Oamenii de știință apelează la tehnologie întrucât numărul de albine în declin amenință securitatea alimentară globală

 

Consecințele devastatoare ale populației de albine în declin au fost evidențiate în prima „Zi a Albinei”. În jur de 80% dintre culturi sunt polenizate de insecte. RT întreabă dacă există alternative pentru a ne asigura alimentația.

Potrivit Greenpeace, aproximativ 40% din albinele lucrătoare s-au pierdut în Statele Unite din 2006. Declinul este atribuit unei creșteri în sindromul colapsului coloniilor, un fenomen ce se produce atunci când majoritatea dintre albinele lucrătoare a unei colonii dispar. Cauza este necunoscută, deși unii experți au oferit diverse explicații variind de la infecții, creșterea urbanizării, pierderea habitatului și utilizarea pe scară largă a pesticidelor.

Oricare ar fi motivul, polenizarea insectelor contribuie direct la producția unei mari părți din necesarul de alimente, deci declinul dramatic al albinelor trebuie să fie un avertisment: ori ajungem la rădăcina problemei, ori dezvoltăm o alternativă tehnologică capabilă să îndeplinească aceeași funcție. Dar poate fi o soluție tehnologică viabilă?

Cercetarea înlocuitorilor robotici este condusă de către Eijiro Miyako de la Institutul Național de Știință Industrială și Tehnologie Avansată al Japoniei. O dronă controlată manual, dispozitivul are o dimensiune de aproximativ patru centimetri și este acoperită cu păr de cal tratat cu gel conceput să colecteze polen.

Miyako speră ca echipa sa să elaboreze în cele din urmă o dronă capabilă să utilizeze inteligență artificială pentru a identifica flori independent. Deja dronele s-au dovedit capabile să polenizeze încrucișat crinii japonezi fără a le afecta tulpinile sau petalele firave. „Sperăm că aceasta va putea ajuta la contracararea problemei declinului albinelor”, a spus Miyako pentru New Scientist. „E important ca albinele și dronele să fie folosite împreună.”

În martie, gigantul de retail american Walmart a înregistrat un brevet pentru albine robotice ce speră că va putea poleniza culturi precum cele reale. Deși planurile companiei pentru brevet sunt neclare, unii experți sunt de părere că gigantul de retail pătrunde mai adânc în piața agricolă.

Și dacă robo-albinele eșuează?

O altă opțiune pentru a diminua amenințarea dispariției albinelor este metoda cunoscută ca pulverizarea cu polen, în care polenul este pulverizat deasupra câmpurilor de către avioane. Potrivit unui studiu de la MIT, polenizarea cu polen este eficientă pentru anumite culturi, dar nu poate rezulta în aceeași cantitate de fructe precum polenizarea naturală.

Există și opțiunea de a merge de la plantă la plantă cu o pensulă înmuiată în polen, „vopsind” meticulos fiecare floare de mână. În Hanyuan, o regiune muntoasă din Provicia de sud-vest Sichuan a Chinei, perele au fost cultivate utilizând tehnica polenizării de mână de la începutul anilor 1980. Tradiția a început după ce apicultorii au refuzat să-și mai închirieze albinele după ce au aflat că se foloseau insecticide pentru a ucide căpușe în copaci.
Sună costisitor…

Niciuna dintre aceste soluții nu sunt viabile din punct de vedere economic. Studiul MIT estimează că poate lua 120 de zile pentru ca o persoană să polenizeze un hectar de mână. Numai în SUA sunt 153.000 de hectare de livezi de meri, asta însemând că polenizarea de mână ar costa peste 876 de milioane de dolari – o sumă colosală, în special când te gândești că n-ar costa nimic dacă albinele ar rămâne în viață.

Conform unui studiu separat, beneficiul economic global al polenizării naturale echivalează cu aproximativ 265 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, statistica ascunde valoarea sa „reală”, din moment ce o alternativă viabilă încă nu a fost elaborată, asta însemnând că dacă polenizarea naturală ar înceta brusc, s-ar putea să nu fie niciodată înlocuită – asta făcând polenizatorii naturali practic de neprețuit.

Deci ce putem face?

Chiar și inventatorii albinelor robotice sunt sceptici că ar putea vreodată să devină adevărați înlocuitori ai albinelor. Cel mai simplu lucru ar fi să salvăm albinele. Potrivit New York Bee Sanctuary, ce poți face e să interzici toate pesticidele, fungicidele și erbicidele, să cumperi miere locală pentru a sprijini apicultorii și să plantezi plante favorabile albinelor.


Citiți și:

La 13 ani după ce a aprobat pesticide care paralizează sistemul nervos central al albinelor, UE recunoaște crima și vrea să le interzică 

Este oficial: telefoanele mobile ucid albinele 

 

yogaesoteric
6 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More