de ochiul uman ca nivel de vibraţie al radiaţiei electromagnetice.

Este o culoare plăcută şi agreată de majoritatea oamenilor, indiferent de temperamentul acestora.

Portocaliul stimulează foarte mult energia vitală a fiinţei, având puterea de a elimina stările de oboseală cronice şi chiar mărind capacitatea de rezistenţă la efort fizic.

În ceea ce priveşte trupul, culoarea portocaliu stimulează sistemul respirator şi facilitează asimilarea calciului.

Este, de asemenea, împreuna cu culoarea roşie, un excelent stimulator sexual. Cei care preferă în mod deosebit culoarea portocaliu exprimă prin aceasta nevoia de senzualitate, aspiraţia către trăiri amoroase intense, nevoia de linişte şi dorinţa de confort fizic.GALBEN – stimulează sistemul nervos central, focul digestiv şi îmbunătăţeşte tonusul general al fiinţei, menţinându-ne permanent „în formă”.
Prin intermediul acestei culori, se poate atinge o mare stăpânire de sine şi o deosebită luciditate.

Mintea este foarte mult stimulată de culoarea galben, devenind mult mai profundă și chiar capabilă de a dobândi starea de înţelepciune.
Galbenul este, de asemenea, asociat cu aspiraţiile sublime, dorinţa de fericire şi dorinţa de autodepăşire.

Este o culoare caldă şi dinamică, calmează foarte mult stările nevrotice şi favorizează comunicativitatea.
Galbenul exprimă, de asemenea, spontaneitatea, încrederea în forţele proprii, originalitatea, veselia şi înţelegerea mentală.

Cei care preferă culoarea galben exprimă prin aceasta dorinţele lor de realizare interioară, speranţa în fericire, aspiraţia către desăvârşire.

VERDE – destinde extraordinar de mult fizicul şi psihicul, realizând un echilibru optim între structura somatică şi cea psihică a fiinţei.
Ajută la eliminarea stresurilor, angoaselor şi multor anxietăţi. De asemenea, este un excelent calmant pentru cei uşor iritabili, nervoşi sau „iuţi la mânie”, cum se mai spune.

Verdele exprimă flexibilitatea impulsurilor interne, a tendinţelor şi atitudinilor, ajutând mult la eliminarea obsesiilor şi a ideilor fixe, exprimă totodată dorinţa de a impresiona şi a obţine recunoaştere.

Este o culoare a liniştii, favorizează buna dispoziţie, relaxarea, contemplarea, facilitează asocierile mentale, odihneşte, calmează şi ne creează, în general, o senzaţie plăcută.

Cei care preferă culoarea verde arată că posedă o structură mobilă, flexibilă, adaptabilă la modificarea situaţiilor, a împrejurărilor.

ALBASTRU – face să crească puterea de apărare imunitară şi facilitează regenerarea celulară.
Este indicat în stările infecţioase, în stările febrile, insolaţie, crize acute de reumatism, afecţiuni virale.

Albastru ne permite o deschidere a sufletului faţă de tot ceea ce este elevat şi minunat şi astfel favorizează instalarea unei armonii în anturajul în care ne aflăm. Atenţie însă, că o ambianţă predominant albastră, dacă este menţinută mult timp, poate provoca depresie şi constipaţie.

Albastrul semnifică echilibrul, stabilitatea, fidelitatea, aspiraţia către libertate, speranţa şi dragostea atotcuprinzătoare.

Cei care preferă în mod deosebit culoarea albastru arată o modalitate paşnică de abordare a ambianţei, inteligenţă dublată de afecţiune si o admirabilă armonie lăuntrică.INDIGO – are din punct de vedere terapeutic o gamă foarte largă de aplicaţii. Stimulează în mod deosebit glanda tiroidă.

Culoarea indigo este formată prin combinarea albastrului intens care este expresia devoţiunii şi a gândirii clare, lucide, cu o nuanţă foarte rafinată de roșu stabilizator. Din această cauză, culoarea indigo combină marea putere cu eficienţa imediată. Din punct de vedere spiritual, indigoul este culoarea Sfântului Duh.

Indigoul simbolizează inteligenţa, intuiţia, iluminarea, genialitatea, sobrietatea, dragostea de adevăr, viaţa spirituală.

Cei care preferă culoarea indigo arată detaşare faţă de contingent, dăruirea faţă de un ideal sublim, revolta faţă de ce este închistator.

VIOLET – calmează cel mai profund fiinţa şi întăreşte în mod considerabil sistemul imunitar. Elimină angoasele, anihilează frica, elimină agresivitatea şi face să dispară gelozia.

Datorită faptului că violetul are o frecvenţă înaltă, el este apăsător pentru o minte slabă. Dezvoltă extraordinar intuiţia şi stimulează formarea idealurilor umane înalte.

Violetul simbolizează înţelepciunea, supramentalul, sinceritatea, vidul creator, sentimentul nemuririi.Cei care preferă preponderent culoarea violet arată o dorinţă de a stabili relaţii intime profunde care să ofere o armonizare a întregii fiinţe, fascinaţia înţelepciunii, tendinţa de a atinge realitatea ultimă, nevoia adevărurilor de nezdruncinat.


Pentru a beneficia de efectele extraordinare ale culorilor, avem la dispoziție mai multe moduri de a acţiona. În primul rând, prin intermediul hainelor, care prin culoare acţionează la nivel psihic. Alte modalități la îndemână recurg la cristale, lămpi de cromoterapie, pietre preţioase etc.

O viaţă frumoasă este o viaţă care are culoare…


Citiți și:

Influenţa tainică a culorilor asupra fiinţei umane

Cromoterapia
 

yogaesoteric
14 decembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More