Viziunea de tip mesianic a liderului de la Kiev analizată de Cristian Unteanu. Ucraina va deveni „Marele Israel”!

Viziunea de tip mesianic a lui Zelenski: Ucraina va deveni «Marele Israel»!”, se intitulează o analiză interesantă publicată de Cristian Unteanu pe blogurile ziarului Adevărul.

Cristian Unteanu este el însuși un tip interesant. Pe scurt, el se auto-descrie astfel: „Ziarist începând cu 1973, a lucrat la Radio Televiziunea Română apoi, din 1998, este acreditat pe lângă instituțiile europene și NATO din partea mai multor ziare sau televiziuni românești. A fost editorialist ‒ și corespondent ‒ pe probleme europene al ziarului Ziua, a realizat sute de emisiuni de televiziune printre care ciclul Millennium sub egida Clubului de la Roma, Academiei Franceze și a Academiei Române.” Cristian Unteanu a mai fost și purtător de cuvânt al Guvernului Petre Roman și șef de cabinet al acestuia, în 1990. Redăm mai jos analiza sa:

Cristian Unteanu la Bruxelles cu Laszlo Tokes

„Arareori, în timpul unei generații, publicul spectator este pus în fața unei demonstrații de retorică de tip mesianic, noi ne amintim pe aceea celebră în care Martin Luther King vorbea pentru istorie despre visul pe care-l avusese despre lumea nouă ce urma să se nască.

În aceeași linie de retorică exemplară, realmente mesianică, Zelenski anunță acum marea sa ambiție pentru ce va să fie țara sa pe viitor, evident după ce va obține libertatea de a face ceea ce dorește, cu cine dorește și cum dorește.

Declarația este cu adevărat importantă, cel puțin senzațională, deschizând o fereastră pentru înțelegerea subteranelor adânci unde se țes marile jocuri, acelea de care aflăm și noi de-abia atunci când ni se spune ce se vrea să votăm și în favoarea cui. Zelenski este o cu totul altă istorie.

Este un cu totul altfel de lider decât cei cu care ne-a obișnuit istoria noastră. A reușit performanța excepțională ca, folosind în primul rând arta discursului împrumutată direct de la marii retori ai Romei antice, știind cum să impresioneze, să se impună și apoi chiar să traseze linii de joc în domenii esențiale, antrenând în siajul său pe mulți dintre liderii puterilor tradiționale din lumea occidentală.

În acest context, el însuși excepțional, este necesar să fie așezată cu mare atenție declarația sa asupra a ceea ce urmează să fie Ucraina viitorului.

A vorbit despre conceptul „Marele Israel” drept modelul de urmat pentru construcția viitoare a Ucrainei post-conflict, avertizând, la modul cel mai direct și cinstit, că societatea ucraineană se va afla într-o situație excepțională, de tip stare de urgență, chiar și după încheierea conflictului cu Rusia și chiar după ce va fi învins armatele invadatoare: „Cred că oamenii vor constitui marea noastră armată. Nu putem vorbi despre «Elveția viitorului»……. În mod cert, Ucraina nu va fi ceea ce noi, la început, am fi vrut ca ea să devină. Este imposibil. Totalmente liberală, europeană ‒ nu, nu va fi așa. Va deveni un «Mare Israel» cu propriul său chip distinct. Nu vom fi surprinși dacă vom avea pe cei din forțele armate sau din Garda Națională în cinematografe, supermarketuri și vom avea oameni care să dețină arme. Am convingerea că problema securității va fi predominantă pentru următorii zece ani. Sunt sigur de aceasta.

Avem acum două variante posibile

Prima, cea mai obișnuită în spațiul românesc, este de a trata cu indiferență și superioritate orice, concluzia fiind că ar fi vorba despre o tiradă demonstrativă și, în acest sens, preferăm luările de poziție cuminți și perfect corecte politic ca cele luate de doctorul în științe, generalul ce ne este prim-ministru și viitor șef de partid istoric.

Dar, în alte părți ale lumii, politicieni și analiști profesioniști zic cu totul altceva și, ca atare, am convingerea că ar merita să-i luăm în serios.

Iată, spre exemplu, excelenta analiză semnată pentru Atlantic Council de Daniel Shapiro, fost ambasador al SUA în Israel, care merge mult mai departe de nivelul sugestiilor și oferă un road map după modelul occidental, trecând deci de la nivelul declarației politice la stadiul începerii unui program cu obiective clare pe domenii distincte care, cum veți vedea, se suprapun aproape exact pe prioritățile tradiționale ale politicii interne și externe israeliene, așa cum există ea în condiționarea totală a alianței cu americanii al căror pilon de securitate sunt în Orientul Apropiat.

Temele principale ale „foii de drum” pe care, la modul extrem de serios, o definește diplomatul american în atenția mai multor factori de decizie și nu numai din triunghiul SUA-Israel-Ucraina sunt foarte interesante deoarece, așa cum remarcă el, situația de securitate și modelul viitor de dezvoltare propus de oficialii de la Ierusalim și de la Kiev „pot fi mai apropiate decât vă imaginați”, semnalând, pe fond, că ar fi vorba despre un program de guvernare cu o specificitate anume, poate foarte potrivit statelor care evoluează în condițiile incertitudinilor spațiului acesta al nostru. Și, poate, din această cauză, să sune chiar extrem de interesant nu numai pentru ucraineni, ci pentru toate țările care sunt tentate să adopte un model de guvernare bazat pe un control mărit, cu militarii în frunte, tocmai după eșecul, într-o formă sau alta, a modelelor mult prea liberale și, ca atare, greu de stăpânit.

Aveți posibilitatea să urmăriți direct argumentația fostului ambasador american, dar reiau aici punctele esențiale de interes, adică ceea ce consideră ca ar fi domenii prioritare pentru construcția unui asemenea stat cu valorile specifice unui „Mare Israel”:
– securitatea ca domeniu prioritar
– întreaga populație are un rol de îndeplinit
– auto-apărarea este singura cale posibilă
– menținerea unor parteneriate active în domeniul apărării
– prioritate pentru domeniul „intelligence”
– cheia o reprezintă tehnologia
– construirea unui ecosistem inovant
– menținerea instituțiilor democratice

Ulterior, Evghenii Korniciuk, ambasadorul Ucrainei în Israel, declara pentru Haaretz: „Indiferent de ce se va petrece de acum înainte, situația din Ucraina va semăna cu situația de securitate din Israel… vor fi văzuți mai mulți oameni înarmați pe stradă, chiar și atunci când situația va deveni mai pașnică decât acum……. Israelul, în întreaga sa istorie, a trăit înconjurat de dușmani și Ucraina va fi de acum în aceeași situație.

Interesantă remarcă, nu-i așa?

Desigur, discuția de acum este strict legată de remarcile novatoare făcute de Președintele Zelenski. Dar, pe fond, din punctul meu de vedere, există o posibilă perspectivă suplimentară legată de apetitul prezumat al unor țări din regiunea noastră de a urma fix același model al unui „Mare Israel”.

Cu garanții de securitate extinse și, pe plan intern, cu o populație care să se supună din convingere unor criterii de securitate sporite, impuse în mod natural de prezența amenințării continue pe care o reprezintă perspectiva invaziei ruse și a unei viitoare uniuni Rusia-China care să pună în primejdie echilibrul mondial și interesele fundamentale ale Europei și spațiului euro-atlantic.

Nu mi se pare deloc imposibil și ar necesita o dezbatere serioasă. Poate, dacă la noi e imposibilă, atunci să așteptăm să vedem dacă nu va simți altcineva nevoia urgentă să o creeze pentru uz românesc. Și nu am deloc impresia că suntem departe de așa ceva.

În asemenea caz, știți cum ați reacționa?”

Citiți și:
Întrebări fundamentale despre războiul din Ucraina
Uniunea Europeană va face „tot posibilul” pentru ca Ucraina „să câştige războiul” împotriva Rusiei lui Vladimir Putin

 

yogaesoteric
22 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More