Noua modalitate de imunoterapie în cancer îndepărtează tumorile mamare avansate, aflate chiar în stadiu cu metastaze

 

Cercetările publicate la jumătatea lunii iunie 2018 în revista de specialitate Nature Medicine de către oamenii de știință de la National Cancer Institute (NCI), SUA, au arătat o nouă abordare a imunoterapiei în cancer, o nouă metodă care a condus la dispariția completă a tumorilor la o femeie cu cancer mamar cu metastaze, care se considera că ar mai fi avut de trăit doar câteva luni.

În cadrul studiului, limfocitele infiltrative tumorale (LIT), care apar în mod natural, au fost extrase din tumora pacientei, crescute în laborator, pentru a li se mări numărul, şi apoi au fost injectate pacientei, pentru a lupta împotriva cancerului. Pacienta a primit anterior diferite tratamente, inclusiv terapii hormonale şi chimioterapie, dar nimic nu a oprit progresia cancerului. După tratament, toate tumorile pacientei dispăruseră şi, la 22 de luni după terapie, nu mai apăruse nimic.

Cercetătorii sunt în mod special entuziasmaţi de potenţialul celulelor LIT în ceea ce priveşte tratarea unui grup de cancere denumite „cancere epiteliale obişnuiteˮ, care includ pe cele de colon, de rect, de pancreas, de sân şi de plămân, toate la un loc acoperind 90% din decesele cauzate de cancer în SUA, aproximativ 540.000/an, majoritatea dintre aceste decese fiind datorate metastazelor.

„Odată ce aceste tumori încep să se răspândească (să genereze metastaze), majoritatea celor afectaţi mor. Nu avem modalităţi efective de a elimina metastazele,ˮ a spus Steven A. Rosenberg, doctor în ştiinţe medicale şi şeful departamentului de chirurgie al Centrului de Cercetare a Cancerului (CCR) din cadrul NCI.

Primul pas în această nouă abordare terapeutică este secvenţierea ADN-ului tumoral. În cazul acestei paciente, cercetătorii au găsit 62 de mutaţii la nivelul ADN-ului din celulele tumorii mamare. Al doilea pas a fost izolarea şi extragerea limfocitelor infiltrative tumorale (LIT) care apar în mod natural în 80% din tumorile de celule epiteliale, dar sunt în cantitate mică, insuficiente pentru a ataca tumora şi a o elimina. Aceste celule sunt apoi analizate pentru abilitatea lor de a recunoaşte şi ţinti proteinele anormale (rezultate din genele cu mutaţii) din tumoră. În cazul pacientei cu tumoră cu metastaze, cercetătorii au găsit limfocite infiltrative tumorale care recunoşteau patru dintre proteinele mutante.

„Noi izolăm aceste limfocite din tumoră, le creştem în număr mare şi le introducem înapoi pacientului. Am făcut aproximativ 90 de miliarde de astfel de celule pentru această pacientă,ˮ a spus Rosenberg.

În timp ce celulele imune LIT erau înmulţite în laborator, pacienta a fost tratată cu blocante PD-1, agentul imunoterapeutic Keytruda (prembrolizumab), pentru a influenţa sistemul imun astfel ca alte celule imune să nu interfere cu limfocitele infiltrative tumorale atunci când acestea sunt reinfuzate pacientei, după ce au fost înmulţite.

„Noi înmulţim limfoblaştii proprii ai pacienţilor, făcându-i să fie un adevărat tratament; aceste celule sunt limfocite T naturale, nemodificate genetic în laborator. Acesta este cel mai personalizat tratament care se poate imaginaˮ, a spus Rosenberg.

Pacienta cu cancer mamar metastazat nu este singura care a fost tratată cu succes prin această metodă. Rosenberg şi colegii săi au obţinut de asemenea rezultate impresionante prin utilizarea limfocitelor infiltrative tumorale expansionate in vitro şi la tratarea altor trei tipuri de cancer cu metastaze: colorectal, cervical şi de canal biliar. „Aceste tratamente au potenţialul de a trata pacienţi cu orice tip de cancer,ˮ a afirmat Roseberg.

Deşi rezultatele sunt fără îndoială promiţătoare, în mod special datorită nivelului scăzut de toxicitate comparativ cu chimioterapia convenţională, cancerele deseori dezvoltă rezistenţă la tratament şi deseori metastazele care rezultă au mutaţii diferite faţă de tumora originală. Astfel, se naşte întrebarea – vor dezvolta pacienţii rezistenţă la (propriile) limfocitele infiltrative tumorale?

„Este ironic faptul că însăşi mutaţiile care determină cancerul pot fi călcâiul lui Achile care permite distrugerea cancerului. Este cu adevărat important să se trateze deodată diferitele mutaţiiˮ, a spus Rosenberg.

Acesta este un avantaj pe care multe medicamente vechi din cadrul chimioterapiei îl aveau, comparativ cu noile tratamente personalizate. Deoarece multe astfel de substanţe făceau dificil pentru celulele canceroase să dezvolte rezistenţă la ele. Selectând limfocitele infiltrative tumorale care ţintesc o singură sau un număr mic de proteine mutante la nivelul tumorii, poate creşte şansa ca tumora să dezvolte rezistenţă. Sunt necesare mai multe studii asupra acestui aspect şi de asemenea identificarea mutaţiilor din genomul celulelor tumorale care sunt posibile ţinte pentru LIT.

Dacă studii mai largi susţin aceste rezultate preliminare excelente, producerea de terapii individualizate cu celule T pentru fiecare pacient devine fără îndoială o provocare pentru domeniul logisticii şi al tehnicii, şi necesită laboratoare specializate şi expertiză. Cât de practic este să produci o terapie complet personalizată pentru fiecare pacient?

„Specialiştii spun aceasta şi despre celulele CAR-T. Dacă găseşti ceva care funcţionează pentru pacienţi, chiar dacă este complicat sau nu, geniul industriei va găsi o modalitate de a realiza acel aspectˮ, a spus Rosenberg.

Notă: CAR-T – chimeric antigen receptor T cell – limfocite T modificate astfel încât să producă receptori pentru anumite molecule care există pe celulele tumorale, de care să se cupleze şi să atace celulele tumorale. Receptorul special (care apare pe celulele T) este numit receptor pentru antigen chimeric (chimeric antigen receptor – CAR). Un număr mare de celule CAR-T sunt crescute în laborator şi administrate pacienţilor cu malignităţi hematologice.

Într-adevăr, mai multe companii deja fac testări pentru terapia cu LIT, printre acestea numărându-se Bristol-Meyers Squibb şi Iovance Biotherapeutics, ultima concentrându-se în mod special asupra terapiei cu celule LIT. Studii clinice sunt în desfăşurare pentru cazurile de melanom, cancer cervical, cancer pulmonar şi pentru cancerele mai dificil de tratat – glioblastom şi cancerul pancreatic.

„Aceasta este o modificare în raţionamentul nostru referitor la ce ar fi necesar pentru a trata aceste cancere. O nouă paradigmă pentru terapia canceruluiˮ, a spus Rosenberg.

Foarte rar noile metode descoperite de tratare a cancerului „intră în luptăˮ cu asemenea rezultate uimitoare precum cele obţinute la terapia cu celule LIT în aceste cazuri. Ceea ce este absolut necesar acum sunt rezultatele de la studiile clinice pe scară largă şi de la monitorizarea continuă a pacienţilor care au fost trataţi cu succes cu aceste celule, pentru certificarea siguranţei terapiei – a faptului că nu reapar tumori.

„Acesta este un raport de caz ilustrativ care pune în lumină, din nou, puterea imunoterapieiˮ, a spus Tom Misteli, doctor în ştiinţe şi directorul CCR în cadrul NCI. „Dacă se confirmă pe studii extinse, există promisiuni de extindere în continuare a ţintei terapiei cu celule T, la un spectru mai larg de cancere.ˮ

Citiţi şi:

Ce tratament și-ar administra imediat un medic dacă el personal s-ar îmbolnăvi de cancer?

Atacat de autorităţi şi concerne farmaceutice, un doctor a vindecat timp de 30 de ani cancere în faza terminală – documentarul «Burzynski-The Movie»

 

yogaesoteric
2 decembrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More