Nodul Nord în Capricorn

de Rodica Purniche

Punctul vulnerabil de care nativii cu Nodul Nord în Capricorn trebuie să fie conştienţi este dependenţa. Dorinţa ca altcineva să aibă grijă de ei îi poate face să caute la nesfârşit siguranţa emoţională de care cred că au nevoie pentru a manifesta calităţi de adult şi pentru a-şi asuma răspunderea propriei existenţe. Oricât de mult ar putea fi ajutaţi, la un moment dat tot trebuie să accepte riscul de a deţine controlul asupra propriului destin.

Aceşti nativi doresc un mediu în care să se simtă protejaţi şi îngrijiţi de cineva care revarsă asupra lor o iubire infinită. Pentru a obţine acest lucru, ei trebuie să abandoneze ideea că numai o anumită persoană sau numai un anumit grup de persoane le poate oferi aşa ceva. Lor le este necesar un centru dincolo de trebuinţele emoţionale dispersate. De exemplu, dacă se aliniază unui principiu superior sau unei căi spirituale autentice, ei se vor simţi permanent ocrotiţi şi hrăniţi afectiv.

Aceşti nativi excelează în a fi şefi, de aceea managementul, oratoria, politica şi activitatea de constructor (de bunuri materiale sau spirituale, uneori, chiar îndeletnicirea de „a construi oameni“) reprezintă alegeri bune pentru ei. Ceilalţi sunt dispuşi să coopereze pentru atingerea scopurilor pe care şi le propun, deoarece ei se comportă cu sensibilitate faţă de subordonaţi.

În plus, nativii cu Nodul Nord în Capricorn manifestă sau sunt capabili de o foarte rafinată empatie. Ei sunt totdeauna conştienţi de sentimentele celorlalţi şi, dacă îşi folosesc această capacitate în situaţii organizatorice sau administrative, oamenii îi susţin plini de bunăvoinţă şi entuziasm. Ei au succes în activităţi sau funcţii care le permit să-şi folosească abilitatea de a-i organiza pe ceilalţi să lucreze în vederea unui scop comun.

Decizia de a-şi asuma răspunderi le va da nativilor cu Nodul Nord în Capricorn puterea şi curajul de a rezolva situaţiile dificile într-un mod responsabil.

Pentru nativii cu Nodul Nord în Capricorn, unul dintre lucrurile cel mai dificil de abandonat este tendinţa de a controla oameni şi situaţii care să evolueze aşa cum vor ei. Ei cred că, dacă deţin controlul, propriile emoţii nu vor fi perturbate. Nativii cu Nodul Nord în Capricorn vor întotdeauna mai multă atenţie din partea altora, mai mult timp, mai multă susţinere pentru a se simţi bine. Ori de câte ori sunt capricioşi sau răutăcioşi cu cineva, au drept scop să li se dea atenţie. Ei consideră că trebuie să li se dea atenţie pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Uneori chiar creează crize în viaţa lor ca alţii să se intereseze de ei.

Dar, dacă ei îşi stabilesc un scop şi fac eforturi pentru a-l atinge, atunci ceilalţi îi iau în seamă cu adevărat şi sunt dispuşi să le acorde atenţia şi respectul dorit, ceea ce le conferă forţă interioară şi satisfacţie. În plus, atunci când nativii cu Nodul Nord în Capricorn se folosesc de oportunităţile vieţii şi realizează ce şi-au propus, ei îşi descoperă propria valoare şi se deschid pentru a observa şi a primi atenţia de care au nevoie. Grija faţă de ei înşişi îi maturizează şi devin mai puţin dependenţi de alţii.

Adesea, ei par să-şi asume răspunderi pentru tot felul de mărunţişuri: plătesc facturi, cumpără alimente, sunt atenţi la problemele familiei şi aşa mai departe. În realitate însă, ei continuă să evite aspectele majore. Este vorba aici despre o imaturitate afectivă certă: ei oferă întotdeauna celorlalţi nu ceea ce au nevoie oamenii să primească de la ei, ci doar ceea ce pot ei da pe moment sau ceea ce le solicită un efort minim. Chiar dacă dăruiesc cu drag, aceasta nu înseamnă că au acţionat matur din punct de vedere emoţional şi spiritual.

A deveni răspunzători pentru ei înşişi, a-şi clarifica scopurile, independenţa financiară sunt o „provocare“ pentru aceşti nativi, dar totodată şi o şansă de creştere interioară.

Este posibil ca aceşti nativi să asculte mai uşor de autorităţi exterioare decât de vocea lor interioară. Lor le este dificil să se afle în postura de autoritate ultimă, să preia răspunderi, să dea altora instrucţiuni, să fie şefi şi să supravegheze mulţi angajaţi, pentru că nu doresc să aibă răspunderea ultimă. Paradoxal însă, nativii cu Nodul Nord în Capricorn, mai mult decât oricare alt grup nodal, sunt înzestraţi cu capacitatea de a fi şefi.

În cazul acestor nativi, puterea lor creşte o dată cu vârsta. Aceasta se aplică în fiecare domeniu al vieţii, dar în special în domeniul profesional. Trecerea timpului îi ajută să privească lucrurile într-un mod mai puţin personal, motiv pentru care ei ajung să stăpânească foarte bine arta acţiunii detaşate.

Acestui grup nodal îi este specifică o foarte puternică legătură între minte şi sentimente, motiv pentru care se dovedesc foarte buni terapeuţi. Condiţia este să-şi învingă tendinţa de a insista asupra posibilelor consecinţe negative ale oricărei situaţii şi să se concentreze numai asupra rezultatelor pozitive.

Nativii cu Nodul Nord în Capricorn sunt atât de sensibili, încât sunt conştienţi de toate nivelurile de comunicare precum cuvinte, percepţii emoţionale/mentale, limbajul trupului, cu tot cu discrepanţele şi ambiguităţile care le însoţesc. Niciun alt grup nodal nu are o atât de extraordinară înzestrare pentru empatie, acesta trebuie să fie dublată însă de o atitudine de „implicare detaşată“, altfel, se pot contamina emoţional, cauzându-şi anumite suferinţe interioare. Idealurile sau scopurile bine definite îi ajută să nu se piardă în emoţiile lor.

Există patru emoţii primare care, conştientizate, controlate şi transcense, constituie o sursă reală de fericire pentru nativii cu Nodul Nord în Capricorn: frica, mânia, sentimentul de vinovăţie şi sentimentul de insecuritate. Ei nu-şi pot permite absolut deloc să se complacă în niciuna dintre ele, deoarece nu ştiu cum să se oprească.

Ei caută să dea ajutor dacă pot şi o fac fără a avea motive ascunse. Ei iau în considerare trebuinţele fizice ale celorlalţi, dar nu şi problemele mai profunde. Deşi ar dori să se îngrijească de chestiunile spirituale ale tuturor, nu ştiu cum s-o facă. În loc de a juca, în această viaţă, rolul de mamă ocrotitoare, ei trebuie să pună mai mult accentul pe rolul de „tată“. Aceasta înseamnă să asculte, pentru a discerne cu precizie, intenţiile celuilalt, şi apoi să decidă, conştient, ce ajutor au de dat, raportat la nevoile reale ale semenului, şi nu la uşurinţa cu care ei pot să ajute.

Un scop bine definit reprezintă o necesitate absolută pentru nativii cu Nodul Nord în Capricorn. Aceşti nativi doresc să demonstreze competenţa şi faptul că-şi pot lua viaţa în propriile mâini. Lor nu le este frică de muncă, dar nu au prea multă încredere. Aceasta implică, înainte de toate, să fie realişti cu privire la ceea ce pot face. Chiar le este necesar să-şi propună scopuri mai uşoare, pentru a ajunge, prin paşi sistematici, acolo unde doresc. Aceasta este calea prin care devin experţi în realizări, să-şi propună scopuri uşor de atins şi apoi să le extindă.

În ultimă instanţă, destinul nativilor cu Nodul Nord în Capricorn este să înveţe să-şi poarte singuri de grijă.

La modul concret, nativii cu Nodul nord în Capricorn au  ca „misiune“ – obţinerea unei funcţii de conducere, acceptarea responsabilităţii, alegerea unui ideal sau demonstrarea unui adevăr care este mai important decât viaţa personală.

Nativii cu Nodul Nord în Capricorn sunt foarte eficienţi, în special atunci când au o răspundere, deoarece sunt excelenţi manageri, iar în procesul organizării celorlalţi învaţă cum să se organizeze mai bine pe ei înşişi. Deoarece aceşti nativi sunt dotaţi pentru o conducere înţeleaptă şi plină de omenie, le revine totodată şi răspunderea de a remedia sau îmbunătăţi orice mod greşit de a conduce, mai ales acolo unde sunt afectaţi mulţi oameni. Ajutându-i pe alţii să devină buni manageri, ei îşi afirmă propria competenţă.

Nativii cu Nodul Nord în Capricorn au acces direct la emoţiile primare. Singura problemă este aceea că sunt blocaţi în mijlocul lor. Emoţiile reprezintă o putere incredibilă, iar ei trebuie să înveţe s-o direcţioneze pozitiv. Paradoxal însă, ei consideră că le lipsesc exact calităţile existente în emoţiile negative pe care le trăiesc ei. De exemplu, cei care au stări de mânie, simt, în general că le lipseşte puterea de a se afirma, iniţiativa, curajul şi independenţa – aspecte pozitive ale energiei emoţionale primare a cărei expresie negativă este mânia. Prin direcţionarea conştientă a acestei energii către o atitudine de asumare a răspunderii, ea va căpăta în mod natural o direcţie constructivă, acţionând în favoarea lor.

Fragment din lucrarea „Nodurile lunare”

yogaesoteric
aprilie 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More