Plandemia a dat viața copiilor peste cap: Obezitate, lene, 5 ore în plus pe telefon, tabletă, calculator
Pandemia dăunează sănătății copiilor. Nu mor într-un număr mare din cauza virusului în sine (din contră, sunt extrem de puțini afectați de el) și nici nu este vorba doar de faptul că blocajele instituite de autorități pentru a limita răspândirea Covid-19 dăunează sănătății psiho-mentale a copiilor, scrie The Economist.
Problema, în schimb, este aceea că, în țările bogate, viața în izolare a făcut copiii mai grași și mai sedentari. Aceste efecte pot persista mult timp după ce perioada de restricții instituite pentru a combate boala s-a încheiat.
Cercetările asupra comportamentului copiilor în aceste vremuri ciudate se află, desigur, încă la început, dar datele din aceste faze incipiente sugerează că dieta lor s-a schimbat. Un nou studiu, publicat de revista Obesity, a analizat tineri deja supraponderali care au fost nevoiţi să rămână închiși în apartamentele lor din Verona, Italia, în timpul perioadei critice a focarului de coronavirus. S-a constatat că deși consumul de fructe și legume de către copii a rămas același, în trei săptămâni au consumat mult mai multe produse crocante (cipsuri, sticksuri etc.), băuturi dulci și carne roșie. Cercetătorii au mai descoperit și că, în medie, a apărut o masă suplimentară pe zi.
Un motiv pentru care au apărut toate acestea ține de faptul că au petrecut mai mult timp holbându-se pe telefon, televizor și computer. Studiul din Obesity arată totodată că timpul petrecut în fața ecranului a crescut cu aproape cinci ore pe zi. Aceasta înseamnă nu numai mai mult sedentarism, dar și un consum mai mare de alimente nesănătoase. Parțial din cauza faptului că privitul la un astfel de dispozitiv creează ocazia de a lua o gustare, spune Myles Faith de la Universitatea din Buffalo, unul dintre autorii raportului. În plus, copiii sunt bombardați și cu reclame la junk food. Deoarece acest gen de mâncare și băuturile zaharoase dau dependență, apetitul tinerilor pentru un astfel de regim este probabil să persiste și după ce au fost ridicate restricţiile.
Lenea poate deveni și ea un obicei. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Wisconsin, în perioada pandemiei copiii americani cu vârsta de peste 10 ani au avut cu 50% mai puțină activitate fizică. Copiii mai mici, care își petrec mai mult timp privind la un ecran decât alergând (sau invers) tind să rămână cu acel comportament în adolescență, spune Anthony Okely, de la Universitatea din Wollongong, Australia. Potrivit acestuia, lipsa de somn este o altă problemă. În medie, copiii au petrecut cu o jumătate de oră mai puțin pe tărâmul viselor, în perioada blocajului și izolării. Mai rău, și stilul lor de somn s-a schimbat. Copiii închiși se culcă mult mai târziu. Un astfel de comportament este asociat cu o cunoaștere și o autoreglare mai slabe, dar și cu luarea în greutate.
Toate aceste urmări au legătură cu închiderea școlilor. Școala structurează viața elevilor, lăsându-le mai puțin timp pentru telefon. Școala impune o distanță între mese și îi determină să meargă la culcare mai devreme. De asemenea, școala îi obligă să se miște mai mult. Pauzele și bătutul mingii îi ajută enorm. Chiar și actul fizic de a merge la școală – plimbarea până la stația de autobuz sau mersul cu bicicleta la școală – se adaugă la exercițiul zilnic al tinerilor. Dar chiar și după redeschiderea şcolilor, multe dintre aceste beneficii pentru sănătate vor rămâne pierdute, cel puțin pentru un timp. Părinții îngrijorați de germenii din transportul public vor fi mai tentați să-și ducă copiii cu mașina, iar în pauză se respectă regula distanței sociale. Cluburile de atletism de după orele școală cu greu vor mai fi o prioritate.
Într-adevăr, sportul organizat pentru tineret a fost o altă victimă a pandemiei. Copiii care fac sport prezintă mai puține riscuri să fie obezi, să fumeze sau să consume droguri, spune Jon Solomon, de la Aspen Institute. De asemenea, tind să obțină note mai mari și, în cele din urmă, locuri de muncă mai bine plătite.
Toate acestea sunt asociate cu o sănătate mai bună pe termen lung. Însă problema este aceea că după doar două luni de măsuri anti-coronavirus, aproape o cincime dintre copiii americani și-au pierdut interesul pentru a face sport, potrivit unui sondaj realizat de divizia Project Play, de la Aspen. Situaţia este similară și în alte părți. Noua Zeelandă a fost una dintre primele țări care au ieșit din carantină, ridicând totodată și aproape toate restricțiile anti-covid. Chiar și așa, înscrierile pentru rugby-ul organizat, la grupa de vârstă 5-13 ani, au scăzut cu aproximativ o cincime față de anul trecut. Numărul jucătorilor este de așteptat să crească pe măsură ce avansează sezonul, spune Steve Lancaster, de la New Zealand Rugby. Fiind însă un sport „de proximitate”, probabil că acesta este un dezavantaj în perioada aceasta. Păstrarea distanței sociale într-o grămadă e imposibilă.
În acest context, copiii cu dificultăți financiare probabil că vor suferi cel mai mult: se bazează mai mult pe școală pentru a avea acces la mese hrănitoare, e mai puțin probabil să locuiască în case spațioase și, deci, cu condiții obiective pentru a face exerciții fizice. Și cum cartierele lor tind să fie mai periculoase, joaca afară este mai puțin atrăgătoare, spune dl. Okely.
Aceasta înseamnă că sportul organizat ar fi necesar să joace un rol mai mare. Cu toate acestea, conform sondajului Aspen, deși 60% dintre părinții care câștigă peste 100.000 de dolari au spus că odată cu ridicarea restricțiilor copiii lor vor relua sportul la același nivel sau chiar mai înalt, doar 44% dintre cei care câștigă sub 50.000 de dolari au spus la fel. Mai mult, deoarece minoritățile etnice din America par să prezinte un risc mai mare de a contacta virusul, părinții de culoare și asiaticii se tem mai mult că în timp ce fac sport copiii lor se vor îmbolnăvi. Este, în consecință, mai puțin probabil să spună că odată ce pandemia va trece, copiii lor vor relua activitatea, punctează domnul Solomon.
Citiţi şi:
Cum pot afecta măștile învățătura copiilor și ce pași putem face?
OMS: Numărul copiilor obezi a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani
yogaesoteric
3 octombrie 2020