Pământul pare a fi înconjurat de particule de materie întunecată

 

Oamenii de știință au petrecut ani de zile căutând să detecteze materia întunecată din Univers. Însă aceasta pare a fi mult mai aproape de noi decât se credea. Calculele recente ale celor de la NASA sugerează că planeta noastră ar putea fi înconjurată de particulele misterioase de materie întunecată sub forma unor filamente lungi, invizibile, ce se întind de pe suprafața Pământului și până în Spațiul Cosmic.
 

 
 Ipoteza se bazează pe calcule solide și, dacă se confirmă, ar putea ajuta oamenii de știință să pună în sfârşit în evidenţă materia întunecată, care reprezintă 27% din toată materia și energia din Univers.

Știm că există materie întunecată în spațiu tocmai pentru că oamenii de știință sunt capabili să o măsoare din punct de vedere gravitațional, doar că nu au putut să o vadă din cauza faptului că aceasta nu absoarbe și nici nu reflectă lumina.

„Un flux de materie întunecată poate fi mult mai mare decât sistemul solar în sine și există multe fluxuri diferite ce se intersectează în vecinătatea noastră”, a declarat fizicianul Gary Prézeau, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

În aceste condiţii Prézeau s-a întrebat ce se petrece atunci când materia întunecată se apropie de o planetă ca Pământul? Materia obişnuită, evident, ar interacţiona cu suprafața planetei, dar materia întunecată are caracteristica de a nu interfera deloc cu materia normală şi astfel ea poate călători prin Pământ ca un fel de fantomă.

Particulele constitutive ale materiei întunecate nu pot fi nici protoni, nici neutroni, nici electroni și nici neutrini obișnuiți; cosmologii, care până acum nu le-au detectat experimental, le numesc de exemplu axioni și neutrini sterili.

Folosind simulări pe computer, Prézeau a reuşit să demonstreze că planeta noastră ar avea totuşi un anumit efect asupra materiei întunecate. Calculele au arătat că pe măsură ce fluxurile de materie întunecată trec prin planetă, gravitația planetei va concentra și îndoi fluxurile până ce se formează filamente lungi, înguste și dense, asemănătoare firelor de păr. Aceste „fire de păr” se îndoaie și se încurcă în funcţie de densitatea fiecărei planete.
 

 
Ceea ce este cel mai fascinant este că – aşa cum măsurătorile au evidenţiat – există anumite zone de-a lungul acestor filamente unde materia întunecată este deosebit de concentrată, unde ele par să aibă un fel de „rădăcină”.

Această rădăcină s-ar afla la aproximativ 1 milion de kilometri (600.000 mile) de suprafața Pământului, ceea ce reprezintă aproximativ de două ori distanţa până la Lună. Prézeau estimează că în acele zone densitatea particulelor de materie întunecată ar fi de aproximativ 1 miliard de ori mai mare decât în restul fluxului.

Pentru materia întunecată care trece prin giganticul Jupiter, rădăcina fluxurilor întunecate ar fi de aproape 1 trilion de ori mai densă decât media, ceea ce este absolut uluitor. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Astrophysical Journal, la sfârșitul lunii noiembrie 2015.

Studiile aflate în derulare vor valida sau nu această ipoteză. Dacă vom găsi mai multe dovezi că aceste fire de materie întunecată se întind într-adevăr între planetele sistemul nostru solar, înseamnă că vom avea o idee destul de clară unde să căutăm în viitor materia întunecată.
 

 
 „Dacă vom putea identifica exact locația acestor rădăcini, am putea trimite o sondă acolo și am obţine astfel o adevărată mină de aur de date despre materia întunecată” , a spus Prézeau.


Citiţi şi:

Vedere din centrul Universului (I)

La limitele Universului: antimateria

 

yogaesoteric
11 februarie 2016

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More