Omraam Mikhael Aivanhov – Pregătirea pentru somn

 

Un aspirant spiritual dă importanţă modului în care adoarme, pentru că noaptea este cea care determină ziua următoare. Deci, înainte de a se culca, se leagă de lumea invizibilă, lasă la o parte tot ceea ce l-a tulburat în cursul zilei, griji, nelinişti, supărări, se gândeşte la erorile pe care le-a putut comite pentru a le repara în timpul nopţii şi se abandonează, în sfârşit, Îngerului morţii – este numele pe care Cabala îl dă Îngerului somnului – pentru că în fiecare seară noi murim şi în fiecare dimineaţă reînviem.

A dormi, a părăsi trupul pentru a merge în cealaltă lume, este un exerciţiu pe care-l practicăm zilnic cu scopul de a fi gata pregătiţi pentru o zi când va fi necesar cu adevărat să plecăm în cealaltă parte. Cel care nu ştie cum să adoarmă, nu va şti mai bine cum să moară.

Nu există nicio diferenţă între a adormi şi a muri, în afară de faptul că, atunci când murim, părăsim definitiv casa pe care o locuiam. În timpul somnului o părăsim de asemenea, dar rămâne o legătură care ne reţine în această casă.

Presupuneţi că astăzi aţi fost fericit, bine dispus. Dar dacă în momentul adormirii aţi început fără a şti de ce, să aveţi gânduri de tristeţe, de descurajare, a doua zi, la trezire, veţi fi uimit să constataţi că ceea ce a fost frumos în trăirea voastră din ajun a dispărut complet şi că a rămas în loc doar o senzaţie dezagreabilă. Puteţi deci constata că ultimul moment a fost mai important, mai semnificativ ca întreaga zi.

Presupuneţi, din contră, că aţi avut o zi destul de proastă, dar că înainte de a vă abandona somnului, veţi reuşi, prin rugăciuni şi gânduri bune, să adormiţi în pace. Aceste ultime momente curăță totul în voi, vă purifică și a doua zi vă veţi trezi cu intenţii bune şi proiecte bune.

Există în om sui-generis „lucrători” care utilizează tot ce el a gândit la frontiera dintre veghe şi somn, fiindcă gândurile activează diferite forţe. Deci feriţi-vă, nu adormiţi cu gânduri rele, pentru că ele vor distruge tot ce aţi acumulat bun în timpul zilei. În timp ce, dacă adormiţi cu gânduri bune, ele vor ameliora totul în voi şi a doua zi veţi fi uimit să vedeţi în ce stare de pace şi lumina vă veţi trezi.

Evident, nu este totuşi cazul să gândiţi că puteţi trăi oricum în timpul zilei şi faceţi o rugăciune înainte de a adormi, sau că în momentul morţii vă puteţi şterge toate acţiunile necorespunzătoare din timpul vieţii. Nu, pentru că acţionând astfel veţi avea întotdeauna toate tendințele nefaste în voi. Dar este totuşi foarte important ca înainte de a adormi să reuşiţi să vă calmaţi, să vă echilibraţi, să vă purificaţi.

Dacă se petrece să visăm în timpul nopţii că săvârșim acte reprobabile pe care nu le-am face în stare de veghe, aceasta se datorează faptului că nu ştim cum să ne pregătim pentru somn. Înainte de a adormi, este necesar să ne pregătim pentru o călătorie sacră care va da rezultate într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat.

În Cabala se spune că în timp ce omul adoarme, un spirit impur se ataşează trupului său pentru a-i sugera anumite idei, anumite dorinţe inferioare. Acest spirit impur voieşte să stăpânească trupul omului adormit pentru că acesta posedă o mare rezervă de forţe. Pentru a vă apăra de acest spirit impur, este necesar să rugaţi Cerul să vă trimită un înger care vă va păzi de el şi care vă va conduce la şcoala Domnului pentru a studia acolo Iubirea şi Înţelepciunea. Astfel, în timpul nopţii veţi avea tot timpul un paznic care se va roti în jurul trupului vostru pentru a împiedica spiritul răului să vă ia în posesie.

Sădiţi în voi un gând bun seara, înainte de a vă culca, şi lăsaţi acest gând bun să lucreze în timpul nopţii. Nu vă culcaţi niciodată cu un gând nefast în minte, pentru că în timpul nopţii va face ravagii în subconştientul vostru.

Dacă înainte să adormiţi sunteţi invadaţi de nelinişti, nu rămâneţi în pat, sculaţi-vă, aprindeţi lampa, faceţi câteva exerciţii de respiraţie, o rugăciune sau citiţi o pagină dintr-un text inspirat, elevat şi apoi culcaţi-vă din nou. Dacă această stare reapare la un moment dat, ridicați-vă a doua oară şi reîncepeţi.

În orice caz să ştiţi că nu puteţi lupta eficace rămânând întins. Veţi spune că, dacă vă sculaţi, vă va lua frigul şi că puteţi lupta în gând, rămânând în pat la cald. Nu, doar când sunteţi extrem de puternic vă puteţi apăra! În poziţie orizontală sunteţi mai pasiv şi mai puţin puternic. Din contră, vertical, aveţi mai multe forţe şi posibilităţi pentru a acţiona.

Adevăratul aspirant îşi părăseşte trupul pentru a-l întâlni pe Ghidul său spiritual în apropierea căruia continuă să se instruiască. El citeşte cărţile cele mai ascunse în bibliotecile Universului şi asistă la ceremonii grandioase de care îşi aminteşte uneori, cu toate că la revenire, creierul uman nu este pregătit pentru a păstra memoria unor astfel de experiențe.

Această amintire lasă în inima sa o senzaţie atât de dulce care la trezire îl face să-şi spună: „Oare unde am fost în această noapte? Ceea ce am văzut era aşa de frumos!”. A dormi devine un act sacru, când se pregătește de culcare cu intenţia de a merge să studieze în cealaltă lume, fiindcă acolo primeşte adevărate iniţieri spirituale profunde.


Citiți și:

Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn 
Ştiinţa explorează somnul conştient yoghin 

 

yogaesoteric
24 mai 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More