Noi acuze ale presei germane: În timp ce dirija pandemia covid, Bil Gates înfometa și Africa, de mână cu familia Rockefeller

Germania bate șaua ca să priceapă SUA?

Presa germană pune tunurile pe Bill Gates cu dezvăluiri de o gravitate incomensurabilă: magnatul american, cel mai mare susținător al agendei progresiste a democraților americani, e devoalat ca fiind dirijorul pandemiei de covid și al tuturor măsurilor – unele aberante – luate în ultimii doi ani.

De parcă nu era de ajuns, o a doua anchetă a presei germane relevă cum același Gates a îngropat agricultura africană, ceea ce înseamnă mai pe șleau foamete pentru sute de milioane de oameni, în beneficiul multinaționalelor occidentale. Să fie o simplă întâmplare că două anchete grele au fost difuzate de germani în decurs de doar 24 de ore? Ori am putea lua în calcul că Germania, îngropată economic de războiul din Ucraina atât de susținut de americani, s-a decis să contraatace, lovind în stâlpul administrațiilor democrate, bossul Microsoft?

Pe 13 și 14 septembrie, publicațiile germane Politico.eu, Welt și Politico.com au publicat materiale care lovesc teribil în magnatul și filantropul Bill Gates, un mare susținător, de decenii, al agendei democrat-progresiste, de la combaterea încălzirii globale la promovarea a tot felul de tratamente medicale la nivel planetar ș.a.m.d. Intenții frumoase, o spun direct ziariștii germani, dar cu rezultate departe de respectivele intenții, dacă nu cumva chiar pe dos, plus metode dubioase de transpunere în practică.

Dacă una dintre aceste anchete devoala cum patru ONG-uri deținute, înființate ori finanțate de Gates au primit din partea guvernelor din întreaga lume dreptul de a gestiona total pandemia, o a doua relevă cum îngroapă Bill Gates Africa, de mână cu familia Rockefeller.

Un program de un miliard de dolari menit să revoluționeze agricultura africană, susținut de fundația Bill & Melinda Gates și de guvernul german, se luptă să reziste în condițiile în care tot mai mulți critici susțin că, de fapt, el dăunează fermierilor, scrie Politico.eu.

În fapt, afirmă jurnaliștii germani, presupusul ajutor al fundației lui Bill Gates și al clanului Rockefeller au adus, în realitate, agricultura africană la mâna marilor producători occidentali de îngrășăminte și semințe, fără ca măcar asta să aducă vreo îmbunătățire recoltelor.

AGRA – care până de curând era abrevierea de la Alianța pentru o Revoluție Verde în Africa – a fost înființată în 2006 de către fundațiile Gates și Rockefeller ca o modalitate de a crește randamentul agricol și profiturile agricole în Africa subsahariană, facilitând accesul micilor fermieri la îngrășăminte și semințe moderne. Programul a însemnat peste 1 miliard de euro în investiții, facilitând reformele politicilor, specializând sute de absolvenți universitari în ameliorarea culturilor, și ajutând mii de fermieri să utilizeze îngrășăminte și semințe.

Dar 16 ani mai târziu, în timp ce continentul se confruntă cu o dublă criză, alimentară și energetică, criticii spun că aceste realizări ascund de fapt adevărul: deși din ce în ce mai mulți fermieri adoptă modelul AGRA, veniturile așteptate din recolte nu apar, iar sărăcia rurală rămâne endemică.

Chiar și din interior, se admite că proiectul că nu își atinge obiectivele: o evaluare comandată de finanțatorii AGRA la începutul acestui an a constatat că inițiativa nu și-a îndeplinit obiectivul principal de creștere a veniturilor și securitatea alimentară pentru 9 milioane de mici agricultori, dintr-un total de peste 10 milioane.

În speranța de a-și remedia neajunsurile, programul AGRA a suferit recent un rebranding major – a renunțat la „revoluția verde” din numele său – și a lansat un nou plan pe cinci ani.

Dar, la începutul lunii septembrie, grupuri regionale ale societății civile, fermierilor și comunităților religioase au cerut finanțatorilor internaționali, inclusiv din Germania, Țările de Jos și Marea Britanie, să definanțeze complet inițiativa. Ei susțin că AGRA nu a reușit să materializeze obiectivul său fundamental: acela ca fermierii să nu mai fie la cheremul piețelor globale volatile, înrăutățind în același timp securitatea alimentară a continentului și poluând mediul.

Noi cerem nu o ajustare a programului AGRA, ci chiar încetarea finanțării pentru programele dăunătoare ale revoluției verzi”, spune Gabriel Manyangadze de la Institutul de Mediu al Comunităților de Credință din Africa de Sud.

În ciuda criticilor, finanțatorii AGRA țin de program.

Un purtător de cuvânt al Fundației Gates a declarat că programul „joacă un rol esențial în a ajuta țările să implementeze prioritățile și politicile cuprinse în strategiile lor naționale de dezvoltare agricolă și să construiască sisteme alimentare regionale rezistente”. Un purtător de cuvânt al Fundației Rockefeller a spus că „până și programele de succes vin cu lecții de care este necesar să ținem cont în viitor”.

Miza programului e determinarea fermierilor africani să folosească tot mai multe îngrășăminte sintetice.

Reprezentanții AGRA cu care a vorbit Politico spun că utilizarea scăzută a îngrășămintelor este principalul motiv pentru care randamentele agricole bat pasul pe loc în mare parte a Africii. Fermierii din Africa sub-sahariană continuă să folosească de departe cele mai mici cantități de îngrășăminte din lume – în jur de 17 până la 20 de kilograme pe hectar în fiecare an. Prin comparație, fermierii olandezi aplică în medie de aproximativ 15 ori mai mult.

Giganții multinaționali ai îngrășămintelor văd Africa subsahariană drept ultima lor redută necucerită, iar AGRA nu se sfiește să admită că a jucat un rol în a-i ajuta să obțină o poziție mai puternică, chiar dacă își propune să ajute concomitent guvernele africane să stimuleze producția internă.

În timp ce îngrășămintele sintetice ajută la creșterea recoltelor, ele aduc la pachet probleme de poluare.

AGRA propagă ideea că fermierii africani nu produc suficientă hrană pentru că nu folosesc suficiente îngrășăminte chimice”, a declarat Million Belay de la Alianța pentru Suveranitatea Alimentară în Africa, un grup din Uganda. „Teza este că, dacă tratăm solul cu substanțe chimice, va produce mai multe alimente. Dar știm ce înseamnă asta în ceea ce privește poluarea solului, dependența fermierilor de importuri și schimbările climatice.”

Și pe măsură ce prețurile globale ale îngrășămintelor ating niveluri record, fermierii din Africa sunt tot mai afectați. Cererea de îngrășăminte produse la nivel local este în creștere, dar unele țări depind de importuri pentru până la 70-80% din nevoile lor de îngrășăminte și, în lipsă de numerar, se luptă să ofere asistență fermierilor.

Criticii spun că o parte din această vulnerabilitate poate fi atribuită activității AGRA.

În Zambia și Tanzania, potrivit unui raport, AGRA a convins fermierii mici să ia împrumuturi pentru a putea cumpăra îngrășăminte comerciale și semințe. Dar când prețurile cerealelor au scăzut, fermierii nu au mai putut să-și ramburseze creditele, iar unii au fost nevoiți să-și vândă pe nimic recoltele, îndatorându-se în continuare. AGRA a fost, de asemenea, criticată pentru că a ajutat multinaționalele producătoare de semințe și pesticide precum Bayer, DuPont și Syngenta să se extindă în câteva dintre țările în care activează.

Concluzia jurnaliștilor germani e tăioasă: după aproape 17 ani de aplicare a programului lui Bill Gates și cu miliarde de euro investite, agricultura africană, de care depind sute de milioane de oameni, e la pământ, dar totodată mai dependentă ca oricând de marile trusturi occidentale.

Citiți și:
Fundația lui Bill Gates destabilizează economia alimentară din Africa
Stăpânii banilor: datoria statelor este de peste 300.000 de miliarde dolari. În comparație cu acești păpușari, Bill Gates şi Big Pharma sunt mizilic

 

yogaesoteric
3 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More