Miracol – Un japonez a supraviețuit atât bombardamentului de la Hiroshima, cât și celui de la Nagasaki. A trăit peste 90 de ani!

 

 

Tsutomu Yamaguchi este omul care a supraviețuit atât bombei atomice de la Hiroshima, cât și celei de la Nagasaki, lansate de către armata americană la finele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a determina Japonia să capituleze. El este singura persoană care a fost recunoscută oficial de către guvernul nipon ca supraviețuitor al ambelor explozii nucleare.

La 6 august 1945, ora 8:15, Tsutomu Yamaguchi se afla în Hiroshima în momentul detonării primei bombe nucleare. În ciuda rănilor căpătate la Hiroshima, a revenit la locul său de muncă din Nagasaki în ziua celui de-al doilea bombardament nuclear, adică la 9 august.

În acea dimineață, pe 9 august, Yamaguchi i-a povestit șefului său cum o singură bombă a distrus întregul oraș Hiroshima. Auzind uluitoarea poveste, șeful său i-a spus lui Tsutomu Yamaguchi că este nebun.

În 1957, Tsutomu Yamaguchi a fost recunoscut ca supraviețuitor al bombardamentului de la Nagasaki, dar abia în martie 2009 i-a fost recunoscută oficial și prezența la Hiroshima. Tsutomu Yamaguchi este omul care, deși a trecut prin cele mai nimicitoare două acțiuni de război din istoria umanității, a reușit să ajungă la venerabila vârstă de 93 de ani.

Yamaguchi a trăit și a lucrat în Nagasaki, dar în 1945 a fost trimis în Hiroshima, în interes de serviciu, pentru trei luni. La 6 august 1945, el tocmai se pregătea să părăsească orașul împreună cu doi colegi, Akira Iwanaga și Kuniyoshi Sato, și se îndrepta spre gară, când și-a dat seama că nu și-a luat cu el o ștampilă care îi era necesară și s-a întors din drum.

La ora 8:15, se deplasa către docuri, când bombardierul american Enola Gay a lansat nimicitoarea bombă atomică Little Boy deasupra orașului. Yamaguchi își amintește că a observat bombardierul și două parașute mici, înainte de a vedea pe cer o lumină intensă și de a fi aruncat la pământ. Lumina intensă l-a orbit temporar și radiația calorică l-a lăsat cu arsuri grave pe partea stângă a trupului. Ajuns la Nagasaki, i-au fost bandajate rănile. Deși avea o mare parte din trup acoperită de bandaje, pe 9 august s-a prezentat la muncă.

La ora 11 dimineața, pe 9 august, Yamaguchi tocmai le povestea colegilor despre cumplita explozie de la Hiroshima, când bombardierul american Bockscar a aruncat bomba atomică Fat Man peste oraș. De această dată Yamaguchi n-a mai fost rănit de explozie. În haosul creat după cumplitul eveniment nimeni nu i-a mai înlocuit bandajele și, din această cauză, el a suferit de febră mai mult de o săptămână.

La începutul anilor 1950 Yamaguchi și soția sa, care fusese, de asemenea, expusă exploziei bombei atomice la Nagasaki, aveau două fiice. După ce războiul s-a încheiat, Yamaguchi a lucrat ca traducător și apoi într-o școală, ca dascăl. Mai târziu, el a revenit la locul de muncă anterior, lucrând pentru Mitsubishi.

Spre sfârșitul vieții, Tsutomu Yamaguchi (1916 – 2010) a devenit un susținător vehement al dezarmării nucleare!


Citiți și:

Hibaku Jumoku – arborii care au supravieţuit, miraculos, cumplitului bombardament atomic de la Hiroshima

Un destin deosebit de favorabil, care atestă ajutorul miraculos al lui Dumnezeu ce este oferit celor care merită
 

yogaesoteric
14 noiembrie 2017

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More