O iubire care nu riscă nimic, care nu rabdă nimic, care nu suferă nimic, nu valorează nimic

 

Nu există o pastilă magică pentru problemele ce ţin de sfera psihică, aşa cum nu există nici pentru suferinţele trupului. Modul în care ne poziționăm și vedem o situaţie, modul în care amplificăm sau nu firul de praf, modul în care rămânem blocaţi în trecut sunt stopurile dintre minte și inimă. O legătură vie, puternică şi constantă cu Dumnezeu ne ajută să găsim Sensul, Oxigenul şi Viaţa.

Din când în când avem nevoie ca gândurile să se detoxifice. Aşa cum avem o igienă trupească, se cuvine să avem şi o igienă psihică şi o igienă sufletească. Mintea este cauza tuturor bolilor, în timp ce sufletul este sursa vindecărilor. Sfatul sufletului vine atunci când mintea tace.

Există mai multe căi de a urca muntele, finalitatea este aceeaşi. Curăţenie în şifonierul emoţiilor: frică, tristeţe, dezamăgire, mânie, stres etc.

Voluptatea suferinţei domină societatea occidentală. Scenariile suferinţei pe care minţile „sclipitoare” le cristalizează în tristeţe, doliu lăuntric permanent, fac să trăim într-o fabrică a morţii. Ideea bucuriei unde este?!

Trecutul nu este necesar să ne apese. Trecutul este doar un manual de istorie şi atât! De acolo luăm lecţiile pentru prezent şi viitor. Nimic mai mult. Fără spasme şi obsesii compulsive. Înţelegem şi acceptăm că aşa gândeam și acţionam atunci. Cel de astăzi nu mai este cel de ieri. Am crescut şi ne acceptăm, ne iertăm.

Nervii consumă mai multă energie decât un zâmbet. Studiile psihoterapeuţilor spun că un adult râde de 10-15 ori pe zi, în timp ce un copil până la vârsta de 6 ani râde şi de 200-300 de ori pe zi. Râs cristalin şi unic specific copiilor. Orice adult vibrează la clinchetul râsului de copil. Copiii au o energie benefică în râs. Doctrină a râsului care nu are nevoie de religie. Toți râdem și plângem la fel indiferent de culoarea pielii, de credință, de statut sau de alte etichete alte lumii acesteia.

Râsul este mai bun decât orice medicament! Râsul ne ajută să ne reconectăm oricând cu copilul din noi. Râsului este o stare internă, o stare de bine. Nu avem nevoie de stimuli externi ca să râdem. Copiii nu râd cu motiv, copiii râd fără motiv. Adevăratul râs este fără motiv!

Oamenilor nu le mai place să râdă: suntem prea săraci ca să mai zâmbim, auzim adeseori. Ce motive avem să râdem, nu vedeţi cât este de greu, spun alții! Suntem deranjaţi când cineva râde lângă noi. Teama de penibil, timiditate, frică, invidie. Ne încurcăm de momente în care suntem stânjeniţi. Ne este jenă să râdem. Aşadar veselia altora ne încurcă teribil.

Să nu uităm să zâmbim! Şi pentru noi, şi cu cei din jurul nostru. Greutăţi, necazuri, probleme au fost şi vor mai fi. Aşa e viaţa, aşa e lumea. Să îndrăznim zilnic să zâmbim, să ne oferim o porție de bine. Poporul român nu este un popor trist.

Când râdem, suntem în prezent. Beneficiile râsului sunt foarte multe. Râsul este bun şi pentru psihic, ne oferă o strălucire interioară. Ne relaxează şi ne eliberează de stresul cotidian. Să ne prescriem singuri pe reţeta vieții şi o doză zilnică de râs. Un zâmbet este o poartă deschisă către suflet. Producem singuri endorfine pe care le eliberăm în sânge. Ne îmbunătăţim musculatura facială, respiraţia, circulaţia sanguină. Dinamizăm, revitalizăm organismul. Zâmbetul este un buton care ne dă puterea să râdem.

Râsul este cel mai bun remediu pentru orice problemă sau boală. Sistemul imunitar crește de la un simplu râs. Virtuţile curative ale râsului sunt mari și multe dintre ele neștiute. Nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim, ci dimpotrivă, îmbătrânim pentru că am uitat să râdem. Râsul ne face mai frumoşi, mai sănătoşi, mai sociabili. Râdeţi de fiecare dată când aveţi ocazia. Haz de necaz din înţelepciune. Decât să adresaţi cuvinte urâte, mai bine scoateţi limba. Apoi priviţi în oglindă cum vă strâmbaţi. Aţi trezit copilul din voi. Momente vesele care detensionează. Nu avem nevoie de stimuli externi ca să fim fericiţi, ca să râdem.

Atitudinea este cheia către bine. Corect, corespunzător cu interiorul, se poate să fii vesel fără să ai cine ştie ce motive exterioare. O lume frumoasă, fascinantă, percepută prin experienţa proprie şi personală.

Peisajul vieţii fiecăruia dintre noi adeseori ne taie respiraţia. Excursie între minte şi inimă. Ateliere de râs. Dacă noi transmitem un zâmbet şi persoana din faţa noastră va duce mai departe un zâmbet. Râsul este contagios, se transmite, se prelungeşte. Omul râde mult mai bine în grup, în mediul social, decât singur. Oamenii care râd bine împreună, lucrează bine împreună. Autentic, liber, împăcat cu sine, cu încredere în interiorul lui, omul poate exersa zilnic, măcar câteva secunde, zâmbetul. Tristeţea nu este antinomică faţă de fericire, ci este o altă cale de a ajunge la bucurie, la lumină, la adevăr. Relaxarea totală şi completă a creierului se face prin râs. Aşadar, zâmbetele lungi şi dese sunt cheia marilor succese!

Spiritualitatea adevărată este o stare a bucuriei, nu doar a crucii şi a suferinţei. Ne bucurăm de fiecare secundă în care Dumnezeu se află cu noi şi nu se merită să fim depresivi, anxioşi, trişti, nefericiţi, cu sufletele şi minţile constipate. Ludic. Dansăm cu fiecare clipă, cu fiecare provocare. În zâmbet se află tainic dragostea. Iubirea este puterea de a rămâne împreună, de a trece prin toate, indiferent de valurile vieţii. În povestea de iubire încape totul, aşa cum cerul acoperă întregul pământ, chiar şi acolo unde este deşert sau gheaţă.

O iubire care nu riscă nimic, care nu rabdă nimic, care nu suferă nimic, nu valorează nimic. Cine vrea să aibă dreptate întotdeauna, caută să aibă ultimul cuvânt. Cine are dreptate cu adevărat, a încetat să vorbească demult! Cel ce nu mai are nicio opţiune, are brusc toate opţiunile din lume. Dorinţa omului de a cuceri lumea exterioară nu are limite şi cu cât plecăm spre exterior, dorinţa e tot mai mare. Dar lumea interioară cui o lăsăm?! Vocea sufletului cântă balade şi modelează lăuntricul. Emoţiile produc lacrimi. Ego-ul suferă, nu sufletul. Exorcizăm tensiuni psihice. Râdem şi plângem ca să nu ne stricăm mecanismele, tiparele. Pendulăm între tragedie şi comedie. E mai uşor să acuzi, e mai uşor să dai cu piatra, e mai uşor să ridici tonul, e mai ușor să înțepi cu cuvinte și priviri, decât să recunoşti meritele cuiva. Cine ne răpeşte bucuria?! Bucuria ta nu depinde de mine şi invers. Frumuseţea constă în drum, nu în punctul final. Fiecare sfârşit are veleităţile unui nou început.

Râsul nu blamează tristeţea şi nici zâmbetul nu acuză plânsul, ci ambele sunt într-un dans complementar. Să ne şlefuim viaţa cu un zâmbet sănătos şi curat. Capacitatea de a empatiza nu ţine de societate, care este o „mamă vitregă”, ci de fiecare dintre noi.

Avem nevoie să râdem, dar ţine de puterea fiecăruia să aleagă. Nu trebuie, ci ar fi de dorit să înţelegem că aspectele mici, la îndemână, care nu costă, sunt adevărate şi autentice surse de bucurie. Fără ecuaţii, fără formule speciale, fără taxe şi impozite. Râdem şi dansăm în ploaia vieţii. Bucuria este molipsitoare.

Să căutăm din toată inima bucuria de a fi, nu bucuria de a avea! Cine a cunoscut măcar o dată pe Dumnezeu, nu mai poate fi trist! În Porunca Iubirii, mântuirea are la temelie cele 9 Fericiri, garanţia de a merge mai departe:

„Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăţia cerurilor.
Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează după dreptatea lui Dumnezeu, că aceia se vor sătura.
Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia cerurilor.
Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri!” (Matei 5, 3-12).


Citiţi şi:

Exerciţiu simplu pentru trezirea stării de bună dispoziţie

Despre fericire…

 

yogaesoteric
31 mai 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More