Noua normalitate-fără intimitate: #Chatcontrol: Parlamentul UE a aprobat supravegherea în masă a comunicațiilor private

Parlamentul European a aprobat derogarea privind confidențialitatea în mediul electronic, care permite furnizorilor de servicii de e-mail și de mesagerie să caute în mod automat în toate mesajele personale ale fiecărui cetățean conținutul presupus suspect și să raporteze cazurile suspecte la poliție.

Delegația Piraților Europeni din cadrul Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană condamnă cu fermitate această supraveghere în masă automatizată, care înseamnă efectiv sfârșitul vieții private în corespondența digitală.

Conform datelor poliției, în marea majoritate a cazurilor, cetățenii nevinovați sunt suspectați că au comis o infracțiune din cauza unor procese nesigure. Într-un sondaj reprezentativ recent, 72% dintre cetățenii UE s-au opus monitorizării generale a mesajelor lor. În timp ce, inițial, furnizorii vor avea posibilitatea de a alege dacă vor căuta sau nu în comunicații, legislația ulterioară urmează să oblige toți furnizorii de servicii de comunicații la o verificare nediscriminatorie.

Breyer: „Acest aspect dăunează copiilor, în loc să-i protejeze”

Patrick Breyer, membru german al Partidului Piraților din Parlamentul European, raportor alternativ pentru propunerea legislativă, comentează:

Adoptarea primului regulament al UE privind supravegherea în masă este o zi tristă pentru toți cei care se bazează pe comunicații și sfaturi libere și confidențiale, inclusiv pentru victimele abuzurilor și sursele de presă. Regulamentul dă o lovitură mortală confidențialității corespondenței digitale. Este o încălcare generală a barajului de a permite supravegherea fără discernământ a spațiilor private de către corporații – după această logică totalitară, poșta noastră, smartphone-urile noastre sau dormitoarele noastre ar putea fi, de asemenea, monitorizate în general. Dezlănțuirea unor astfel de mașini de denunțare asupra noastră este ineficientă, ilegală și iresponsabilă.

Perchezițiile nediscriminatorii nu vor proteja copiii și chiar îi pun în pericol, expunând fotografiile lor private unor persoane necunoscute și criminalizându-i pe copiii înșiși. Anchetatorii, deja suprasolicitați, sunt ocupați să sorteze mii de mesaje irelevante din punct de vedere penal. Victimele unei infracțiuni atât de îngrozitoare cum este abuzul sexual asupra copiilor merită măsuri care să prevină abuzul în primul rând. Abordarea corectă ar fi, de exemplu, intensificarea investigațiilor sub acoperire a rețelelor de pornografie infantilă și reducerea întârzierilor de ani de zile în procesarea căutărilor și evaluării datelor confiscate.”

Marcel Kolaja, eurodeputat al Partidului Piraților din Cehia și vicepreședinte al Parlamentului European, comentează:

Nici ofițerii poștali nu vă deschid scrisorile private pentru a vedea dacă trimiteți ceva reprobabil. Aceeași regulă ar fi firesc să se aplice și online. Cu toate acestea, ceea ce va face această excepție este o daună irevocabilă pentru dreptul nostru fundamental la intimitate. Mai mult, monitorizarea pe platformele mari nu va face decât să determine infractorii să se mute pe platforme unde controlul chat-ului va fi tehnic imposibil. Ca urmare, oamenii nevinovați vor fi spionați zilnic, în timp ce urmărirea infractorilor va eșua.”

Pirații planifică acțiuni în justiție împotriva regulamentului

Planurile UE privind controlul chat-ului au fost confirmate ca fiind o încălcare a drepturilor fundamentale de către un fost judecător al Curții Europene de Justiție.

Patrick Breyer intenționează să ia măsuri legale împotriva regulamentului și caută victime ale abuzurilor care să depună o astfel de plângere. „Victimele abuzurilor sunt în mod special afectate de această supraveghere în masă”, explică Breyer. „A putea vorbi liber despre abuzul pe care l-au suferit și a căuta ajutor într-un spațiu sigur este esențial pentru victimele violenței sexuale. Acestea depind de posibilitatea de a comunica în siguranță și confidențialitate. Aceste spații sigure le sunt acum luate, ceea ce va împiedica victimele să caute ajutor și sprijin.”

Comisia Europeană a anunțat deja un regulament de urmărire pentru a face obligatoriu controlul chat-ului pentru toți furnizorii de e-mail și de mesagerie. Serviciile de mesagerie criptate end-to-end, anterior sigure, precum Whatsapp sau Signal, vor fi obligate să instaleze un backdoor. Există o reacție considerabilă împotriva acestor planuri: O consultare publică realizată de Comisia Europeană a arătat că 51% dintre respondenți se opun controlului chat-ului pentru furnizorii de e-mail și de mesagerie. 80% dintre respondenți nu doresc ca această măsură de control al chat-ului să fie aplicată mesajelor criptate. În prezent Comisia Europeană pregătește pachetul legislativ pentru aplicarea controlului comunicațiilor în mediul online.

Noul regulament permite ca toate informațiile pe care le pot culege despre tine oricând să poată fi folosite drept probe valabile în instanță. Înainte era un pic mai greu pentru că necesita existența unui mandat eliberat de organele abilitate, în baza unor dovezi bine întemeiate, pentru a-ți supraveghea comunicațiile dar mai ales pentru a se putea folosi oficial de ele. Acum nu va mai fi nevoie. Oricum și instanțele în curând vor fi doar de formă. Bine ați venit în lumea noastră și a lui Orwell, adică în NOUA NORMALITATE. Oare ce mai este nevoie să mai facă guvernanții ca să înțelegem cu toții că nu ne vor binele, așa cum pretind, ci tocmai contrariul?!

Citiți și:
Comisia Europeană vrea un sistem global de supraveghere și cenzurare a internetului sub pretextul pandemiei covid
Afacerea Leyen – Bill Gates. „Evident, este vorba despre supravegherea în masă a populației”, acuză europarlamentarul Terheș
Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă

 

yogaesoteric
4 decembrie 2021

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More