Oklahoma lansează un nou câmp de luptă pentru drepturile LGBTQ: certificatele de naștere

În timp ce legislatorii republicani din întreaga Americă s-au mobilizat pentru a restricționa drepturile LGBTQ, guvernatorul republican din Oklahoma a lansat în luna aprilie o nouă provocare în războiul cultural în creștere: certificatele de naștere.

Guvernatorul Kevin Stitt a semnat un proiect de lege care interzice înscrierea genului nonbinar pe certificatele de naștere pentru persoanele care nu se identifică ca bărbat sau femeie, aceasta fiind prima lege de acest fel din Statele Unite, potrivit experților juridici.

Este cea mai recentă restricție privind identitatea de gen în stat, după ce în noiembrie Stitt a emis un ordin executiv pentru a interzice rezidenților transsexuali să modifice genul de pe certificatele lor de naștere, care sunt folosite și pentru a asigura alte forme de identificare.

Susținătorii republicani descriu noile reguli ca reflectând convingerile lor religioase, argumentând că genul este binar și imuabil. „Cred că oamenii sunt creați de Dumnezeu pentru a fi bărbați sau femei”, a declarat Stitt când a emis ordinul executiv. „Nu există așa ceva, cum ar fi sexul nonbinar.

Totuși, noile reguli au stârnit alarma în rândul susținătorilor, care spun că reprezintă un atac guvernamental asupra identității personale și creează bariere la angajare și la obținerea sau închirierea de locuințe. Persoanele transsexuale din Oklahoma spun că este dificil să se orienteze în viață cu documente care nu corespund identității lor de gen.

Parlamentarii republicani promovează un val istoric de proiecte de lege care vizează drepturile adolescenților LGBTQ, ale copiilor și ale familiilor acestora

Cardul meu de securitate socială și certificatul meu de naștere nu se potrivesc. Acum îmi caut un loc de muncă. Datorită acestui fapt este nevoie să fac față la o mulțime de întrebări”, a declarat Rowan Fowler, în vârstă de 47 de ani, care a obținut anul trecut un ordin judecătoresc în Oklahoma pentru a-și modifica certificatul de naștere din bărbat în femeie, dar care a fost blocat de ordinul lui Stitt. „Cu ce organe genitale m-am născut nu este treaba nimănui în afară de mine și de medicul meu în acest moment. Acestea sunt întrebări jenante la care nimeni nu ar fi cazul să răspundă.

Proiecte de lege pentru interzicerea modificării înscrisurilor de gen pe certificatele de naștere au fost introduse în ultimii ani și în Texas, Arizona, Arkansas, Idaho, Indiana și Virginia. Niciunul nu a trecut, dar susținătorii spun că legea din Oklahoma ar putea duce la un nou val de proiecte de lege similare. „Chestia cu imitatorii este foarte reală”, a declarat Cathryn Oakley, consilier principal al Human Rights Campaign, care urmărește legislația și este cel mai mare grup de apărare a drepturilor LGBTQ din țară.

La nivel național, legislatorii de stat republicani au depus aproape 200 de proiecte de lege în acest an, urmărind să restricționeze protecția tinerilor transsexuali și homosexuali sau discutarea subiectelor LGBTQ în școlile publice. Acest număr este aproape de patru ori mai mare decât cel al proiectelor de lege similare introduse în urmă cu trei ani, potrivit datelor de la Freedom for All Americans, un grup de apărare a drepturilor LGBTQ. Până acum, în acest an, 24 de proiecte de lege au fost adoptate în legislativele statelor și șase au devenit legi, potrivit Freedom for All Americans.

Mai mult de o duzină de proiecte de lege introduse în acest an au urmărit să creeze noi obstacole pentru ca persoanele trans să obțină o identificare care să corespundă așa-zisei lor identități de gen sau au urmărit interdicții similare cu cea din Oklahoma.

Între timp, multe state și guvernul federal au facilitat recent obținerea de acte de identitate pentru persoanele transsexuale. În ultimul deceniu, 21 de state și Districtul Columbia au permis ca pe permisele de conducere să fie trecute marcajele de gen X pentru persoanele nonbinare. Șaisprezece state și D.C. au adoptat norme pentru a permite marcarea genului X pe certificatele de naștere. Aceste schimbări au avut loc în mare parte prin intermediul politicii și ca urmare a contestațiilor juridice. Anul trecut, Departamentul de Stat, ca urmare a unei înțelegeri judiciare, a început, de asemenea, să elibereze pașapoarte cu o denumire nonbinară.

Departamentul de Stat eliberează primul pașaport cu marcajul de gen X

În Oklahoma, rezidenții își puteau schimba anterior sexul pe certificatele de naștere prin obținerea unei hotărâri judecătorești. Dar republicanii au obiectat anul trecut, când un rezident din Oregon născut în Oklahoma a obținut un ordin judecătoresc prin care departamentul de sănătate al statului să emită un nou certificat de naștere cu o denumire nonbinară.

Stitt a blocat respectarea acordului de soluționare, emițând ordinul său executiv în timp ce cerea legislativului să introducă un proiect de lege pentru a crea o interdicție legală. Senatorul din Oklahoma Micheal Bergstrom (R), sponsorul proiectului de lege din Senat, și reprezentanta Sheila Dills (R), sponsorul din Camera Deputaților, s-au făcut ecoul raționamentului lui Stitt pentru interzicerea practicii.

Vrem claritate și adevăr în ceea ce privește documentele oficiale ale statului”, a declarat Dills într-un comunicat. „Informațiile ar fi necesar să se bazeze pe fapte medicale stabilite și nu pe un dialog social în continuă schimbare.”

Bergstrom a adăugat: „Este necesar să ne ridicăm și să punem capăt acestui nonsens cu privire la sexul biologic. Nu este o problemă complicată ‒ din punct de vedere biologic, ești fie bărbat, fie femeie. Nu este firesc să existe vreo altă opțiune din care să alegi pe un certificat de naștere.”

Camera și Senatul din Oklahoma, controlate de Partidul Republican, au adoptat proiectul de lege cerut de Stitt, dar a existat opoziție, mai ales din partea primului deputat de stat nonbinar al națiunii, reprezentantul din Oklahoma Mauree Turner (D), care a declarat pe Twitter că aceasta reprezintă o „utilizare extremă și grotescă a puterii”.

Sondajele de opinie sugerează o divizare partizană profundă în Statele Unite în ceea ce privește eforturile de promovare a drepturilor persoanelor trans. De exemplu, un sondaj realizat în 2021 de Pew Research Center a constatat că 59% dintre democrați au declarat că o mai mare acceptare a persoanelor transsexuale este bună pentru societate, în timp ce 54% dintre republicani au declarat că este rău pentru societate.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Williams din cadrul UCLA, aproximativ 0,6% dintre adulți și 0,7% dintre tineri se identifică ca fiind transsexuali, ceea ce include o denumire nonbinară. Potrivit unui alt studiu al UCLA, până la 476.000 de adulți transsexuali nu au un permis de conducere sau o altă identificare de stat care să corespundă identității lor de gen. Aceasta reprezintă aproximativ 34% dintre persoanele trans din întreaga țară.

Ceea ce a făcut guvernatorul din Oklahoma este contrar tuturor proceselor și tendințelor din ultimii ani, care au spus că toată lumea are dreptul la un document de identitate care să corespundă cu cine este”, a declarat Shelly Skeen, avocat senior la Lambda Legal, un grup de advocacy care a contestat cu succes poziția Departamentului de Stat privind identitatea de gen pe pașapoarte și care l-a dat în judecată pe Stitt și statul Oklahoma pentru ordinul său executiv.

Totuși, republicanii din Oklahoma au susținut că aceste decizii legislative reflectă înțelegerea lor asupra științei.

Întrebarea pe care o avem în față este foarte simplă. Vrem adevărul pe un certificat de naștere, un document legal, care reprezintă sexul biologic al unei persoane, sau vrem o minciună?” a spus Dills într-o declarație, adăugând că „adevărul meu se bazează pe credința mea și pe știință”.

Asociația Americană de Psihiatrie și Asociația Medicală Americană, printre alte grupuri, s-au pronunțat în opoziție față de recentele eforturi legislative de a restricționa drepturile LGBTQ, în special față de proiectele de lege care urmăresc să interzică îngrijirea medicală de afirmare a sexului pentru tineri. Anul trecut, AMA a adoptat o politică care solicită eliminarea totală a marcajelor de gen de pe certificatele de naștere.

Într-o scrisoare adresată guvernatorilor, AMA a declarat că „dovezile empirice au demonstrat că identitățile de gen trans și nonbinare sunt variații normale ale identității și expresiei umane”. Grupurile notează că studiile au arătat că ratele de sinucidere scad atunci când persoanele trans sunt recunoscute după identitatea lor de gen exactă de către prieteni, familie și oficiali guvernamentali.

Este o chestiune de siguranță și de capacitatea de a participa în societate”, a declarat Olivia Hunt, director de politici la Centrul Național pentru Egalitate Transgender, un grup de susținere.

Citiți și:
Activismul transgender insistă să rescrie legile
Un număr tot mai mare de state americane protejează minorii de procedurile transgender

 

yogaesoteric
22 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More