Prima centrală nucleară plutitoare din lume, lansată recent în Rusia. De ce i se spune «Cernobîlul plutitor»?

 

Cum vi se pare ideea de a construi o centrală nucleară pe o platformă plutitoare imensă, care urmează să navigheze, trasă de remorchere, prin apele reci, imprevizibile, ale Nordului? Unii vor găsi că „proiectul” este furat din vreun roman SF obscur, apărut în fosta URSS, prin anii ’50, când „energia atomului” era ridicată în slăvi. Alții, cum ar fi militanții ecologiști, vor spune că este una dintre cele mai lipsite de inspirație și mai periculoase idei, gândindu-se imediat la consecințele unui eventual accident.
O astfel de idee tocmai a fost pusă în practică!

Complexa instalație rusească a fost numită Akademik Lomonosov și reprezintă prima centrală nucleară plutitoare de pe mapamond. Lansarea sa a avut loc în 28 aprilie, pe un șantier naval din St. Petersburg. Ulterior, imensa structură plutitoare a fost preluată de către remorchere, pentru a fi dusă la Murmansk, în nord-vestul Rusiei, urmând să fie încărcată cu combustibil nuclear. De acolo va fi transportată în îndepărtatul Pevek, în zona Cercului Polar Arctic. Centrala va începe să producă energie în vara anului 2019.

Deși seamănă foarte bine cu o navă de mari dimensiuni, centrala plutitoare nu dispune de propriul sistem de propulsie. Centrala atomoelectrică fost proiectată sub forma unei structuri plutitoare din considerente legate de costuri, dat fiind că în această variantă transportul unei mari cantități de material către destinația dorită este cel mai redus. Akademik Lomonosov este capabilă, la nevoie, să furnizeze energie electrică pentru o populație de 100.000 de persoane și va fi pusă în serviciul industriei extractive din nordul rusesc, acoperit de ghețuri.

Puternica centrală va înlocui termocentrala Chaunskaya și centrala atomoelectrică Bilibino, construite în perioada 1961-1974. Soluția la care au recurs rușii pentru amplasarea unei centrale nucleare în nordul îndepărtat este cel puțin discutabilă, dacă nu de-a dreptul primejdioasă. O astfel de structură poate fi avariată sever sau ar putea chiar să se scufunde, în condițiile dure în care va funcționa, existând riscul ca materialul radioactiv să contamineze apa mării. Că doar nu degeaba Akademic Lomonosov a fost numită „Titanicul nuclear” sau „Cernobîlul plutitor”.


Citiți și:

O nouă formă a materiei poate oferi posibilitatea energiei nelimitate

În România au dispărut două reactoare nucleare și nimeni nu se sesizează de asta! «Părintele» centralei de la Cernavodă face dezvăluiri incendiare

De la Cernobâl la Fukushima: De ce ni se ascunde adevarul cu privire la catastrofele nucleare? (1)

 

 
yogaesoteric
30 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More