Plantele îşi produc singure aspirina

 

Aspirina este unul dintre cele mai populare remedii la care oamenii apelează pentru a scăpa de micile dureri care le produc disconfort. Noile studii arată că şi plantele sunt stresate, cu diferenţa că ele obişnuiesc să îşi fabrice singure calmantele.

Testele anterioare efectuate pe plantele de laborator au arătat că acestea, în condiţii de stres, produc o substanţă numită salicilat de metil, o formă preliminară a aspirinei. Însă până de curând, nu s-a putut stabili dacă acelaşi proces este propriu şi plantelor din natură.

O echipă de cercetători de la Naţional Center for Atmospheric Research din Colorado a demonstrat acest fapt, cu ocazia unui proiect de monitorizare a emisiilor de componente organice volatile provenite de la plante, demarat în scopul de a arăta că acestea, în combinaţie cu emisiile industriale, contribuie la crearea smogului.

La analiza componentelor, cercetătorii au aflat că printre emisiile din atmosferă se afla şi salicilatul de metil. Ei au observat că nivelul acestei substanțe creşte surprinzător de mult în momentul în care plantele se confruntă cu o secetă locală sau variaţii mari de temperatură, schimbări care le produc disconfort.


Citiți și:

Plantele suferă de stres, întocmai precum oamenii 
Plantele sintetizează medicamente miraculoase la nivel molecular 

 

yogaesoteric
18 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More