Prima condamnare pentru negarea Holocaustului – fost lt. col din SRI, 1 an și 1 lună de închisoare cu amânare

 

Prima condamnare pentru negaționism a fost pronunțată în data de 4 februarie, de Judecătoria Sectorului 3 – Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a fost condamnat la un an și o lună de închisoare, cu amânarea executării, pentru că a negat Holocaustul într-o carte publicată în 2016.

Lansarea volumului Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de „bani de holocaust” a fost programată pentru 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, dar a fost contramandată datorită unui denunț penal și al cercetării de către procurori militari.

Condamnarea lui Zărănescu este o premieră în materie, fiind pentru prima dată când o persoană este condamnată în România pentru negaționism.

Zărnescu a fost trimis în judecată abia anul trecut, iar sentința pronunțată în 4 februarie nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

Negarea Holocaustului este incriminată în România prin Ordonanța de Urgență 31/2002.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede:
„(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Deși reglementarea datează din 2002, acesta este însă primul proces în care o persoană este condamnată.

Instanța a decis că inculpatul are de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare, dar a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani.

În aceşti 2 ani, fostul ofițer SRI are următoarele obligaţii:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta;
b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c. să anunţe, în prealabil, modificarea adresei locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d. să comunice modificarea locului de muncă;
e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În 2016, Vasile Zărnescu a declarat la RFI că OUG 31/2002 este „neconstituțională” și „criminală”.

În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură.

Citiţi şi:
Holocaustul, un proiect european
De ce nu cred că a existat un «holocaust» românesc

yogaesoteric
16 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More