Poluarea electromagnetică dăunează grav sănătății

 

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România lansează Campania Națională de Informare și Conștientizare a Consumatorilor intitulată „S.O.S. poluarea electromagnetică”. Această campanie de informare se adresează atât utilizatorilor de gadgeturi, cât și neutilizatorilor, căci nimeni nu se mai poate sustrage astăzi omniprezenței undelor electromagnetice artificiale.

La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării în cunoștință de cauză a tehnologiilor care funcționează cu unde electromagnetice artificiale. De asemenea, APC își propune să răspundă la întrebările consumatorilor, dar și să prezinte mijloacele de protecție disponibile în acest moment.

„Societatea modernă se află în toiul unui uriaș experiment global realizat prin intermediul unei noi forme de poluare energetică, numită electrosmog sau poluare electrică”, scria cercetătorul B. Blake Levitt în cartea sa Electromagnetic Fields.

„Aceasta ține de fapt de biofizică – este locul unde toate dispozitivele noastre wireless create de disciplinele fizicii și ingineriei întâlnesc în calea lor sistemele vii. Electrosmogul afectează astăzi ADN-ul tuturor ființelor vii și poate avea efecte nocive chiar și asupra atmosferei Pământului. Cel mai probabil, aceasta se va dovedi a fi cea mai mare provocare a secolului pentru mediul înconjurător.”

De asemenea, numeroși entuziaști ai progresului tehnic au îmbrățișat imediat ideea accesului liber și gratuit la internet Wi-Fi ca răspuns la problema „împărțirii din punct de vedere digital” a oamenilor în comunități bogate și sărace – fără a înțelege posibilele consecințe adverse asupra sănătății comunităților, provenind atât de la partea de hardware wireless, cât și de la infrastructură.

„Este clar – conchide Blake Levitt – că în această direcție există goluri mari în educația populației. Avem nevoie doar să ne deschidem puțin ochii, și – atunci când cumpărăm ceva – să luăm decizii ținând cont mai mult de siguranța noastră, a familiilor noastre și a planetei. Zicala «Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că nici nu este» pare să se fi întors să ne bântuie. S-ar putea să fie nevoie să regândim toate aceste tehnologii «miraculoase». Dacă ceva poate funcţiona wireless, ar trebui să ne punem întrebări.”

Înecați într-un ocean de radiații electromagnetice

Niciodată în istorie rasa umană nu a fost expusă la astfel de câmpuri electromagnetice în mod continuu, ca în zilele noastre, și există serioase îngrijorări, care continuă să crească, în legătură cu efectele acestora nu doar asupra indivizilor, ci și asupra întregului nostru ecosistem.

Cercetătorii au observat o creștere continuă a multor tipuri de cancer (independent de cancerele datorate tutunului, sau de creștere a populației), pe care mulți dintre aceștia o consideră direct proporțională cu creșterea nivelurilor câmpurilor electromagnetice, care le includ pe cele din domeniile microundelor și radiofrecvențelor (RF/MW).

Unii oameni de știință cred că această relație de legătură este cea mai pronunțată în cazul cancerelor glandulare și ale sistemului nervos central.

În ultimii 10-15 ani, segmentul populației care a fost probabil cel mai expus la astfel de medii cu valori permanent ridicate ale câmpurilor electromagnetice îl constituie tinerii ce lucrează în mediul urban. Ei sunt de obicei aceia care stau mai mult timp la calculator, care își pregătesc mâncarea în bucătării high-tech, care vorbesc mult la telefonul mobil sau la cel fix fără fir, care sunt conectați la internet wireless și care folosesc și alte dispozitive de ultimă generație, toate acestea emițând diferite forme de câmpuri electromagnetice.

O zi obișnuită de început de secol XXI

În cartea sa Electromagnetic Fields, B. Blake Levitt descrie foarte sugestiv cum se desfășoară acum o zi obișnuită din viața noastră:

„După toate probabilitățile, ați fost treziți de dimineață de alarma unui ceas deșteptător electric sau a unui ceas cu radio [sau a telefonului mobil], așezat la câțiva centimetri de pat.

Noaptea trecută ați dormit cu capul lângă un perete prin care, fără îndoială, trec cabluri electrice. După ce v-ați trezit, v-ați făcut cafeaua pe o plită electrică sau la o mașină de cafea introdusă în priză. Micul dejun a sărit probabil din prăjitorul de pâine sau a fost încălzit într-un cuptor cu microunde, a fost turnat dintr-un blender sau extras dintr-un storcător de fructe electric.

Ați aruncat poate o privire și la știrile de dimineață de la televizor, sau ați ieșit la jogging pe strada care este intersectată de cabluri de înaltă tensiune. După duș, ați folosit probabil un aparat de ras electric, poate chiar și o periuță de dinți electrică, sau un uscător de păr electric, și eventual ați efectuat și un apel de pe un telefon fix fără fir(cordless).

Poate ați plecat la lucru cu trenul electric [acesta este un lucru obișnuit în special în America – n.n.]. Dacă însă ați plecat cu mașina, v-ați deschis și închis, poate, ușa garajului folosind o telecomandă.

Probabil toată autostrada sau șoseaua ați călătorit paralel cu un coridor major de utilități electrice, sau ați trecut pe lângă mulți șoferi care vorbeau la telefonul mobil, chiar dacă dumneavoastră nu foloseați unul.

Chiar înainte de a ajunge la birou, v-ați oprit o clipă la un magazin să vă luați un ziar sau ceva de ronțăit, pe care le-ați plătit la o casă care folosește acele scannere care citesc automat codurile de bare de pe ambalaje. Când ați ajuns la lucru, ați intrat probabil pe mai multe uși care se deschideau automat când vă apropiați de ele.

Odată ce ați intrat la birou, primul lucru pe care l-ați făcut a fost să aprindeți luminile, care sunt probabil cu fluorescență; apoi ați deschis computerul și ați pornit faxul, copiatorul și imprimanta. Dacă ați fi cercetat mai mult, ați fi descoperit poate și niște antene sau transmițătoare radio care funcționează deasupra clădirii în care lucrați sau în care locuiți. Sau, dacă astfel de echipamente de comunicații nu se află pe clădirea dumneavoastră, este foarte posibil să vă aflați sub «umbrela» radiațiilor emise de antenele echipamentelor localizate pe vreo clădire vecină.

Probabil că există în vecinătate și o substație electrică, fie deasupra nivelului solului – și atunci este vizibilă, sau poate este ascunsă privirilor de vreun zid fără ferestre sau de vreo structură metalică – fie sub nivelul solului – fapt des întâlnit în ariile metropolitane, caz în care nici nu sunteți conștienți de prezența lor.

După serviciu, ați repetat probabil aceleași activități, sau pe cele mai multe dintre ele, în ordine inversă, cu singura diferență că ați adăugat mai mult timp petrecut în fața unui cuptor cu microunde sau a unui cuptor electric, precum și câteva ore de privit la televizor înainte de culcare.

Felicitări. La fel ca milioane de persoane, v-ați expus 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, la câmpuri electromagnetice de diverse frecvențe și intensități. Și, tot la fel ca restul populaţiei, probabil nu dețineți cunoștințele necesare sau liniile directoare reglementate guvernamental care să vă avertizeze cu privire la bioefectele ce pot fi serioase și care vă pot afecta.
 
După unele estimări, chiar și simplul fapt de a locui într-o mare regiune metropolitană vă crește nivelul expunerii la câmpuri electromagnetice de cel puțin trei ori, față de cei ce locuiesc în suburbii sau în mediul rural. Desigur, gradul oricărei expuneri depinde de proximitatea față de orice sursă ce ar putea crea aceste radiații.”

Pentru contracararea ignoranței noastre și pentru sensibilizarea autorităților medicale asupra acestei iminente catastrofe sanitare, oamenii de știință altruiști au lansat în 2015 două apeluri către Umanitate:

1. Apel solemn adresat către ONU şi OMS

În data de 11 mai 2015, un grup de 190 de oameni de știință și cercetători, din 39 de țări, au semnat un apel adresat Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin care atrag atenţia asupra efectelor negative ale câmpurilor electromagnetice asupra sănătăţii umane şi solicită revizuirea normelor de protecţie din acest domeniu.

Semnatarii acestui apel au publicat în total peste 2.000 de lucrări ştiinţifice pe tema efectelor asupra sănătăţii ale radiaţiilor neionizante, ale câmpurilor electromagnetice de foarte joasă frecvenţă (Extremely Low Frequency fields – ELF) folosite în domeniul electricităţii sau ale radiaţiilor de radiofrecvenţă (RFR) utilizate pentru comunicaţii fără fir (GSM, wireless).

Martin Blank, profesor doctor la Universitatea Columbia din S.U.A., Departamentul de Fiziologie şi Biofizică Celulară, transmite în numele tuturor semnatarilor apelului următorul mesaj:

„Vă aduc știri tulburătoare despre gadget-urile noastre preferate: telefoane mobile, tablete, Wi-Fi etc. În mod clar ele sunt dăunătoare celulelor vii din trupurile noastre și ne ucid prematur pe mulți dintre noi.

Mă numesc Dr. Martin Blank şi lucrez în cadrul Departamentului de Fiziologie și Biofizică Celulară de la Universitatea Columbia. Problema poluării electromagnetice reprezintă o mare încercare atât pentru mine cât și pentru mai mult de 160 de colegi de-ai mei, alături de care mă adresez astăzi către Națiunile Unite, solicitând o acțiune pentru rezolvarea acestei situaţii.

Suntem oameni de știință și ingineri, şi doresc să vă transmit că am creat ceva care ne afectează și care ne-a scăpat de sub control! Înainte de inventarea becului de către Edison, în mediul înconjurător radiațiile electromagnetice erau foarte puține.

Nivelurile de astăzi sunt de foarte multe ori mai mari decât nivelurile de fond naturale și se află în creștere rapidă, din cauza tuturor noilor dispozitive care emit această radiație.

Un exemplu pe care mulți dintre noi îl purtăm de multe ori în buzunarele noastre, este telefonul mobil. Un studiu arată că răspândirea pe scară largă a utilizării telefonului mobil a condus la triplarea incidenței cancerului cerebral în special la persoanele mai tinere.

Noi însă punem antene de telefonie mobilă pe clădiri rezidențiale, precum și pe spitale, acolo unde oamenii se duc cu speranța de a se face bine.

Utilitățile wireless și pilonii de telefonie mobilă ne obligă să trăim într-un mediu extrem de poluat magnetic.

Este deosebit de îngrijorător faptul că radiațiile emise în cadrul telecomunicațiilor alterează ADN-ul celulelor noastre. Este clar pentru mulți biologi că acest lucru poate constitui o explicație a creșterii incidenței cazurilor de cancer.

Generațiile viitoare sunt expuse unui risc semnificativ. Cercetătorii care se ocupă de protecţia mediului și oamenii de știință care trag semnale de alarmă sunt ignorați de comisiile care stabilesc standardele de siguranță. Dovezile aduse de aceştia sunt ignorate, iar ca rezultat, limitele de siguranță sunt mult prea mari. Ele nu protejează!

Mai multă protecție vom avea, probabil, doar după dezvăluirea completă a posibilelor conflicte de interese între autoritățile de reglementare și industrie.

Expunerea în creștere la radiațiile electromagnetice este o problemă globală. Organizația Mondială a Sănătății și Organismele internaționale nu acționează eficient pentru a proteja sănătatea publică.

Liniile directoare internaționale de expunere la câmpurile electromagnetice trebuie să fie modificate astfel încât să reflecte realitatea impactului acestora asupra trupului nostru, și, în special, asupra ADN-ului nostru.
Deși suntem încă în plină transformare tehnologică, protejarea în fața efectelor nocive asupra sănătății este așteptată de mult timp.

Facem parte dintr-un uriaș experiment biologic, început fără să ni se fi cerut în prealabil consimțământul.

Pentru a ne proteja copiii, pe noi și ecosistemul nostru, trebuie să reducem expunerea prin stabilirea unor linii directoare care să ofere mai multă protecție.

Și astfel, astăzi, oameni de știință din întreaga lume semnăm un apel către Națiunile Unite, către statele membre și Organizația Mondială a Sănătății, pentru a rezolva această criză globală de sănătate publică.”

2. Declaraţia participanţilor la Congresul „Appel de Paris“ pe tema hipersensibilităţii electromagnetice

La doar trei zile după acest prim semnal de alarmă trimis la ONU și OMS, pe data de 18 mai 2015 a avut loc Congresul internaţional „Appel de Paris”, ediţia a cincea, cu tema „Intoleranţa idiopatică ambientală: rolul câmpurilor electromagnetice şi al produselor chimice”.

Congresul, desfăşurat la Bruxelles la Académie Royale de Médecine Belge, a reunit peste 180 de medici, cercetători, jurişti, jurnalişti, fiind probabil cel mai important eveniment ştiinţific organizat vreodată pe acest subiect.

Cercetătorii şi specialiştii s-au reunit cu scopul de a înţelege mai bine mecanismele celor două patologii – hipersensibilitate electromagnetică (ElectroHyperSensitivity – EHS) şi sensibilitate multiplă la agenţi chimici (Multiple Chemical Sensitivity – MCS) – şi de a stabili legătura lor cu factorii de mediu.

Mulţi vorbitori au subliniat faptul că, începând cu anul 1960, câteva mii de studii au demonstrat nocivitatea expunerii de lungă durată la câmpurile electromagnetice. Cu toate acestea, factorii de decizie din industrie şi guverne neagă încă existenţa vreunui risc.

Participanţii la acest congres internaţional au decis în mod unanim să emită o declaraţie comună pentru a solicita recunoaşterea oficială din partea instituţiilor şi organismelor internaţionale abilitate, în special OMS, a acestor boli şi a consecinţelor medicale la nivel mondial.

Cum să ne protejăm de radiațiile emise de telefoanele mobile? Soluții și recomandări propuse de oamenii de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă avertizează că următoarele categorii de persoane sunt cele mai expuse la efecte negative asupra sănătății cauzate de radiațiile emise de telefoanele mobile:
– copiii;
– femeile însărcinate;
– persoanele în vârstă;
– persoanele suferind de maladii imunodepresive:
– persoanele cu hipersensibilitate la radiaţiile electromagnetice (electrosensibile).

Protecția acestor categorii de populație trebuie să fie, așadar, o preocupare majoră, fără a neglija însă faptul că efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile nu se limitează doar la aceștia, ci ne pot afecta într-o măsură mai mare sau mai mică pe toți.

În cele ce urmează prezentăm o serie de recomandări propuse de numeroși medici, cercetători, epidemiologi și alți oameni de știință pentru minimizarea efectelor expunerii la aceste radiaţii:

1. Nu permiteţi copiilor mai mici de 12 ani să folosească un telefon mobil, excepţie făcând cazurile de urgenţă. Organele în dezvoltare sunt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la câmpurile electromagnetice.

2. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi micşoraţi durata convorbirilor. Efectele biologice sunt direct legate de durata expunerii. Rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decât prin telefon (aceasta limitează durata expunerii şi proximitatea corpului).

3. În timpul convorbirii, menţineţi telefonul la o distanţă cât mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea câmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de un metru).

4. Nu ţineţi telefonul mobil în apropierea vreunui organ vital (de exemplu inima) sau la centura pantalonilor. Ţesuturile din partea inferioară a trupului prezintă o bună conductivitate a radiaţiei şi o absorb mai repede decât o absoarbe creierul. Rezultatele unor studii arată că bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în apropierea organelor genitale sunt supuşi riscului unei scăderi a numărului de spermatozoizi cu până la 30%.

5. Atunci când sunaţi pe cineva, aşteptaţi ca interlocutorul dumneavoastră să răspundă şi abia apoi puneţi telefonul la ureche. Intensitatea radiaţiilor este cea mai ridicată în momentul apelării, când telefonul încearcă să contacteze staţia de bază. Acesta este un sfat foarte important și mult prea adesea neglijat și ne poate feri de o parte însemnată din radiațiile care altfel ar fi pătruns în trupul nostru.

Noi, de obicei, când formăm numărul celui pe care îl apelăm punem imediat telefonul la ureche, și astfel primim cele mai intense radiații pe care telefonul le emite până la stabilirea legăturii telefonice.

Adeseori se petrece chiar ca cel apelat să nu răspundă și ne iradiem inutil ținând telefonul timp de jumătate de minut lipit de ureche, când am putea ține telefonul în mână, urmărind pe ecranul lui momentul în care cel apelat răspunde, iar apoi să punem telefonul la ureche și să vorbim. Cât de simplu este!

6. Nu efectuaţi un apel atunci când semnalul este slab, de exemplu în cazul deplasărilor rapide, precum cele cu maşina sau cu trenul, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul având nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zonele cu acoperire mai redusă (precum staţiile de metrou, unele regiuni rurale etc.).

7. Evitaţi să telefonaţi de pe mobil în locurile în care se găsesc produse inflamabile, precum benzina, alcoolul, eterul etc. (staţii de benzină, spitale). În prezenţa unor astfel de substanţe, un telefon mobil poate chiar declanşa un incendiu.

8. Nu folosiţi telefoanele mobile în spaţii închise ai căror pereţi conţin metal, precum autovehiculele şi lifturile. Acestea se comportă ca o cuşcă Faraday care captează radiaţia şi o reflectă înapoi către ocupanţii acestora.

9. Depărtaţi-vă la o distanţă de mai mult de 1 m de o persoană ce vorbeşte la telefonul mobil şi evitaţi să folosiţi telefonul mobil în locuri precum metrou, tren sau autobuz, unde îi supuneţi pe cei din jurul dumneavoastră la o expunere pasivă la radiaţiile emise de telefonul mobil.

10. În timpul nopţii, ţineţi telefonul mobil închis (caz în care nu mai emite radiaţii electromagnetice), sau măcar la distanţă de doi metri de trup.

11. Deşi unii cercetători recomandă folosirea kitului hands-free, alţii sunt de părere că hands-free-ul, dimpotrivă, amplifică radiaţia emisă de telefonul mobil, direcţionând mai multă radiaţie electromagnetică direct în ureche şi spre cap (cu peste 300% faţă de cazul când telefonul este folosit fără căşti).

12. Folosiţi un dispozitiv de protecţie validat ştiinţific împotriva radiaţiilor electromagnetice.

13. Nu cumpăraţi un telefon mobil cu o rată specifică de absorbţie (SAR) mare. Multe dintre telefoanele mobile conţin în manualul lor de folosire indicaţia nivelului SAR. Aceasta reprezintă o modalitate de a măsura cantitatea de energie RF (de radio frecvenţă) care este absorbită în trup. Evident, SAR trebuie să fie cât mai mic. (Nu uitaţi, totuşi, că studiile care au fost efectuate folosind radiaţii situate chiar şi de sute de ori sub limitele SAR curente au dovedit că aceste radiaţii prezintă efecte biologice negative.)

Desigur, această listă nu este exhaustivă, dar prezintă câteva niveluri de intervenţie rapidă pentru protecţia dumneavoastră şi a copiilor dumneavoastră.

Bazându-se pe frecvenţa şi pe durata apelurilor ce produc aceste probleme de sănătate, cercetătorii recomandă limitarea duratei fiecărui apel la 4 minute, limitarea numărului apelurilor la 6 pe zi şi nedepăşirea duratei de 22 de minute de expunere zilnică la radiaţiile emise de telefonul mobil.

Tehnologia bazată pe unde radio generează poluare electromagnetică și este cea mai perfidă formă de poluare cunoscută până în prezent. Aceasta nu poate fi detectată prin intermediul organelor de simț, ci prin metode speciale de determinare a densității de putere și a altor parametri ai câmpului electromagnetic, în același timp fiind și costisitoare.

Este adevărat că ofertele celor care folosesc astfel de tehnologii sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere al costurilor, dar economiile realizate astăzi se vor regăsi peste câțiva ani în afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului nervos, pentru a căror ameliorare vor fi cheltuite sume foarte mari.

Deci, fiți atenți la oferte, nu le evaluați numai din punct de vedere al avantajelor financiare, ci încercați să vedeți și dezavantajele. Invențiile științifice din acest domeniu pot avea consecințe nefaste asupra consumatorilor.

„Nu vă așteptați ca cei care lucrează cu această tehnologie să recunoască nocivitatea undelor radio. Întotdeauna vor nega acest lucru și vor utiliza toate mijloacele posibile pentru a ascunde adevărul.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România

„Gradul în care suntem afectați de aceste radiații depinde foarte mult și de noi și de mijloacele de protecție pe care ni le luăm. Multe dintre aceste măsuri sunt foarte simplu de aplicat, dar nu le întrebuințăm pur și simplu fie din cauză că nu ne-am gândit niciodată la ele, fie din cauză că nimeni nu ne-a spus ce putem face concret pentru a ne proteja.” Adrian Vornicu, Bioelectronist, Vincent – Franța

„Au fost observate și corelații între expunerea la radiații electromagnetice și afecțiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi, de pildă, sindromul oboselii cronice, precum și ceea ce este astăzi cunoscut sub numele de sindrom de sensibilitate electromagnetică (sau electro-hipersensibilitate) – o constelație de simptome care cuprind incapacitatea de concentrare, stare ușoară de panică, dezorientare, tulburări ale vederii, iritații ale pielii, slăbiciune musculară și chiar stări de leșin.

Deloc surprinzător, cei mai mulți dintre cei ce acuză aceste simptome sunt cei cu profesii precum operatori PC, electroniști, piloți, chirurgi și personalul din sălile de operații – adică acele persoane care lucrează în medii în care se emit continuu radiații electromagnetice, uneori și din mai multe surse, iar această aparatură a fost pusă la îndemâna populației fără să se fi cercetat dacă prezintă efecte negative asupra sănătății.” Șef lucrări/lector, doctor, inginer Andrei Drăgulinescu, de la Universitatea Politehnica București.

Citiţi şi:

Sinucideri cauzate de influenţa nocivă a antenelor de telefonie mobilă 
Poluarea electromagnetică: Pisica albă – Pisica neagră  
Chiar și numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structura, ci și funcționarea creierului 

 

yogaesoteric
12 ianuarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More