Pirul tratează infecţiile urinare

Cunoscut în popor și sub denumirea de păiuș, pirul (Agropyrum repens) se numără printre plantele cu cele mai mari beneficii contra afecţiunilor tractului urinar. Există însă şi multe alte neplăceri pe care le poţi alina cu acest remediu.

Este bogat în vitamine (A și B), săruri de potasiu și siliciu, saponine, mucilagii (benefice în caz de răceală și tuse), precum și zaharuri și uleiuri volatile. Datorită proprietăţilor diuretice, pirul este adjuvant în caz de infecţii urinare. Se prepară sub formă de macerat: 2 linguriţe de muguri, la 400 ml de apă pură de izvor. Maceratul se bea pe tot parcursul unei zile, în 5-6 reprize.

Are acţiune antimicrobiană

Administrat intern, pirul acţionează ca dezinfectant al tractului respirator, fiind de ajutor în caz de bronşită acută şi traheită. Are şi acţiune antimicrobiană puternică şi ajută la eliminarea acidului uric, ceea ce îl face ideal de administrat în cazul bolilor de rinichi. Ajută la eliminarea calculilor renali, cât şi la ameliorarea durerii, în caz de colică renală.

Se prepară macerat din 2 linguriţe de rizomi de pir mărunţiţi fin, peste care se toarnă o cană de apă pură de izvor. Se lasă la macerat 6-8 ore, apoi se bea de 3 ori pe zi, până la vindecare. Maceratul este recomandat şi în caz de răceală sau febră, căci ajută la scăderea temperaturii corpului.

Atenţie!
Deoarece are proprietatea de a scădea tensiunea, pirul nu este recomandat în cure mai mari de 14 zile persoanelor care suferă de hipotensiune.

Util şi în afecţiunile hepatice

Pirul este de folos şi celor care suferă de boli ale ficatului, întrucât stimulează eliminarea toxinelor și a acidului uric din sânge. Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă se recurge la o cură de 2 săptămâni cu macerat de pir.
Peste 1-2 linguriţe de pulbere de pir se toarnă 250 ml de apă pură de izvor și se lasă la macerat 6-8 ore. Se strecoară și se bea maceratul, la temperatura camerei, de 3 ori pe zi. Se poate îndulci cu puţină miere.

Bun pentru sistemul osos

Pirul este şi un bun remineralizant al sistemului osos, proprietate care se datorează conţinutului de siliciu. Astfel, este util în ameliorarea simptomelor reumatismului.

Se face o cură cu decoct, care se obţine dintr-o lingură de rădăcină de pir mărunţită, la o cană cu apă. Se fierbe 7-8 minute, apoi se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi, într-o cură de o lună.

Sfat

Rădăcinile de pir se depozitează în pungi de hârtie.

Băile cu pir, indicate în afecţiunile pielii

În cazul eczemelor, dar şi pentru a reduce simptomele psoriazisului sunt recomandate băile medicinale cu pir. Pentru fiecare 10 litri de apă, se prepară un decoct din 50 g de rădăcină de pir. Se pot face astfel de băi de 1-2 ori pe săptămână.

Sucul de pir este nectarul reîntineririi

Câteva zeci de miligrame de suc de pir au vitaminele şi mineralele echivalente a cca. 1 kg de legume proaspete. Sucul conţine majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare întreţinerii corpului uman, incluzând şi vitamina B12. Majoritatea beneficiilor sucului de pir sunt confirmate de faptul că este o hrană vie, conţinând aproximativ 30 de enzime şi cca. 70% clorofilă brută.

Sucul de pir este un agent de detoxifiere superior în comparaţie cu sucul de morcov şi alte fructe şi legume. Clorofila lichidă elimină depozitele de toxine din organism, ajută la purificarea ficatului şi ameliorează problemele de glicemie ale sângelui. Clorofila posedă şi proprietăţi antiseptice eliminând mirosurile neplăcute, neutralizând infecţiile cu streptococi, vindecă rănile, grăbeşte cicatrizarea, vindecă sinuzita cronică, reduce varicele şi vindecă ulceraţiile picioarelor, elimină impetigo şi alte erupţii scabioase, vindecă rănile rectale, tratează cu succes inflamaţiile cervixului uterin, elimină infecţiile parazitare vaginale, reduce febra tifoidă şi vindecă majoritatea cazurilor de paradontoză. O cantitate mică de pir în dietă ajută la prevenirea cariilor dentare care sunt rezultatul unor schimbări degenerative în organismul uman.

Se recomandă gargară cu suc de pir contra durerilor de dinţi şi a durerilor în gât. Consumând suc de pir se vor vedea îmbunătăţiri ale stării de sănătate şi rezistenţă fizică.

Ştiați că…

…alte remedii indicate în afecţiunile tractului urinar sunt cele obţinute din merişor, mătase de porumb, ienupăr, coada-şoricelului, mesteacăn, cimbru şi cozi de cireşe?


Citiți și:

Usturoiul, un leac suprem și perfect natural contra infecţiilor urinare

Drojdia de bere – un remediu miraculos

Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (1)

 

yogaesoteric
14 februarie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More