Milioane de oameni au devenit practicanţi Yoga în timpul campaniilor Satyagraha

Gandhi a predat nu numai în ashramurile sale – ashramul Phoenix şi ferma Tolstoi din Africa de Sud, ashramul Sabarmati din Ahmedabad şi ashramul Sevagram din Wardha – ci a practicat Yoga la scară naţională, demonstrând beneficiile ei şi fericirea pe care o oferă. A făcut astfel ca milioane de oameni să devină practicanţi în timpul campaniilor Satyagraha (faimoasa mişcare de nonviolenţă condusă de Gandhi). Yoga lui Gandhi – armonia dintre gând, cuvânt şi faptă – pe care a practicat-o atât de pătruns, i-a dat o putere copleşitoare, chiar egală vechilor rishi (înţelepţi). A avut astfel darul de a simţi pulsul naţiunii, de a putea magnetiza masele, de a pune în mişcare milioanele de oameni nu numai în inimile lor ci şi în mobilizarea tuturor resurselor din întreaga lor fiinţă, astfel încât au devenit participanţi activi ai tuturor programelor sale constructive.
Gandhi a dat viaţă miracolului de a face active masele de oameni, în ciuda inerţiei lor, şi le-a transformat din înfricoşate, asuprite şi exploatate, în mulţimi curajoase, oneste, progresive şi militante ale Căii Satyagraha, gata să lupte şi să moară pentru libertatea naţională şi pentru progresul naţiunii.

Puterea lui Gandhi a venit din Yoga sa – din identificarea sa totală cu masele. El a mâncat, s-a îmbrăcat, a vorbit şi s-a comportat asemeni lor, în întreaga lor simplitate. Astfel, a fost mai mult decât un rege în inimile neamului său, iar Tagore a găsit cuvântul cel mai potrivit: Mahatma, căci aşa l-au văzut toţi. Şi astfel, Yoga a devenit procesul prin care atma se transformă în Mahatma.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More