Yoga lui Gandhi este o cale a serviciului dezinteresat

Yoga este ştiinţa transformării noastre în fiinţe umane superioare. Ea constă în deschiderea noastră faţă de Etern şi în realizarea Sinelui Adevărat din noi, înlăturând astfel slăbiciunea şi mărindu-ne eforturile prin care să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult calităţile nobile.
Yoga este trezirea Sinelui nostru superior, realizând astfel Unitatea cu sursa întregii puteri, iar prin această putere sporită îi ajutăm dezinteresat şi altruist pe cei decăzuţi, pe cei singuri şi pe cei pierduţi, care sunt tot creaturile lui Dumnezeu.

Yoga lui Gandhi este o cale a serviciului dezinteresat faţă de cei aflaţi în nevoie şi în suferinţă, dar şi sacrificarea propriului nostru ego, pentru că adevăratul serviciu este dăruit cu smerenie, depus la picioarele de lotus ale lui Dumnezeu. Iar Gandi a lăsat un astfel de mesaj într-unul dintre poemele pe care le scria foarte rar:

Dumnezeul smereniei
Stăpân al umilinţei ce locuieşti în micuţa colibă a unui paria
Ajută-ne să Te căutăm pe tot cuprinsul pământului sfânt
Udat de Gange, Brahmaputra şi Jamuna,
Dăruieşte-ne receptivitate şi deschidere de suflet
Pentru a ne identifica pe noi înşine cu oamenii Indiei.
O, Doamne, Tu, Care ne ajuţi numai când suntem cu adevărat smeriţi
Permite-ne să fim alături de poporul nostru
Să-l ajutăm ca servitori şi prieteni;
Lasă-ne să fim o întrupare a Divinităţii,
Smerenia însăşi, ca noi să cunoaştem mai bine acest pământ
Şi să-l iubim mai mult.

Toţi aspiranţii Căii Yoga trebuie să cultive umilinţa, ca parte esenţială a exerciţiilor Yoga, şi s-o practice la modul religios, astfel încât ea să devină o parte componentă a fiinţei lor. Aşa cum apa curge inevitabil la vale, tot astfel se revarsă Graţia lui Dumnezeu asupra celor smeriţi, care devin mai receptivi şi chiar gata să primească de la El capacitatea de a-i servi drept instrumente pentru binele tuturor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More