Rusia în topul Big Brother: plata prin identificare facială la supermarket

Recunoaşterea facială avansează cu viteză mare în Rusia – împânzită de camere de supraveghere de la metrou şi până la casele de la supermarketuri –, între progresul tehnologic şi temeri de derive în beneficiul autorităţilor, relatează AFP.

Îţi dai masca de protecţie jos, te uiţi la cameră şi, gata, ţi-ai plătit cumpărăturile! La casele automate ale unuia dintre principalele lanţuri de supermarketuri ruseşti, clienţii curioşi testează noutatea introdusă recent la Moscova de X5, primul grup de distribuţie din ţară.

Grupul, din care fac parte supermarketurile omniprezente Perekrestok şi Piaterocika, s-a asociat cu sistemul de plată Visa şi Sberbank, cea mai importantă bancă rusească şi un gigant public, aflat în prezent în prefacere într-un mastodont digital.

De la 52 câte există în prezent la Moscova, numărul supermarketurilor conectate la sistem urmează să crească la 3.000 în întreaga Rusie, până la sfârşitul lui 2021, a declarat pentru AFP directorul Inovaţiei la X5 Ivan Melnik. „Practic, nu este necesar să ai portofelul la tine sau să-ţi scoţi telefonul din buzunar. Apeşi pe un buton şi plăteşti cu faţa“, declară Melnik.

El dă asigurări că aceste tranzacţii sunt „sigure, securizate, criptate“, iar tentative de uzurpare a identităţii sunt excluse cu ajutorul unor camere de tip 3D, care măsoară adâncimea feţei.

În cazul persoanelor în vârstă, bineînţeles că este ceva nou şi poate antrena o «pierdere a încrederii». Dar eu consider această idee foarte cool“, a declarat, pe un culoar al unui Perekrestok la Moscova, Andreï Epifanov, în vârstă de 28 de ani, un angajat al băncii private Alfa Bank.

Pandemia, catalizator

În spatele acestui sistem de află Sberbank care le propune de mai multe luni zecilor de milioane de clienţi ai săi – grupul susţine că 70% din populaţia rusă îi utilizează serviciile – să-şi înregistreze datele biometrice pentru a accede la plata cu recunoaştere facială.

Pandemia covid-19 a provocat un salt înainte al acestor tehnologii. „Dorinţa ruşilor de a se proteja în timpul pandemiei a propulsat cererea plăţilor fără numerar“, dă asigurări, într-un comunicat, Mihail Berner, însărcinatul Rusiei la Visa, care apreciază că această tendinţă va continua după pandemie.

Potrivit unei ediţii a cotidianului Kommersant, autorităţile sunt însă frustrate de înaintea lentă a colectării datelor biometrice – lansată în 2018. Obiectivul ar fi o creştere a numărului persoanelor care au cedat aceste date autorităţilor de la 164.000, în prezent, la peste 70 de milioane în doi ani. Cotidianul, care citează o sursă din dosar, scrie că, în vederea unei accelerări a procesului, unele servicii publice ar putea să devină inaccesibile recalcitranţilor.

„Nu am consimţit!“

La Moscova, primăria şi-a consolidat uriaşul arsenal de peste 100.000 de camere de supraveghere – unul dintre cele mai importante din lume – şi l-a folosit pentru a controla respectarea izolării şi carantinelor impuse din cauza covid-19.

Metroul de la Moscova a început, încă din septembrie 2020, să monteze camere de recunoaştere facială pe porticuri. La începutul lui martie, oraşul a anunţat că toate staţiile de metrou din capitală sunt echipate cu aceste camere – deocamdată în vederea supravegherii, iar în curând în vederea plăţii.

Numai persoanele care se află pe lista persoanelor căutate sunt controlate“, anunţa într-un interviu acordat site-ului Lenta.ru, la începutul lui martie, adjunctul directorului metroului, însărcinat cu securitatea, Andrei Kichighin. „Informaţiile sunt stocate într-un centru de date la care au acces numai forţele de ordine“, a anunțat el, precizând că de la lansarea acestui sistem, în septembrie, au fost arestate aproximativ 900 de persoane.

În vederea plăţii este necesară exprimarea consimţământului, însă nu este cazul şi în privinţa camerelor municipalităţii care folosesc recunoașterea facială în vederea arestării unor presupuşi infractori.

Potrivit legii, cetăţenii este necesar să consimtă la folosirea datelor biometrice, însă, în cazul recunoaşterii faciale, noi nu am consimţit”, tună o campanie împotriva „supravegherii în masă“. Asociaţia apărării libertăţilor digitale Roskomsvoboda a lansat anul trecut o petiţie.

Îngrijorările au crescut în timpul manifestaţiilor de la începutul lui 2021 de susţinere a opozantului politic Aleksei Navalnîi. O activistă de prim-plan din opoziţie, Aliona Popva, a denunţat utilizarea recunoaşterii faciale în vederea identificării ei, dar şi a susţinătorilor care au fost prezenţi la adunări.

Citiți și:
Big Brother este total în China: Sute de milioane de camere de supraveghere prevăzute cu recunoaștere facială!
Evenimente fără precedent pe plan mondial. Am intrat într-o nouă eră istorică
Rusia se deconectează progresiv de Europa

yogaesoteric
2 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More