Președintele iranian recunoaște revoltele din țară și cere curmarea lor

Iranul este necesar să acţioneze hotărât împotriva protestelor ce s-au extins în întreaga ţară după ce o tânără a murit în arestul poliţiei morale, a indicat în luna septembrie preşedintele iranian Ebrahim Raisi, potrivit Reuters și Agerpres.

Ebrahim Raisi

Sunt necesare acțiuni decisive împotriva celor care se opun securităţii şi liniştii ţării”, le-a transmis autorităţilor preşedintele după revenirea sa în ţară de la Adunarea Generală a ONU.

Ebrahim Raisi a „subliniat necesitatea de a face distincţie între proteste şi perturbarea ordinii şi securităţii publice, şi a descris evenimentele drept o revoltă”, consemnează o mass-media publică de la Teheran.

Protestele au început după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic. Manifestaţiile s-au extins ulterior în întreaga ţară şi, potrivit unor ONG-uri, reprimarea lor s-a soldat cu peste 50 de morţi şi sute de persoane au fost arestate.

Preşedintele Ebrahim Raisi a deschis anul universitar la un colegiu din Teheran, dar cursurile cu prezenţă în facultăţi au fost imediat suspendate în Iran, în cadrul măsurilor împotriva protestelor.

În acest timp, principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, a cerut statului să anuleze portul obligatoriu al vălului islamic. Această formaţiune, apropiată de fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), a cerut de asemenea desfiinţarea „poliţiei morale” şi autorizarea manifestaţiilor paşnice, potrivit AFP.

Într-un demers menit să susţină protestatarii din Iran, Washingtonul a autorizat companiile de internet americane să-şi extindă serviciile în Iran, după ce Teheranul a recurs la întreruperi ale accesului la internet ca modalitate de a combate manifestaţiile în desfăşurare.

Citiți și:
Ecuația „Vrei pâine? Ia cip!”: Iranul implementează cupoane digitale pentru raționalizarea pâinii
Când guvernele se tem de oameni, există libertate. Când oamenii se tem de guvern, există tiranie

 

yogaesoteric
14 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More