Modalități inițiatice simple de trezire și amplificare a stărilor de fericire spirituală (II)

Citiți prima parte a articolului

Expansiunea fericirii spirituale pe toți centrii subtili de forţă (chakra)

O tehnică yoga aparte şi, în acelaşi timp, foarte eficientă pentru a trezi și amplifica stările de fericire spirituală este expansiunea stării de fericire spirituală la nivelul tuturor centrilor subtili de forţă (chakra-ele, în limba sanscrită). Pentru aceasta, vom proceda în felul următor. Atunci când trăim o stare de fericire spirituală, vom urmări mai întâi să conştientizăm cât mai clar unde anume (la nivelul cărui centru de fortă, chakra) această fericire se manifestă preponderent (chiar dacă ea poate include uneori mai multe chakra-e, va prezenta totuşi o anumită predominanță).

După ce am identificat această predominanță (sau, metaforic spus, ,,nota dominantă” a stării noastre de fericire spirituală), ne vom focaliza la nivelul chakra-ei respective, urmărind să conştientizăm acolo, cât mai bine, acea stare de fericire (ce este corelată cu chakra respectivă) și apoi o vom proiecta, rând pe rând, de jos în sus, pe toate celelalte chakra-e.

De exemplu, dacă datorită unei stări euforice de iubire simțim o fericire profundă la nivelul centrului subtil al inimii (anahata chakra), după ce o identificăm ca atare şi ne centrăm mai întâi în anahata chakra (zona din mijlocul pieptului, în plan subtil), ne vom proiecta, rând pe rând, mai întâi în muladhara chakra (zona perineului), expansionându-ne și acolo starea de fericire, apoi în svadhisthana chakra (zona organelor sexuale), apoi în manipura chakra (zona de sub ombilic), apoi (deoarece pe anahata chakra simțim deja o intensă stare de fericire) trecem direct la vishuddha chakra (zona gâtului), apoi ajna chakra (zona din mijlocul frunții) şi, în final, sahasrara (deasupra creștetului).

În finalul acestei tehnici, vom experimenta starea de fericire spirituală pe toate chakra-ele simultan, ca si cum ar exista o coloană de lumină şi de fericire spirituală care pornește din muladhara chakra și ajunge în sahasrara, după care vom încheia cu o stare cât mai exemplară de dăruire, la nivelul tuturor centrilor noștri de forţă, către Dumnezeu.

Respiraţia iubirii nesfârşite

Ultima tehnică pe care o prezentăm aici este o meditație din tradiția tibetană Vajrayana, în care elementul de bază este asocierea respirației cu o anumită atitudine interioară. Ea implică să proiectăm într-un anumit mod starea de fericire spirituală (ce va fi corelată cu o iubire necondiționată şi cu o bunătate nesfârşită) fie asupra propriei noastre fiinţe, fie asupra unei alte fiinţe, fie asupra unui grup de fiinţe umane, fie asupra tuturor ființelor și entităților din Univers.

Prima etapă a tehnicii va fi întotdeauna (atât pentru realizarea ei asupra noastră înşine, cât şi asupra unei alte persoane, sau grup etc.) centrarea în inimă.

Numai după ce simțim că suntem într-un mod profund și stabil centrați în inima noastră spirituală, vom merge mai departe. După aceasta, în funcție de ceea ce urmărim de fapt, putem alege una dintre următoarele variante de practică:

1. Proiectarea fericirii spirituale, a iubirii necondiționate şi a bunătăţii nesfârşite asupra noastră înșine.Cu fiecare inspirație, ne aprofundăm și mai mult centrarea în inimă ca și cum, inspirând, ne scufundăm, ne resorbim și mai mult în misterul și extazul inimii noastre spirituale. Apoi, cu fiecare expiraţie, vom conștientiza cum, din esenţa inimii noastre (unde există, în eternitate, starea ideală şi absolută de beatitudine spirituală, ananda) proiectăm această fericire nesfârșită, împreună cu o iubire necondiționată şi cu o bunătate nesfârşită, asupra întregii noastre făpturi, exact aşa cum suntem acum inclusiv cu neajunsurile, problemele pe care le mai avem, cu condiționările în care încă mai trăim. Vom repeta apoi, mereu şi mereu, acest ciclu: inspirație și resorbție în inimă, în sursa esențială a beatitudinii şi a iubirii, expiraţie şi proiectare a acestor comori dumnezeieşti asupra întregii noastre ființe.

2. Proiectarea fericirii spirituale, a iubirii necondiționate şi a bunătății nesfârşite asupra unei alte fiinţe umane, asupra unui grup de oameni, ori asupra tuturor ființelor. Mai întâi, ne vom gândi la (sau vom vizualiza) persoana, grupul respectiv, comunitatea, toate fiinţele etc. și după aceasta vom proceda exact ca în cazul realizării tehnicii pentru propria noastră persoană: fiecare inspirație va însemna o nouă resorbție în rezervele fără sfârşit de beatitudine, iubire şi bunătate din inima noastră, fiecare expirație va însemna proiectarea tuturor acestor comori spirituale asupra persoanei sau persoanelor la care ne-am gândit sau pe care le-am vizualizat.

Mai ales atunci când vrem să ajutăm o persoană anume și nu un grup foarte mare de oameni, ne va fi de mare ajutor în practică includerea imaginii acelei persoane în procesul inspirației. Astfel, atunci când ne resorbim în inima noastră spirituală resorbim (şi unificăm), totodată, imaginea acelei persoane în inima noastră. Continuăm în felul acesta câteva minute, până când începem să simţim o stare amplă, copleşitoare, de transfigurare şi de veritabilă ,,inundare” cu fericirea spirituală, ananda.

Toate aceste tehnici şi metode inițiatice simple pe care le-am prezentat (și care au fost extrase din mai multe tradiții spirituale autentice) ne pot ajuta imens să ne dezvoltăm capacitatea inerentă de a trăi și de a manifesta fericire spirituală în fiecare moment, în fiecare situație. Vom înțelege astfel că starea de fericire spirituală este de fapt o relație, o legătură vie, activă, între noi şi Dumnezeu, o energie esenţială care ne unifică plenar cu Dumnezeu, cu toate celelalte ființe și cu întregul Univers. Este o stare trăită plenar de uniune şi comuniune (yoga, în limba sanscrită). Cu fiecare clipă de fericire spirituală, intrăm în comuniune cu Dumnezeu, chiar în „miezul” vieţii cotidiene.

În definitiv, ce anume ne împiedică să trăim chiar acum o fericire spirituală nesfârşită? Doar noi înşine sau, mai precis, obişnuinţele mentale şi comportamentale, reacţiile stereotipe, condiționate pe care egoul nostru le-a edificat de-a lungul timpului. Din cauza acestor obişnuinţe şi automatisme, am căpătat şi obiceiul de a ne banaliza realitatea în care trăim, de a nu-i mai acorda importanță.

Fericirea spirituală poate face însă veritabile minuni în direcția trezirii spirituale. Ea este incomparabil mai mult decât o simplă stare de bine. Ea ne oferă – în măsura în care o lăsăm să se exprime liber în universul nostru lăuntric – revelarea completă a naturii noastre esenţiale (Sinele dumnezeiesc și nemuritor, Atman). De-a lungul acestui proces de revelare a Sinelui, prin intermediul energiilor sublime ale Atributului fericirii dumnezeieşti, vom cunoaște, printr-o experiență directă, nemijlocită, toate aspectele, caracteristicile şi fenomenele pe care le-am prezentat anterior.

Chiar dacă ne mai putem confrunta din când în când cu unele gânduri și emoții nefaste, le vom recunoaște imediat, la etape din ce în ce mai timpurii ale genezei lor, prin aceasta ele fiind complet alchimizate și transformate datorită energiei binefăcătoare formidabile a fericirii spirituale. Iar în etapele avansate ale practicii fericirii spirituale, acest proces va decurge aproape de la sine. În felul acesta, într-un timp relativ scurt, modul în care percepem realitatea înconjurătoare și în care interacționăm cu ea se va transforma radical, datorită unei capacități mult sporite de a transfigura şi de a percepe frumosul, binele, adevărul, iubirea. Vom percepe în jurul nostru o lume mirifică, plină de frumusețe, un adevărat paradis. De exemplu, simpla contemplare a unei flori sau audierea unei muzici inspirate pot să ne genereze o stare de extaz (samadhi). Inima noastră va fi mereu plină de iubire, compasiune și puritate şi, drept rezultat, ne va fi tot mai uşor să percepem binele din celelalte fiinţe umane. Natura ultimă, esenţială, a fiecărei fiinţe şi a întregului Univers este beatitudinea dumnezeiască (ananda), care este inseparabil, perfect unită cu conştiinţa dumnezeiască (cit). Diferențele, ca nivel de conştiinţă, care există între oameni, sunt date de gradul în care ei conştientizează această natură fundamentală.

*

Calea excepțională a fericirii spirituale nu implică niciodată obligativitatea retragerii din lume sau respingerea ei. Dimpotrivă, putem să aducem pretutindeni acolo unde ne aflăm (printre colegii noştri, în familiile noastre, în relaţiile noastre, tuturor celor pe care îi cunoaștem) fericire, iubire, lumină spirituală, înţelepciune, adevăr. Devenim capabili să conştientizăm chiar și în responsabilitățile noastre tot atâtea oportunități către transcenderea oricăror condiționări, către revelarea deplină a Sinelui, către uniunea cu Dumnezeu. Realizăm gradat că fericirea spirituală se află pretutindeni și că a o descoperi pretutindeni înseamnă a cunoaşte totul, a fuziona într-un mod sublim cu tot ce există, iar a trăi permanent într-o stare de beatitudine dumnezeiască este echivalent cu eliberarea spirituală și cu revelarea misterelor Dumnezeirii în inima noastră.

Este important să avem în vedere că fiecare dintre noi avem o cale unică de a atinge această realizare, pentru că fiecare dintre noi suntem absolut unici şi avem o menire spirituală unică. Accesul tot mai profund la starea de fericire spirituală ne va ajuta să ne recunoaştem cu claritate menirea spirituală, să ne umplem viața de sens şi apoi să ne realizăm într-un mod exemplar menirea sau rostul nostru spiritual din această viață.

Identificarea obişnuită cu egoul va dispărea complet de-a lungul acestei minunate călătorii spirituale având ca vehicul energia fericirii dumnezeieşti (sau Atributul dumnezeiesc al fericirii) și vom ajunge să trăim de la nivelul Sinelui nemuritor, Atman. Vom fi astfel capabili să manifestăm bucurie, frumuseţe, fericire, iubire, adevăr, înțelepciune, pretutindeni în jurul nostru. Această realizare încununează calea fericirii spirituale, ea fiind încă un dar minunat care ne este oferit de Atributul dumnezeiesc al fericirii sau al beatitudinii (ananda).

Merită oricând să fim fericiți, chiar şi numai pentru a le oferi celorlalți un exemplu minunat.” – Jacques Prévert

Fragment din cartea Fericirea spirituală: calea inițiatică de la fericirea (sau nefericirea) personală la beatitudine, autor Nicolae Catrina, carte apărută la Editura Anima Animus

Citiți și:
34 modalități simple de a aduce mai multă fericire în viața ta zi de zi
Prin graţie dumnezeiască, Suprema Beatitudine poate fi trăită instantaneu de oricine
Vizualizări creatoare minunate, pentru yoghinii începători și avansați (1)

 

yogaesoteric
9 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More