Oamenii de ştiinţă au inventat particula de oxigen care, dacă este injectată, permite continuarea vieţii în absența respirației

Oameni de ştiinţă au inventat particulele de oxigen care, atunci când sunt injectate, permit apoi să putem trăi fără a respira o anumită perioadă de timp. Injectate în fluxul sanguin al unei persoane, acestea pot oxigena rapid sângele. Microparticulele pot menține o fiinţă în viaţă timp de până la 30 de minute în caz de insuficienţă respiratorie.

O nouă descoperire medicală

O echipă de cercetători de la Spitalul de Copii din Boston au inventat ceea ce se consideră a fi cea mai mare descoperire din ultimii ani. Oamenii de știință au conceput o microparticulă care poate fi injectată în fluxul sanguin al unei persoane pentru a oxigena rapid sângele acesteia. Aceasta poate funcţiona chiar dacă abilitatea persoanei de a respira este redusă sau chiar abolită.

Această descoperire ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an. Microparticulele pot menţine o fiinţă în viaţă până la 30 de minute după un stop respirator, printr-o injecţie în venă. Această invenţie are nenumărate posibile utilizări deoarece permite vieţii să continue chiar şi atunci când oxigenul nu mai este disponibil (prin respiraţie). Pentru personalul medical, această injecţie conferă exact timpul necesar pentru a evita riscul unui atac de cord sau a unei afectări cerebrale permanente care pot apare atunci când oxigenul nu mai este, parţial sau total, disponibil în organismul pacientului.

Dr. John Kheir, cel care a început acest studiu, lucrează la Spitalul de Copii din Boston, la secţia de cardiologie. El a fost inspirat în realizarea acestui „medicament” în 2006, când trata o fetiţă la terapie intensivă – un caz sever de pneumonie. La momentul respectiv, fetiţa nu era intubată respirator, când a început să aibă o hemoragie pulmonară. Plămânii săi se umpleau cu sânge, iar în cele din urmă a făcut stop cardiac. Doctorilor le-au trebuit 25 de minute pentru a îndepărta suficient sânge din plămânii ei pentru ca ea să poată să respire din nou. Creierul fetei a fost afectat sever de lipsa de oxigen şi, în cele din urmă, fetiţa a murit.

Compoziţia microparticulelor

Microparticulele utilizate sunt alcătuite din oxigen împachetat într-un strat de lipide.

Aceste microparticule sunt de aproximativ 2-4 μm lungime şi transportă de 3-4 ori mai mult oxigen decât globulele roşii. La început cercetătorii s-au confruntat cu dificultatea generată de faptul că astfel de injectări produceau embolie gazoasă. Adică moleculele de gaz se blocau încercând să treacă prin vasele capilare. Cercetătorii au depăşit această problemă împachetând oxigenul în particule mici, a căror formă se putea modifica.

Utilizări viitoare posibile


Medicale
: există evidente utilizări medicale ale microparticulelor de oxigen – pentru salvarea de la moarte a celor care nu mai pot respira din cauza inflamării plămânilor, a colapsului acestora sau a altor probleme similare. Ar fi bine ca astfel de injecţii să fie disponibile, gata de folosit în spitale şi ambulanţe pentru momentele de necesitate.

Militare: vă puteţi imagina capacitatea unor puşcaşi marini dacă nu ar mai avea nevoie să mai iasă la suprafaţă pentru a respira şi ar putea rămâne sub apă peste 20 de minute? Dacă o ambarcaţiune începe să se scufunde, o injecţie cu microparticule de oxigen pe măsură ce barca se scufundă ar fi utilă pentru ca persoanele din ea să nu se înece. De asemenea, poate fi extrem de utilă atunci când în atmosferă sunt gaze toxice și nu există măşti de gaze disponibile. Militarii ar putea beneficia din multe puncte de vedere de pe urma acestei descoperiri.

Sectorul privat: această invenţie ar putea fi utilizată ca măsură de precauţie pentru orice activitate nautică, când există un risc real de scufundare. Echipajele de salvare din apă de la adâncimi mari ar putea să îşi injecteze o astfel de doză înainte de acţiunea de salvare, iar cei prinşi sub apă îşi pot injecta o doză pentru a rezista până la sosirea echipajelor.

Concluzie

Aceasta este o descoperire medicală uimitoare. În filmul Abisul, personajele au luat o pilulă, căştile pline cu aer şi li s-a spus că pot respira apa. Ei bine, chiar dacă ei nu puteau cu adevărat „respira apa”, din moment ce instinctul de a respira este natural, aceasta are loc… chiar dacă nu se respiră aer per se. Iar organismul a fost alimentat cu suficient oxigen pentru o perioadă de timp, cu o pilulă.

Aceasta ne arată că absolut orice îşi poate imagina omul, la un moment dat poate deveni realitate.


Citiţi şi:

O formidabilă descoperire: ADN-ul uman poate fi reprogramat prin rostirea profund conștientă a cuvintelor și poate călători în tărâmurile paralele

Aparatul de chirurgie fotonică, invenţia doctorului Codruţ Răduță, este uimitor. S-ar putea economisi astfel anual o cisternă de sânge

 

yogaesoteric
12 ianuarie 2017

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More