Consideraţii suplimentare la Nodurile Lunare (I)

de Rodica Purniche
Articol preluat de pe venus.org.ro

 

În viziunea astrologilor orientali, Nodurile Lunare sunt semnificative pentru nivelul de evoluţie al fiinţelor, pentru forţele care le susţin personalitatea, pentru scopurile actualei lor încarnări, dependentă de experienţa vieţilor anterioare.
Astfel, Nodul Sud sau Coada Dragonului defineşte bagajul KARMA -ic, achiziţia existenţelor precedente, ale căror consecinţe se fac simţite în viaţa de acum, iar Nodul Nord sau Capul Dragonului reprezintă, prin poziţia sa în Semn şi Casă, forţele puse în mişcare ca nativul să urmeze o linie ascendentă din punct de vedere spiritual în actuala existenţă.
Astfel, confruntarea cu energiile trecutului se manifestă prin aspectele dintre Nodurile Lunare şi planete, ele indicând motivele reîntoarcerii pe Terra, precum şi menirea fiecăruia dintre noi, munca pe care o avem de împlinit sau de îndeplinit.

Rolul social ocult al nativului
 
Pentru hinduşi, Nodul Nord indică în mod clar casta căreia îi aparţine nativul. Nu este vorba despre diviziunea socială din India care avea semnificaţia sa pe plan religios, ci despre munca pe care nativul trebuie s-o depună în această viaţa pentru semenii săi, în funcţie de nivelul său de evoluţie. Casta se defineşte în funcţie de Casa în care se află Nodul Nord, această Casă făcând parte dintr-o distribuţie ternară a aceleiaşi caste în tema natală, astfel:

Grupa I – Casele I, a V-a şi a IX-a: Liberul arbitru şi responsabilitatea socială

Este vorba despre grupul antic al brahmanilor, al căror rol este să participe la îmbogăţirea intelectuală şi spirituală a societăţii.
Aceştia sunt educatorii, profesorii, animatorii. Datoria lor este să ajute oamenii să aibă acces la un nivel superior de conştiinţa. KARMA  lor este relativ redusă, iar ei dispun de un mare liber arbitru în modul lor de a acţiona. De reţinut însă că responsabilitatea este pe măsură acestei libertăţi.

Grupa a II-a – Casele a II-a, a VI-a şi a X-a: Activitate şi bogăţie materială

Este grupa muncitorilor din vechile caste responsabile de coeziunea materială şi de structura societăţii. Ei supraveghează universul concret al colectivităţii, şi, în consecinţă, culeg drept roade bogăţii şi recunoaştere socială.
Lor le revine un rol constructiv şi activ. KARMA  lor este, în general, pozitivă şi nu duc lipsă nici de oportunităţi, nici de facilităţi. Dar au de trecut un test referitor la bunurile materiale, şi de depăşit iluziile, care constituie tentaţia lor psihologică.

Grupa a III-a – Casele a III-a, a VII-a şi a XI-a: Armonie şi tradiţie

Este casta luptătorilor, păstrători ai tradiţiilor şi ai legilor, răspunzători pentru pacea, pentru dragostea şi pentru coeziunea socială. Ei se manifestă ca protectori şi păzitori ai vieţii sociale şi familiale.
Dar rolul lor este în special acela de a executa, motiv pentru care iniţiativa lor personală este destul de limitată. Ei trec un fel de test de dezvoltare interioară prin smerenie, anulare a EGO-ului, dăruire de sine. Trebuie să servească şi, în viaţa profesională, să fie subordonaţi, executanţi.

Grupa a IV-a – Casele  a IV-a, a VIII-a şi a XII-a: KARMA retributivă

Sunt Cei de Neatins care, din cauza KARMA-ei lor prea încărcate, suportă pe durata întregii vieţi obligaţia de a repara greşelile trecute. Pentru ei, probele sunt des întâlnite, succesele nu durează iar posibilitatea de a avansa în plan social este infimă. Spiritul de iniţiativă este foarte redus.
Trebuie să înveţe să se supună, să depindă, să aibă răbdare cu ceilalţi, să nu cedeze, să nu se descurajeze în faţa nedreptăţii care îi urmăreşte, câteodată, pe tot parcursul vieţii. Obiectivul lor pare a fi trecerea unei serii de teste ale puterii de îndurare şi de supunere, cu scopul de a-şi mări nivelul de conştiinţă şi de deschidere către ceilalţi, prin multiplicarea experienţelor care îi constrâng.

Citiţi şi:

Nodurile lunare. Axa cea tainică de evoluţie a dragonului

Jocul zodiacal

yogaesoteric
13 mai 2011


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More