Prima inimă printată 3D a fost creată utilizând materialele biologice proprii ale pacientului

 

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au prezentat în 15 aprilie 2019 prototipul unei inimi miniaturale, despre care oamenii de ştiinţă israelieni afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D folosind ţesut uman. Deși mai sunt multe de făcut în direcţia cercetării și a „corecțiilorˮ necesare, acesta este un imens pas înainte pentru tehnologia medicală.

Iată că, deși industria medicală modernă este afectată de corupție și fraudă, în cadrul ei există totuşi și multe aspecte bune. Potențialul uman este mult mai mare decât știm la ora actuală, în special în ceea ce priveşte vindecarea, prevenirea şi tratarea bolilor. Însă ceea ce este necesar să primeze, este preocuparea pentru îngrijire medicală de calitate şi nu pentru profit financiar.

Din păcate, în prezent industria medicală este destul de „pătată”, și această afirmaţie corespunde opiniilor unora dintre cele mai proeminente personalităţi din domeniul medical.

Site-ul Collective Evolution a publicat o serie de articole în care mai mulți medici și redactori-șefi ai celor mai renumite publicații medicale din lume arată de ce există un conflict clar de interese. Acest conflict este cauzat de dominația corporatistă în domeniul științei.

Iată ce declară Arnold Seymour Relman (1923-2014), profesor de medicină la Harvard și fostul redactor-șef al New England Medical Jurnal:
„Profesia medicală este cumpărată de către industria farmaceutică, nu numai din punct de vedere al practicii medicinii, ci și în ceea ce privește instruirea și cercetarea. Instituțiile academice din această țară își permit să devină agenți plătiți de industria farmaceutică.”
 
Există, de asemenea, multe exemple care arată frauda și înșelăciunea care se desfășoară în cadrul agențiilor de reglementare în domeniul sănătății.

Având în vedere tehnologia modernă și numeroasele progrese medicale ce deja au fost realizate, umanităţii i se deschid în faţă posibilităţi uriaşe. Dar, în lumea de astăzi, progresele care amenință profiturile corporațiilor nu văd niciodată lumina zilei. De exemplu, unele terapii alternative care şi-au dovedit clinic eficienţa în tratamentul cancerului, nu au putut fi niciodată brevetate, deoarece Big Pharma ar pierde astfel miliarde de dolari, întrucât tratamentul „uzual” pentru cancer ar deveni depășit. Faptul că singurele două recomandări pe care un oncolog poate să le facă sunt chimioterapia și tratamentul cu radiații, în ciuda faptului că există atât de multe alte tratamente eficiente, este de natură să ridice serioase semne de întrebare.

Inima care s-ar potrivi pacientului

Una dintre cele mai recente și uimitoare descoperiri medicale este posibilitatea de a construi o inimă care să fie perfect compatibilă cu caracteristicile imunologice, celulare, biochimice și anatomice ale pacientului. Această realizare reprezintă un progres major în domeniul medical și este rodul muncii cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv. Aceştia au reuşit să „printeze” 3D prima inimă artificială vascularizată din lume folosind celulele și materialele biologice ale pacienților.

Rezultatele cercetării lor au fost publicate în revista Advanced Science. Este pentru prima dată când este printat cu deplin succes un organ complet care să fie funcţional. Până acum, în medicina regenerativă, oamenii de știință au reușit să printeze doar țesuturi simple, nevascularizate.

,,Aceasta este prima dată în lume când cineva a proiectat cu succes şi a printat o inimă completă, cu celule, vase de sânge, atrii şi ventricule”, explică profesorul Tal Dvir de la TAU’s School of Molecular Cell Biology and Biotechnology, coordonatorul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate într-o conferinţă de presă.

Această realizare are un potențial extraordinar; imaginați-vă că acest tip de tehnologie ar putea fi pus la dispoziția tuturor celor cu boli de inimă! Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor, iar transplantul de inimă este una dintre puținele soluţii existente la ora actuală. Acest tip de tehnologie ar putea oferi literalmente o inimă nouă, fără riscurile și dificultățile asociate cu un transplant de cord.

„Această inimă este realizată din celule umane și din materiale biologice specifice pacientului. Aceste materiale servesc în procesul nostru ca biocerneluri, substanțe formate din zaharuri și proteine, care pot fi utilizate pentru printarea 3D a modelelor de țesuturi complexe”, spune Prof. Dvir. ,,În trecut oamenii au reușit să printeze 3D structura unei inimi, dar nu cu celule sau cu vase de sânge. Rezultatele pe care le-am obținut demonstrează potenţialul abordării noastre pentru ingineria personalizată de înlocuire a țesuturilor și organelor în viitor”.

Sunt încă multe progrese de făcut, dar acesta este un pas imens în direcția cea bună. După cum spune Prof. Dvir, „Utilizarea materialelor biologice specifice pacientului este esențială pentru realizarea cu succes a țesuturilor și a organelor.”

„Biocompatibilitatea materialelor fabricate este crucială pentru eliminarea riscului de respingere a implantului, ce ar putea împiedica succesul unor astfel de tratamente,” spune Prof. Dvir. „La modul ideal, biomaterialul este necesar să posede aceleași proprietăți biochimice, mecanice și topografice ca acelea ale țesuturilor proprii ale pacientului. Aici, putem raporta o abordare facilă a țesuturilor cardiace groase, vascularizate şi perfuzabile printate în 3D, care se potrivesc complet cu proprietățile imunologice, celulare, biochimice şi anatomice ale pacientului”.

Inima prezentată de cercetătorii israelieni, pe care jurnaliştii au putut să o vadă în timpul unui proces de printare care a durat aproximativ trei ore, are mărimea unei inimi de iepure sau a unei cireşe.

„Inimile umane, mai mari, necesită aceeași tehnologieˮ, a explicat profesorul Tal Dvir.
Starea actuală a acestei inimi primitive poate fi comparată cu aceea a inimii unui embrion.

„Este nevoie ca celulele să îşi formeze abilitatea de pompare; ele pot în prezent să se contracte, însă avem nevoie ca ele să lucreze împreunăˮ, a explicat coordonatorul cercetării.

După ce vor realiza acest obiectiv, oamenii de ştiinţă intenţionează să transplanteze inimile astfel obţinute în animale de talie mică, precum iepuri şi şobolani, pentru a testa funcţionarea acestora.

„Poate că peste 10 ani sau chiar mai puțin vor exista imprimante de organe în spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obişnuit”, a mai spus profesorul Tal Dvir.

Desigur, perspectiva este minunată, însă 10 ani pentru o persoană care are probleme cu inima înseamnă cel mai adesea prea mult. Ar fi minunat dacă s-ar depune același efort pentru găsirea de soluții preventive, şi nu doar pentru soluţii sofisticate care în primul rând să aducă bani. În ceea ce priveşte bolile de inimă, de exemplu, o dietă bazată pe plante este extrem de eficientă. Dar, în loc de aceasta, găsim soluții complicate și nenaturale pentru problemele noastre, în loc să abordăm cu adevărat stiluri de viață sănătoase pentru a elimina astfel cauzele acestor probleme.


Citiţi şi:

Transplanturile: donaţie sau crimă?

Un medic german a bulversat lumea medicală. Susţine că dacă «bolnavul înţelege cauza bolii, trupul se vindecă singur» (I)

Postul, cea mai firească terapie

 

yogaesoteric
13 iunie 2020

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More