Noua victimă a imbecilismului „cancel culture”. În Germania Winnetou este interzis!

Un uriaș scandal s-a lansat în Germania, după ce o editură a renunțat să mai publice cărți ale autorului de origine germană Karl May, pe motiv de folosire repetată a sintagmei „pieile roșii”. Promotorii „cancel culture” au acuzat că scrierile sale ar fi rasiste.

„Ravensburger Verlag”, un important editor de cărți pentru copii din lumea vorbitoare de germană, a declarat că ultimele cărți despre Winnetou vor fi retrase din programul său și că se va mai gândi dacă va mai continua să publice alte titluri ale autorului Winnetou, în viitor.

Librăriile au fost oprite să comande cărțile de la „Ravensburger Verlag” și, de asemenea, se pare că au fost retrase de pe Amazon marți, 23 august 2022. Edițiile altor edituri erau încă disponibile, scrie The Guardian. Niciun ziar german nu specifică sursa actului inchizitorial. Ce instituții au interzis difuzarea cărții?

Televiziunea ZDF a anunțat că va renunța la filmele cu Winnetou

Scandalul s-a amplificat după ce postul public de televiziune, ZDF, a anunțat că va opri de la difuzare filmele cu Winnetou.

Cotidianul german de mare tiraj Bild, care aparține familiei Springer, influenți magnați ai presei germane și de peste ocean, a publicat pe prima pagină chipul cancelarului german Olaf Schloz – Partidul Social Democrat (SPD), cu o coroană de pene pe cap! „Reuniune la vârf datorată lui Winnetou. Politicienii o cer. 

Nu mai plânge, Winnetou

„Pieile roșii” mai au însă prieteni adevărați. Rețelele de comunicare virtuală germane s-au umplut de proteste.

Winnetou a fost cartea copilăriei pentru multe generații în deceniile trecute. El era un erou indian care s-a împrietenit cu Old Shatterhand, un alb. Pe vremuri, băieții aveau figurine de indieni care se băteau cu cowboy-ii. Se făceau schimburi. Nu era ușor să faci rost de ele. Generații întregi au crescut cu aceste cărți ale lui Karl May.

În timp ce asistăm la aceste vânători de vrăjitoare, un alt Karl, Marx, nu este interzis, deși ideologia creată de el a ucis la fel de mulți oameni ca nazismul.

Citiți și:
„Cancel culture”. Modelarea psihicului tinerilor și inhibarea gândirii critice?
Lista „anulaților”: Valori ale antichității, seriale de animație și muzee, printre victimele „cancel culture”

 

yogaesoteric
8 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More