Miss Shakti Costineşti – o manifestare artistică de excepţie. Drept la replică solicitat cotidianului Ziarul

 
În atenţia redactorului şef  Dan Marinescu
 
În paginile cotidianului Ziarul a apărut în 18 iunie 2007 un articol cu titlul “Reginele lui Bivolaru” semnat de Alexandra Andrei. Vă aducem la cunoştinţă că acest articol este copiat în proporţie de peste 95% dintr-un reportaj apărut în revista Yoga Magazin nr. 65, sub semnătura jurnalistei Oltea Mutulescu.
 
În plus, deoarece femeile despre care se vorbeşte în articol au fost de acord să-şi spună impresiile în revista Yoga Magazin şi NU cotidianului Ziarul, ar fi fost de datoria dumneavoastră să cereţi acceptul redacţiei revistei pentru a publica în paginile Ziarului fragmente din articolul original “Reginele frumuseţii MISA”. Puteţi citi acest articol integral aici http://www.luxsublima.ro/yoga_magazin.php?act=1&nr=65.
 
Ne bucurăm totuşi pentru aprecierea pe care o arătaţi – implicit – articolului din Yoga Magazin şi concursului „Miss Shakti Costineşti”. Totuşi, pentru corecta informare a cititorilor dvs şi pentru a îndrepta incorectitudinea redactiei dvs de a publica un articol plagiat, vă solicităm să publicaţi în paginile Ziarului dreptul la replică pentru articolul „Reginele lui Bivolaru”.
 

DREPT LA REPLICĂ

Miss Shakti Costineşti – o manifestare artistică de excepţie, care îmbină frumuseţea feminină, inteligenţa şi spiritualitatea

 
În data de 18 iunie a.c. a apărut în paginile 8-9 ale cotidianului Ziarul articolul „Reginele lui Bivolaru” semnat  de Alexandra Andrei. Cu excepţia titlului şi a primului paragraf, articolul este copiat cuvânt din cuvânt după un articol similar apărut în revista Yoga Magazin nr. 65 sub semnătura Oltei Mutulescu. Titlul original al articolului este „Reginele frumuseţii MISA”. Articolul din Yoga Magazin descrie concursul anual de frumuseţe al practicantelor yoga, Miss Shakti Costineşti, din perspectiva unor câştigătoare ale acestui premiu.

Singura contribuţie a Alexandrei Andrei este debutul tendenţios al articolului: „Tânără, intelectuală, cu temeinice cunoştinţe erotice, capabilă să se umilească în numele mentorului ei, sunt câteva dintre calităţile pe care trebuie să le aibă yoghinele care aspiră la titlul de Miss Shakti. Reginele lui Bivolaru. Cum ajunge o tânără yoghină să fie pe placul maeştrilor spirituali…”

Sintagma „reginele lui Bivolaru” este complet inadecvată pentru câştigătoarele unui concurs din al cărui juriu Gregorian Bivolaru nu a făcut parte în ultimii ani. În plus, acest concurs – deja celebru – este un concurs al inteligenţei şi frumuseţei feminine şi, deşi depăşeşte cu mult standardele oricărui alt concurs de Miss, nu este prin aceasta deloc straniu sau ciudat. Participantele nu sunt sub nici o formă umilite, aşa cum se petrece la multe concursuri mondene de Miss, unde femeile sunt privite doar ca nişte obiecte estetice sau sexuale. În plus, Gregorian Bivolaru nu şi-a auto-atribuit niciodată titlul de „maestru spiritual” sau „rege” aşa cum sugerează tendenţios autoarea articolului, iar relaţia sa cu cursanţii yoga este aceea de profesor yoga – cursant.
 
Alexandra Andrei, deşi numeşte sursa din care s-a inspirat pentru a-şi realiza articolul (revista Yoga Magazin), nu specifică nici titlul, nici autorul reportajului, prin aceasta ea încălcând legea dreptului de autor (Legea dreptului de autor nr 8/1996, modificată şi completată prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 şi Ordonanţa de Urgenţă 123 din 1 Septembrie 2005). În plus, autoarea articolului nici nu a fost prezentă la acea manifestare culturală de care scrie, deşi vrea să dea impresia că scrie în cunoştinţă de cauză. Câştigătoarele concursului intervievate de Yoga Magazin nu şi-au dat acceptul pentru publicarea acestor interviuri în altă publicaţie, şi nici în Ziarul.
 

Biroul de Presă MISA
26 iunie 2007


 


În urma trimiterii acestei replici, cotidianul Ziarul a publicat următorul anunţ cu titlul pompos DREPT LA REPLICĂ:

„Articolul cu titlul „Reginele lui Bivolaru”, semnat de Alexandra Andrei si aparut in paginile „Ziarul” din 18 iunie 2007, „este copiat in proportie de peste 95%, dintr-un reportaj aparut in revista Yoga Magazin nr. 65, sub semnatura jurnalistei Oltea Mutulescu”, se afirma intr-un drept la replica primit la redactie din partea biroului de presa MISA.”

 

yogaesoteric

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More