O nouă metodă de a obține recolte bogate

Câți oameni, atâtea metode, și fiecare dintre ele sunt de ajutor. Dacă sunteți în căutarea unui secret pentru grădina voastră, atunci puteți să puneți în practică și această variantă, care poate că vi se va potrivi. Este o metodă nouă, dar foarte eficientă. Grădinăritul poate fi o îndeletnicire ușoară și plăcută.

Agricultura biologică intensivă după J. Jevons

Atenția grădinarilor periodic este atrasă de noi metode de a obține recolte bogate pe terenurile lor. Multe metode tradiționale pot fi folosite cu succes, dar este necesar să țineți cont și de condițiile locale.

Principalele procedee se rezumă la următoarele. 
Pregătirea terenului presupune o săpare dublă a parcelelor până la o adâncime de 60 cm, cu adăugarea compostului (fără strămutarea straturilor de sol). Aici munca fizică grea se încheie. Mai departe, urmărind sfaturile fermierului, plantele trebuie sădite sau semănate la o anumită distanță, în așezare tip tablă de șah. 

Pentru contracararea bolilor, se recomandă o soluție specială de bălegar cu zer sau alte reziduuri lactate și fân putred. Solul este astfel alimentat cu un mix de microbi pregătit din produsele ce sunt în fiecare casă (zer, smântână, miere, drojdii), care va stimula activitatea microorganismelor din sol. E utilă și adăugarea varului, de asemenea, se admite și alimentarea cu îngrășăminte minerale. Pentru regiunile secetoase, se recomandă udarea sub rădăcină (15-20 cm).

Metodele de creștere a plantelor după Jevons pot fi interesante pentru agricultorii noștri, însă nu trebuie să scontăm pe recoltele bogate obținute de autor în condiții climatice de stepă uscată și cu soiuri productive și hibrizi.

Savanții ruși au testat metoda lui Jevons în 1998-2001, în condițiile regiunilor din Nord-Vest (Sankt Petersburg). La creșterea cartofilor metoda tradițională cu utilizarea mineralelor a fost comparată cu metodele lui Jevons și Ușakov. Cartofii au fost crescuți pe două terenuri, cu diferite tipuri de sol.
După Ușakov, solul se prelucrează fără a-l întoarce. În ziua plantării, solul este afânat cu furca, iar în calitate de îngrășământ se utilizează compostul putrezit de 7-8 luni, pe bază de bălegar, iarbă și sol.

Studiile au arătat că recolta de cartofi cultivați după metoda lui Jevons era mai bogată decât cea cultivată după metoda tradițională, cu 26% pe solurile grele și cu 94% pe solurile cultivate. Însă recolta de cartofi crescuți după metoda lui Jevons a cedat în fața celei obținute după metoda lui Ușakov, constituind doar 67% și respectiv 83% din ultima, în funcție de tipul de sol.

Se presupune că recolta bogată de cartofi după metoda Jevons a fost obținută din cauza unei plantări mai dese a cartofilor. Însă în sezoanele umede, sădirea densă a condus la afectarea cartofilor cu mană. După o experiență de trei ani a fost menționată sporirea humusului în sol. Pentru solurile grele și cultivate, cu ape freatice la suprafață, nu au fost depistate avantaje ale metodei lui Jevons.

Citiți și:

Util! Grădina fără apă! Cultivarea BIO cu chips pentru a economisi apă, combustibil și efort

În Tel Aviv a fost înființată o bogată grădină de legume… pe acoperișul unui mall. Plantele sunt cultivate în sistem hidroponic!

Şapte minciuni mortale ale agriculturii industriale (I) 





yogaesoteric 

15 septembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More