Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea și cele 10 obiceiuri benefice zilnice care ne țin sănătoși

Pe lângă alimentaţie sănătoasă şi mişcare, mai este nevoie şi de alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi până la adânci bătrâneţi. Odihna şi zâmbetul sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a enunțat un „decalog” al unei zile sănătoase.

 

Prima „poruncă”: Cine se trezeşte de dimineaţă, sănătos ajunge

Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineaţă! În popor ţăranul se culcă o dată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea este bine să se facă dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi.

A doua „poruncă”: Aerul curat, sănătate pentru creier

Al doilea aspect – după ce ne-am trezit nu mergem direct să mâncăm, urmând chemarea frigiderului. Să ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul ăsta se duce nu în plămâni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate duhurile rele.

A treia „poruncă”: Te mişti, deci exişti

După ce s-au deschis ferestrele şi creierul începe să funcţioneze, facem câţiva paşi. De ce facem mișcare? Nu că aşa spune guvernul, ci să ajutăm circulaţia, inima. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.

A patra „poruncă”: Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineaţă

După ce am făcut câțiva pași, ne întoarcem şi trecem la igiena şi toaleta perfectă a organismului, prin care ne debarasăm de elementele toxice din noi.

A cincea „poruncă”: Micul dejun, luat în linişte

După aceea se mănâncă. Masa este necesar să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără agitaţie în jurul mesei.

A şasea „poruncă”: Sănătatea din ceaşcă

Am ajuns la un element esenţial. Să consumăm lichide dimineața. Este bine să se bea o ceaşcă de ceai de plante medicinale sub formă de macerat la rece, încet, liniştit, şi pentru plăcere şi pentru digestie.


A şaptea „poruncă”: Zâmbet pentru o sănătate mai bună

Încă un secret, al 7-lea: zâmbetul. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, este zâmbetul. Zâmbind îți transformi în bine starea psihică şi capacitatea ta funcţională, iar pe cei din jur, care probabil sunt încordaţi, zâmbetul tău îi ajută să se relaxeze!


A opta „poruncă”: Alimentele uşoare, ideale pentru masa de prânz

Celula nervoasă nu doreşte multă mâncare la masa de prânz. Dacă am mâncat ca niște căpcăuni, facem aşa o burtă mare şi tot sângele se duce acolo pentru digestie, iar sus, la creier, nu mai rămâne nimic.

A noua „poruncă”: Masa de seară, cât mai uşoară

Masa de seară este bine să fie cât mai uşoară posibil, evitând încărcarea cu multe produse grase şi suprasolicitarea organismului. O cină grea solicită atât pancreasul, tubul digestiv, inima, dar și creierul, iar în timp conduce la obosirea și chiar la îmbolnăvirea diferitelor organe. Din nefericire, mulți oameni au și un alt obicei extrem de prost – consumă alcool seara. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.

A zecea „poruncă”: Somnul dulce mult aduce

Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toţii. Lumea a uitat când este cel mai bine să ne culcăm. Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, electroencefalogramă etc., că cel mai bun somn este cel între ora 10:00 și 12:00 noaptea. Așa că opriţi televizoarele, telefoanele, calculatorul și alte aparate de acest fel şi odihniţi-vă!

Ce credeţi că se petrece în organismul nostru în timpul somnului? Partea superioară a creierului doarme, iar partea inferioară este responsabilă de viaţa noastră vegetativă. Apare o curăţare a creierului, întregul organism se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt refăcuți.

Citiți și: 
Mici secrete pentru o mai bună sănătate şi mai multă energie în viaţa de zi cu zi!

Sfaturi despre sănătate, vechi de 100 de ani 

yogaesoteric

9 septembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More