O membră a parlamentului finlandez a fost judecată pentru postarea pe rețelele de comunicare virtuală a unui verset biblic

O deputată creștină a Parlamentului din Finlanda a fost judecată sub pretextul luptei pentru libertatea de exprimare și religie, pentru că a postat pe rețelele de comunicare virtuală o imagine a unui pasaj biblic care condamnă homosexualitatea.

Päivi Räsänen a fost investigată încă din 2019 pentru o postare a sa cu versete biblice, fiind acuzată de discurs instigator la ură împotriva homosexualilor. Procurorii au spus că postarea și comentariile ei încalcă demnitatea și drepturile homosexualilor.

Päivi Räsänen

Deputata finlandeză se apără spunând că postarea sa era adresată Asociației Bisericilor Evanghelice Luterane din Finlanda care au susținut parada LGBT din 2019 din Helsinki, nefiind adresată oamenilor care trăiesc un stil de viață homosexual.

Resping toate acuzațiile. Tot ce am publicat și toate declarațiile mele care fac obiectul acestei anchete sunt legate de învățăturile Bibliei despre căsătorie, de a trăi ca bărbat și femeie, precum și de învățăturile apostolului Pavel despre actele homosexuale. Învățăturile Bibliei despre căsătorie și sexualitate provin din dragoste față de aproapele, nu din ură față de un grup de oameni.

Toate acuzațiile împotriva parlamentarului finlandez Päivi Räsänen au fost respinse în unanimitate, într-un proces de răsunet privind libertatea de exprimare. Fostul ministru finlandez de Interne s-a confruntat cu trei acuzații de natură penală pentru că și-a împărtășit credința religioasă, inclusiv pe Twitter.

Instanța a concluzionat că „nu e de competența instanței districtuale să interpreteze conceptele biblice”. Procuratura a fost obligată să plătească peste 60.000 de euro cheltuieli de judecată.

Sunt foarte bucuroasă că instanța a recunoscut amenințarea la adresa libertății de exprimare și a decis în favoarea noastră. Simt că mi s-a luat o greutate de pe umeri după ce am fost achitată. Deși sunt bucuroasă că am această șansă de a susține libertatea de exprimare, sper că această hotărâre va ajuta ca alții să nu mai treacă prin aceleași greutăți”, a spus Päivi Räsänen după pronunțare.

Curtea a recunoscut că, deși unii pot obiecta la declarațiile lui Räsänen, „este necesar să existe un motiv social imperativ pentru a interfera și a restrânge libertatea de exprimare”. Curtea a concluzionat că nu există o astfel de justificare.

Salutăm decizia Tribunalului Districtual Helsinki. Aceasta este o decizie importantă, care susține dreptul fundamental la libertatea de exprimare în Finlanda. Într-o societate liberă, toată lumea ar fi normal să aibă voie să-și împărtășească convingerile fără teama de cenzură. Acesta este fundamentul oricărei societăți libere și democratice. Incriminarea discursului prin așa-zise legi despre discurs instigator la ură oprește o dezbatere publică importantă și reprezintă o amenințare gravă pentru democrațiile noastre”, a declarat Paul Coleman, autorul cărții Censored: How European Hate Speech Laws are Threatening Freedom of Speech (Cenzurat: Cum amenință legile europene privind discursul de ură libertatea de exprimare).

Sprijin internațional pentru libertatea de exprimare

În ambele zile ale procesului (24 ianuarie și 14 februarie), în fața tribunalului din Helsinki s-a adunat o mare mulțime de oameni pentru a-și exprima sprijinul pentru politician și pentru episcop. În Ungaria, peste 3.000 de oameni s-au adunat în fața Ambasadei Finlandei la Budapesta pentru a demonstra împotriva acuzațiilor, înainte de a fi audiate pledoariile de încheiere.

Citiți și:
Grup catolic din Franța dat în judecată pentru promovarea învățăturilor bisericii cu privire la uniunile civile ale homosexualilor
O universitate din Oxford își cere scuze pentru găzduirea unei conferințe creștine
De ce nu poate exista un popor liber fără libertatea de exprimare

 

yogaesoteric
13 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More