Modelul ideal al maestrului spiritual

De multe ori, odată angrenaţi într-o căutare spirituală autentică, ne găsim dezorientaţi şi confuzi, neştiind care este următorul pas pe care trebuie să îl facem. Aici apare cu stringenţă necesitatea unui maestru. De fapt, în orice meserie, în orice domeniu, cineva care a asimilat respectiva învăţătură va învăţa pe alţii şi le va împărtăşi din experienţa sa. De aceea, în interiorul fiecăruia dintre noi există o imagine a unei fiinţe perfecte care “ştie tot şi poate tot” şi care ne poate îndruma către împlinirea scopului ales. Această imagine corespunde, de fapt, idealului maestrului nostru.

Idealul unui guru în tradiţia indiană este reprezentat de acea fiinţă capabilă să împlinească aspiraţia profundă de transformare spirituală a unei alte fiinţe. Un astfel de maestru autentic a parcurs deja calea spirituală aleasă de căutător şi este în măsură să-i arate şi acestuia direcţia, având şi puterea ocultă de a transmite discipolului său adevărul experienţei sau realizării sale.

De fapt, el face viu şi dinamic idealul spiritual al aspirantului la eliberare/desăvârşire, iniţiindu-l în cunoaşterea Adevărului şi impulsionându-l în acelaşi timp către practică pentru a înlesni o concretizare progresivă a acestor aspecte în viaţa discipolului.

Fără un asemenea Învăţător este aproape imposibil să atingi Realizarea Ultimă.

Domeniul spiritual este o zonă prea puţin explorată de conştiinţa umană obişnuită şi dacă vrem să nu ne rătăcim pe acest vast teritoriu, trebuie să apelăm la un maestru care l-a cunoscut şi care ne poate conduce direct la ţintă.

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More