Porton Down, laboratorul implicat în investigația cazului de otrăvire Skripal, are o istorie întunecată de experimente făcute pe oameni

 

Laboratorul Porton Down, aflat în centrul cazului de otrăvire Skripal, are o istorie întunecată de experimente pe oameni, derulate  sub supravegherea guvernului. Experimentele umane au fost desfășurate în cadrul pregătirilor de război ale Marii Britanii împotriva Uniunii Sovietice.

Laboratorul militar de la Porton Down era centrul studiilor de arme biologice ale Marii Britanii între anii 1939 și 1989. Oameni de știință ai Ministerului Apărării au efectuat experimente chimice pe cel puțin 20.000 de membri ai personalului militar și peste 100 de teste secrete de război biologic asupra publicului, în anticiparea unui temut atac chimic din partea Uniunii Sovietice.

În acest an, laboratorul a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor după ce i s-a acordat responsabilitatea de a determina ce substanță s-a folosit pentru otrăvirea lui Sergei și a Yuliei Skripal. Directorul executiv al laboratorului a confirmat între timp că echipa nu a reușit să identifice „sursa precisă” a agentului neurotoxic și Ministerul de Externe a negat că ar fi declarat că provenea din Rusia – în pofida afirmațiilor lui Boris Johnson în acest sens.

Experimentele guvernamentale desfășurate asupra personalului militar au încălcat grav standardele etice, potrivit unui raport oficial publicat în 2006, în urma anilor de plângeri venite din partea veteranilor care susțin că au suferit repercusiuni de durată asupra sănătății ca rezultat al experimentelor.Echipament de izolare a pacienților într-o atmosferă lipsită de germeni, ce a fost dezvoltat la Porton Down în colaborare cu Institutul de Sănătate a Copilului, iunie 1969

În decursul experimentelor, oameni de știință de la Porton au aplicat gaz iritant lichid pe brațele goale a 440 de bărbați, iar într-un alt experiment au testat gaz iritant pe opt bărbați fără ca ei să știe despre ce era vorba. Șase bărbați au fost expuși la gaz muștar pentru cinci zile consecutive – trei dintre ei suferind arsuri la nivelul scrotului. În jur de 450 de bărbați au fost expuși la gaz sarin la nivelul ochilor.

Un raport guvernamental de 60 de pagini publicat în anul 2002 a detaliat testele ce au expus milioane de oameni la substanțe dăunătoare. Testele au constat în răspândirea de chimicale și microorganisme dăunătoare peste zone vaste ale Marii Britanii – fără știrea populației expuse. Raportul a dezvăluit, de asemenea, că personalul militar fusese instruit, dacă era întrebat, să răspundă că experimentele făceau parte dintr-un proiect de cercetare a vremii și a poluării aerului. Elaborate pentru a testa vulnerabilitatea Marii Britanii în situații în care nori mortali erau eliberați deasupra țării, în majoritatea cazurilor testele utilizau alternative la arme biologice precum bacteria serratia marcescens sau sulfura de cadmiu, ce au fost dispersate asupra publicului în cantități mari, pentru a simula războiul biologic. Guvernul a insistat că substanțele chimice implicate erau sigure, dar cadmiul este recunoscut ca o cauză a cancerului de plămâni și a fost considerat o armă chimică în al Doilea Război Mondial. Familiile ce locuiau în zonele testate și care au dat naștere unor copii cu malformații, au solicitat o investigație publică.

Într-un alt test, o navă militară a dispersat bacterii incluzând E. coli și bacillus globigii, ce mimează antraxul, pe o rază de cinci până la 16 kilometri (10 mile) de-a lungul coastei de sud a Angliei între 1961 și 1968, expunând peste 1 milion de oameni la aceste micro-organisme.

În teste concepute pentru a evalua vulnerabilitatea clădirilor guvernamentale și a transportului public, s-au eliberat bacterii în metroul londonez pe o distanță de 16 kilometri.

Raportul a confirmat, de asemenea, că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Porton Down a produs milioane de concentrate furajere contaminate cu antrax ce puteau fi împrăștiate în Germania pentru a ucide vite pe scară largă.

Ulf Schmidt, profesor de Istorie modernă la Universitatea din Kent, a estimat în cartea sa Știința Secretă, apărută în 2015, că până la 30.000 de experimente secrete de război chimic s-au desfășurat la Porton Down în acea perioadă de timp. S-a afirmat, de asemenea, că în majoritatea cazurilor militarilor nu li s-au oferit suficiente informații pentru a-și da consimțământul în mod corespunzător.

Laboratorul cu o vechime de 100 de ani are un buget anual raportat de 500 de milioane de lire sterline și în cadrul lui lucrează 3.000 de oameni de știință.

În anul 2008, Ministerul Apărării a acordat 3 milioane de lire sterline drept compensație unui număr de 360 de veterani, fără a-și asuma însă răspunderea pentru derularea acestor experimente odioase.


Citiți și:

Experimente realizate pe oameni – o incursiune în culisele murdare ale puterii

ŞOCANT, INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT. Oameni-cobai în experimente medicale (I)
 

yogaesoteric
7 mai 2018


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More