Oamenii de știință le avertizează pe femei să nu mai poarte sutiene

 

În Marea Britanie, 13 octombrie este Ziua Națională Fără Sutien (National No Bra Day), zi în care femeile sunt încurajate să renunțe la acest articol vestimentar. Scopul acestei zile este de a face cunoscute informații despre cancerul mamar și de a strânge fonduri pentru cercetări. Dar dincolo de acestea, câte femei știu că într-adevăr renunțarea la sutiene este ceva benefic pentru sânii lor?

Marea majoritate a femeilor consideră că sutienele au rolul de a le ține sânii „la locul lor”, ceea ce pare a fi de mare ajutor mai ales pentru cele dotate cu un piept generos și care sunt foarte active. E destul de dificil să fii o femeie dinamică atunci când fiecare mișcare a trupului tău este accentuată de mișcările corespondente ale sânilor mari. Însă cercetătorul Jean-Denis Rouillion, profesor la Universitatea Franche-Comte, din Besançon, Franța, are altă opinie. Timp de 15 ani, el a condus un studiu asupra efectelor purtării de sutiene la care au participat 330 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Cercetările au relevat faptul că purtarea sutienului încă de la vârste timpurii nu a ajutat deloc la susținerea pieptului, la reducerea durerilor de spate sau la prevenirea „lăsării” sânilor. „Din punct de vedere medical, psihologic, anatomic, sânii nu au niciun beneficiu din faptul că greutatea lor este susținută. Din contră, sutienul îi face să devină mai flasci.”

Oamenii de știință consideră că la femeile care poartă sutien nu se mai dezvoltă țesutul care permite susținerea naturală a sânilor, și că în lipsa sutienelor, femeile ar avea sânii mult mai tonifiați. În studiul amintit s-a observat că sfârcurile femeilor care încetaseră să poarte sutiene erau cu 7 milimetri mai ridicați față de cei ai femeilor care purtau sutiene. Ceea ce înseamnă că femeile pot controla într-o anumită măsură modul în care va arăta pieptul lor odată cu trecerea timpului.

Și alți cercetători susțin că sutienele împiedică circulația optimă a sângelui și reduc tonusul sânilor. „La femeile tinere, renunțarea la sutien va conduce la o producere mărită de colagen și la creșterea elasticității pielii, ceea ce va spori fermitatea sânilor în creștere”, afirmă dr. Stafford Broumand.

Sutienele dăunează sănătății trupului

Sunt mai multe probleme legate de sutiene. Unele tipuri de sutiene sunt mai dăunătoare decât altele, iar sutienele nepotrivite structurii unei anumite femei îi pot face mult rău.

Mulți medici și cercetători au ajuns la concluzia că purtarea unui sutien strâmt poate reduce drenajul limfatic, ceea ce poate contribui la dezvoltarea cancerului mamar, întrucât în acest caz trupul este mai puțin capabil să elimine toxinele la care este supus zi de zi. De exemplu, aluminiul din deodorante este o sursă periculoasă de toxine care se poate acumula în trup dacă drenajul limfatic este împiedicat.

În articolul The Prevention and Complementary Treatment of Breast Cancer (Prevenția și tratamentul complementar al cancerului mamar) dr. Michael Schacter afirmă:
„Peste 85% din lichidul limfatic care circulă în regiunea sânilor se drenează în ganglionii limfatici de la subrațe. Marea majoritate a restului de lichid limfatic se drenează prin ganglionii din zona sternului. Sutienele și alte accesorii vestimentare strâmte pot împiedica acest flux.
Tipul sutienului, cât de tare este strâns și cât timp este purtat – toate acestea vor influența măsura în care este blocat drenajul limfatic. Astfel, purtarea sutienului poate contribui la dezvoltarea cancerului mamar ca rezultat al stopării drenajului limfatic, ceea ce face ca toxinele să fie acumulate în sâni.”

Oamenii de știință consideră că sutienele foarte strâmte, care presează sânii, sunt una dintre cauzele dezvoltării chisturilor și nodulilor (necanceroși) la sâni, afecțiuni adeseori dureroase. În lucrarea The McDougall Program for a Healthy Heart (Programul McDougall pentru o inimă sănătoasă), dr. John McDougall notează:
„După ce suferă în mod repetat de inflamații, sânii dezvoltă un țesut afectat de cicatrici în multe locuri, iar unele dintre canalele prin care poate circula laptele mamar sunt blocate, astfel formându-se chisturi. Deloc surprinzător, boala fibrochistică mamară este asociată cu un risc crescut de cancer la sân.”

Femeile care nu vor deocamdată să renunțe la sutiene sunt sfătuite să aleagă modele potrivite din punctul de vedere al mărimii și croielii. Din nefericire, marea majoritate a femeilor poartă sutiene care nu li se potrivesc.

Sutienele cu balene – un articol vestimentar cauzator de cancer?

Mult mai nocive decât sutienele prea strâmte sau cu croială nepotrivită sunt sutienele în mare vogă acum: cele cu balene (fire metalice solide aflate sub cupe).
Este important să ne dăm seama că aproape toate sutienele cu balene conțin bucăți de metal îmbrăcate în plastic. Iar acest metal poate afecta grav sănătatea pe termen lung.

Într-un articol din 1975 intitulat Chinese Lessons For Modern Chiropractors (Lecții chineze pentru chiropracticieni moderni), dr. George Goodheart – cunoscut ca și „tatăl kinesiologiei aplicate” – a explicat „efectul de antenă”.

În primul rând, el a descoperit că lovind ușor o mică sferă metalică aflată pe un punct de acupunctură, acel punct poate fi stimulat pe termen lung. Această descoperire a condus la inventarea produselor denumite AcuAids – mici plasturi cu magneți care sunt folosiți de mii de medici din întreaga lume.

Cu toate acestea, ca și în cazul unei mici sfere de metal, orice metal aplicat în mod constant pe orice canal sau punct energetic al trupului poate avea un efect de stimulare.
După cum a explicat medicul naturopat și chiropractician John D. Andre, sub sâni se află două puncte reflexe neuro-limfatice importante. Cel de sub sânul drept corespunde ficatului și vezicii biliare. Cel de sub sânul stâng corespunde stomacului.

Medicul a afirmat:
„Aceste puncte reflexe, la fel ca toate punctele de acupunctură, funcționează după Legea Stimulării. La început, stimularea unui astfel de punct provoacă o activare a funcției asociate. Mai târziu, stimularea neîntreruptă provoacă sedarea punctului respectiv și, în consecință, încetinirea funcției asociate. Este ceva mecanic.

Dacă o femeie poartă balenele de la sutien peste aceste puncte reflexe, odată cu trecerea timpului aceasta va da peste cap funcționarea circuitelor asociate: ficat, vezică biliară și stomac. Concluzia: femeia respectivă se va îmbolnăvi încetul cu încetul, pe nesimțite.”

În plus, balenele pot acționa și ca antene, rezonând cu câmpurile electromagnetice, ceea ce poate, de asemenea, să crească riscul de cancer mamar. De aceea, femeile care nu doresc deocamdată să renunțe la sutiene sunt sfătuite de specialiști să scoată balenele. Dacă nu vor aceasta, le pot înlocui cu balene din plastic care, cel puţin, nu vor mai fi ca nişte antene pentru undele electromagnetice.

Purtătoarele de sutiene pot fi supuse unui risc de cancer de 125 de ori mai mare

Medicii antropologi Sydney Singer și Soma Grismaijer, autorii lucrării Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras (Îmbrăcată mortal: legătura dintre cancerul mamar și sutiene) – au condus un studiu la care au participat peste 4.000 de femei. Cercetătorii au descoperit că femeile care nu poartă sutiene prezintă un risc mult mai mic de a dezvolta cancer mamar.
Iată pe scurt ce au observat cei doi medici în urma studiului:
– femeile care au purtat sutiene 24 de ore pe zi prezentau un risc de 3 din 4 de a dezvolta cancer mamar;
– femeile care purtau sutiene mai mult de 12 ore pe zi, dar nu și când dormeau, prezentau un risc de 1 din 7;
– femeile care purtau sutiene mai puțin de 12 ore pe zi prezentau un risc de 1 din 52;
– femeile care purtau sutien rareori sau chiar deloc prezentau un risc de 1 din 168 de a se îmbolnăvi de cancer mamar.

Diferența totală dintre femeile care purtau sutiene 24 de ore pe zi și cele care nu purtau sutiene niciodată arată că riscul este de 125 de ori mai mare în cazul celor întâi amintite. Pe baza rezultatelor acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că legătura dintre purtarea sutienelor și îmbolnăvirea de cancer este de trei ori mai mare decât cea dintre fumat și cancer.

Singer și Grismaijer au descoperit, de asemenea, că starea de sănătate a 90% dintre pacientele care sufereau de boala fibrochistică mamară s-a ameliorat după ce au încetat să mai poarte sutien.

Un alt studiu realizat în 1991, publicat în European Journal of Cancer, a arătat că femeile aflate la premenopauză care nu purtau sutiene prezentau un risc de două ori mai mic de a se îmbolnăvi de cancer, față de cele care foloseau sutiene.

Un  grup de cercetători japonezi au descoperit că sutienele sau corsetele pot provoca o scădere de 60% a nivelului de melatonină. Acest hormon foarte important reglează ceasul biologic. Mai mult, numeroase studii au demonstrat că melatonina are proprietăți anticancerigene. De asemenea, este un important antioxidant, previne deteriorarea ADN-ului și ajută la sporirea producției de celule T.
O echipă de cercetători din Spania a publicat un studiu în care se detaliază posibilitatea folosirii melatoninei în prevenirea și tratarea cancerului mamar.

În urma tuturor acestor argumente, cercetătorii le recomandă femeilor să nu mai poarte sutiene. Unii oameni de știință au sugerat chiar ca de câte ori marile companii farmaceutice realizează campanii de strângeri de fonduri – chipurile pentru a descoperi un tratament pentru cancerul mamar, refuzând însă să comunice descoperirile despre legătura dintre sutiene și acest tip de cancer – femeile să le trimită sutienele.

Totuși, celor care nu pot renunța la acest articol vestimentar, medicul obstetrician Lisa Goldstein le sugerează să își dea jos sutienul când ajung acasă și să maseze țesuturile tasate de acesta, pentru a redresa astfel fluxul lichidelor limfatice.

O viață sănătoasă depinde de alegeri sănătoase

Alegerile pe care le facem afectează calitatea vieții noastre. Este important să reținem că aproape întotdeauna avem posibilitatea de a face alegeri mai sănătoase. Unele necesită un efort mai mare decât altele, dar în cazul de față putem face o transformare semnificativă pentru sănătatea trupului nostru, cu un efort minim. Renunțarea la sutiene nu implică evitarea oricărui risc de cancer mamar, dar poate fi un ajutor semnificativ.


Citiți și:

Rozmarinul ajută la vindecarea cancerului de sân cauzat de excesul de estrogen

Cancerul – oglindă a afectării psihice negative şi problemă de sănătate publică

Orice cancer se poate vindeca între 2 şi 16 săptămâni

 

yogaesoteric
18 aprilie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More