Noua Era Biometrică se extinde în Rusia. Metroul din Moscova înregistrează plata prin recunoaștere facială

Moscova a introdus în luna octombrie anul trecut un sistem de plată prin recunoaștere facială în rețeaua de metrou din oraș, ca parte a unei expansiuni rapide a acestei tehnologii controversate în Rusia, informează Digital Journal.

Activiștii pentru drepturile omului au criticat această tehnologie ‒ deja utilizată în zeci de supermarketuri din Moscova ‒ ca fiind un exemplu de supraveghere insidioasă din partea statului.

Pentru a intra în metrou, călătorii nu au nevoie de un card sau de un smartphone. Este nevoie doar să se uite spre camera de pe turnichet”, a declarat Maxim Liksutov, viceprimarul Moscovei, responsabil de transportul public, într-un comunicat.

Acesta a declarat că se așteaptă ca sistemul denumit „Face Pay” să fie folosit de 10-15% dintre călători în următorii doi-trei ani.

El a adăugat că înscrierea în sistem, care necesită un cont bancar în care sunt înregistrate datele biometrice ale călătorilor cu metroul, este „voluntară”.

Nu vor dispărea alte metode de plată”, a precizat Liksutov.

Autoritățile au afirmat că se așteaptă ca sistemul de plată prin recunoaștere facială să fluidizeze traficul în vasta rețea de metrou din Moscova, pretinzând, totodată, că datele vor fi criptate în siguranță, camerele citind o „cheie biometrică”, nu o imagine a feței călătorului.

În plus, aceleași autorități lucrează la extinderea unei inițiative de colectare a datelor biometrice ale rușilor, demarată în 2018.

La începutul anului 2021, ziarul de afaceri Kommersant a relatat că autoritățile speră ca numărul de persoane care și-au transmis datele biometrice să crească de la aproximativ 160.000 la 70 de milioane în următorii doi ani.

Recunoașterea facială s-a extins rapid în Moscova în ultimii ani, autoritățile folosind-o ca instrument pentru a impune măsuri de lockdown.

Citiți și:
Rusia în topul Big Brother: plata prin identificare facială la supermarket
Noua cască de poliție utilizează programe de recunoaștere facială și identifică persoanele suspecte de covid-19
Mini-securitatea biometrică de la Suceava. Primăria a implementat un sistem cu recunoaștere facială pentru pontajul orelor de muncă și pentru detectarea măștii de protecție

 

yogaesoteric
16 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More