Prof. dr. Alberto Zangrillo: ‘Virusul nu mai este în stare, din fericire, să producă o boală gravă’


Jurnalista de origine română stabilită în Italia, Julia-Sandra Vîrsta, corespondentă a cristoiublog.ro, a organizat și moderat, pe data de 14 iulie 2020, o întâlnire live între prof. dr. Alberto Zangrillo și corespondenții străini în Italia. În cadrul întâlnirii, Julia-Sandra Vîrsta a adresat mai multe întrebări invitatului, unele puse chiar de cititorii cristoiublog.ro. Redăm mai jos corespondența trimisă de Julia Vîrsta din Italia, la finalul căreia veți putea urmări interviul integral, în limba italiană.

Am avut plăcerea să îl avem oaspete şi să moderez întâlnirea în live streaming cu domnul profesor doctor Alberto Zangrillo, medic primar în anestezie şi terapie intensivă la Ospedale San Raffaele din Milano şi Prorector al Universității VITA e SALUTE San Raffaele din Milano. Domnul profesor a acceptat invitația şi a răspuns unor întrebări puse de mine şi de colegii mei corespondenți în Italia din toate ţările lumii la Ass. Stampa Estera Roma. Pentru cine ştie doar câte ceva despre prof. Zangrillo, voi căuta să expun doar o mime din C.V.-ul domniei sale.

Alberto Zangrillo a terminat Fac. de Medicină şi Chirurgie la Univ. din Milano în 1983 şi specializarea în Anestezie şi Reanimare în 1986, urmând apoi alte specializări în Londra, Barcellona, Montecarlo, Berlin şi IRCCS Ospedale San Raffaele din Milano.
• Este Director al Unităţii Operative de Anestezie şi Reanimare Generală la IRCCS Ospedale San Raffaele
• Director al Unităţii Operative de Anestezie şi Reanimare Cardio Toraco Vasculară la IRCCS Osp. San Raffaele Milano
• Director al Unităţii Operative de Anestezie şi Reanimare la IRCCS San Raffaele Turro
• Profesor Ordinar de Anestezie şi Reanimare
• Prorector pentru activităţile clinice la Univ. Vita-Salute San Raffaele
• Referent Direcţional Aree Cliniche la IRCCS Ospedale San Raffaele

Este autor a peste 800 de publicaţii dintre care 400 în reviste internaționale (citate de peste 10.000 ori, Hindex 50) printre care studii randomizate în NEJM, JAMA, Circulation şi British Medical Journal şi 40 de cărţi sau capitole de cărţi. Visiting Professor la Universidad CES, Medellin, Columbia, 2016-2017 şi multe altele.

Prof. Alberto Zangrillo este un pic contra curentului în ceea ce priveşte existenţa actuală a virusului Covid-19, declarând în repetate rânduri că virusul nu mai există din punct de vedere clinic şi că intensitatea i-a scăzut! Bazându-se pe faptul că în secţia de reanimare a Spitalului San Raffaele din Milano şi în alte spitale din Italia nu mai sunt bolnavi internaţi cu Covid. Dar haideți să vedem când şi cum s-a declanşat „uraganul” de polemici după declaraţiile prof. Zangrillo printre numeroşii experţi de Covid-19 din comitetul tehnico-ştiinţific de pe lângă guvernul italian!

Totul a început în timpul emisiunii „Mezz’ora in piu” de pe Rai Tre când, apropo de observaţiile făcute despre situaţia din Lombardia, prof. Zangrillo a spus: „Îmi vine cu adevărat să râd! Azi este 31 mai şi acum o lună îi auzeam pe epidemiologi spunând că se tem de o nouă revenire a epidemiei la finele lunii mai, început de iunie şi că cine ştie câte locuri vor fi ocupate în terapie intensivă! În realitate virusul, practic din punct de vedere clinic nu mai există!”

Este nevoie să învățăm să conviețuim cu Coronavirus

Julia-Sandra Vîrsta: Domnule prof. Alberto Zangrillo, voi începe cu câteva întrebări ale admiratorilor dumneavoastră din România, unele sunt chiar tehnice. Care este rata de virulenţă a coronavirusurilor, de exemplu, SARS COV-2?

Prof. Alberto Zangrillo: Noi nu putem să ne exprimăm în termeni precişi din punct de vedere numeric. Ceea ce am văzut din studii epidemiologice, din observaţii clinice, dar mai ales din observaţii virusologice de laborator, pentru că observaţia virusologică este făcută practic in vitro, caracterizează SARS COV-2 în acest mod: este un virus extrem de contagios, deci RP este extrem de influenţat de capacitatea acestui virus de a fi contagios. De fapt, este ceea ce se petrece în toată lumea şi în Italia, unde vedem şi am spus-o şi eu, este nevoie să învăţăm să convieţuim cu el.

În afară de această caracteristică de contagiozitate este necesar să o vedem şi pe cea de letalitate, capacitatea acestui virus mai ales când e în „forţe” de a provoca moartea populaţiei infectate şi este de 10 ori mai mare decât forţa unui virus normal gripal, dar inferior altor viruşi SARS din trecut şi care au fost mai puţin contagioşi. Deci, este un virus insidios despre care cunoaştem încă puţine caracteristici şi până acum, nimeni nu a reuşit să îi facă secvenţierea genomică din punct de vedere al mutaţiilor, în care se prezumă că ar fi alteraţii ale caracteristicilor aşa-ziselor proteine de suprafață. Dar putem spune că în afara acestor caracteristici generale pe care le cunoaştem, cam toţi în materie ne impun prudenţă şi alertă, pentru că ştim doar jumate din cât ar fi necesar să cunoaştem ca să putem fi liniştiţi. Toate astea într-un context în care sperăm să nu se reîntoarcă Covid-19 cu aceeaşi virulenţă cum l-am cunoscut noi în Italia de la jumătatea lunii martie şi până la jumătatea lunii aprilie. Sper că am fost destul de explicit?

J.S.V.: Domnule profesor, în aceste ore în Italia se vorbeşte despre prelungirea stării de urgenţă până în decembrie, sunteţi de acord? Este necesar?

A.Z.: Eu cred şi am afirmat mereu că poporul italian are respect faţă de reguli, evident cu unele excepţii, un popor care a răspuns în mod prompt la prima chemare la carantină – primul popor din Europa Occidentală. Amintim că Italia a fost din 8 martie primul popor european care a declarat zonă roşie pe întregul teritoriu naţional.

Am fost în carantină timp de aproape 2 luni, aceasta a avut rostul ei, nu am negat niciodată, şi a fost foarte important pentru că noi, italienii, suntem „Cula della civilta” – Leagănul civilizaţiei, deci obiectivul nostru este „Binele”. Cred că a determina o stare de urgență atât de prelungită, care să nu fie impusă de rezultante de ordin sanitar, nu este util. În schimb este necesar să impunem cetăţenilor italieni bunul simţ: respectul pentru ei înşişi, pentru ceilalţi, măsurile de distanţiere şi măsurile de igienă personală care au demonstrat a fi esenţiale în reducerea contaminărilor. Deci pentru reducerea virulenţei virusului.

Ceea ce pot spune este că nu este admisibil aşa ceva

J.S.V.: În România este acum o dezbatere virulentă privind carantina şi izolarea. Guvernul a făcut o lege prin care se restrâng drepturile cetăţenilor: internarea forţată a suspecţilor, confiscarea obiectelor contaminate şi plasarea copiilor din familie în grija statului. Se poate citi şi în Le Monde despre o adevărată dictatură sanitară. Ce părere aveţi? Ne puteţi spune ceva, nu din punct de vedere politic, evident. Vă mulţumesc.

A.Z.: Ceea ce pot spune este că nu este admisibil aşa ceva.

J.S.V.: Domnule profesor, circulă voci că virusul circula deja din octombrie în Italia. După părerea dumneavoastră, există urme?

A.Z.: Nu putem exclude posibilitatea ca virusul să fi existat în Italia încă înainte. Este nevoie să fie studiat din punct de vedere virusologic şi epidemiologic cu mare atenţie, pentru că toate acestea vor putea conduce la unele reflecţii în viitor, mai ales la necesitatea de a organiza unele sisteme de reţele de date în toată Europa.

J.S.V.: De ce în Italia în ultimele 80 de zile se moare doar de Covid-19? De ce nu s-a făcut o statistică justă a morţilor în perioada de carantină?

A.Z.: Nimeni nu moare în Italia de Covid-19 de cel puţin 2 luni! Dar lumea continuă să moară de patologii care au fost lăsate în seama sorţii, care au fost ignorate. În aceste momente, la Urgenţa din zona metropolitană din Milano este plin de bolnavi cu patologii cronice dar care au fost neîngrijite din cauza urgenţei virusului şi care acum s-au agravat pentru că necesitau intervenţii uneori urgente şi acum este prea târziu. Mă refer la infarcturi, la pancreatite, tumori etc. Deci continuă să se moară, dar nu de Covid.

Eu am spus că virusul nu mai este în stare, din fericire, să producă o boală gravă

J.S.V.: Domnule profesor, ne puteţi explica în ce anume constă polemica dintre dumneavoastră şi unii colegi de breaslă? Păreţi de acord în substanţă, dar vă certaţi mereu.

A.Z.: Mulţumesc pentru această întrebare şi sper să fiu explicit în răspuns! Este clar că eu sunt expus în mod particular. De ce? Pentru că eu lucrez pentru o mare instituţie spitalicească de nivel internaţional. Adică, atunci când iese ceva de la universitatea mea, e ca și cum ar ieşi de la Oxford sau de la Harvard. Lucrez în echipă cu virusologi, epidemiologi, infecționişti, anesteziști, reanimatori şi ne ţinem informaţi.

Am urmărit mereu un echilibru, şi când vorbesc cu colegii mei din partea cealaltă a lumii care au un alt punct de vedere, caut să aflu despre ce studiază şi ce susţin ei şi aspectul cel mai important este că atunci când colegii afirmă ceva, îi întreb: ştii despre ce vorbeşti? Eşti sigur? DA! Aşa că urmărim să ajungem la un punct comun. Eu nu am spus niciodată că virusul nu mai există, ci că noi este nevoie să convieţuim cu virusul! Eu nu am spus niciodată că virusul s-a modificat! Eu am spus că virusul nu mai este în stare – din fericire – să producă o boală gravă.

Eu dacă spun: de două luni în Lombardia s-a redus excesul de mortalitate datorat virusului SARS COV-2, nu o spun pentru că inventez, ci o spun pentru că ştiu care sunt curbele statistice. În Lombardia, de două luni, din 20 aprilie, excesul de mortalitate din cauza SARS COV-2 a dispărut, mortalitatea fiind cea de acum 5 ani. Adică nu este exces de mortalitate datorită lui SARS COV-2!

Dacă de cealaltă parte găsesc un virolog care spune: Zangrillo, uite că virusul nu e modificat! Eu îi răspund: Ştiu!
Zangrillo, uite că virusul încă mai există! Eu îi răspund: Ştiu! Dar dacă tu îmi spui: uite că virusul este letal! Eu îi răspund: Da, este potenţial letal, doar că în acest moment, azi 14 iulie, virusul nu este în măsură să producă boli. Dacă tu zilnic îmi spui în ziarul Repubblica online, în Corriere della Sera online că sunt alte 13 cazuri de moarte de Covid-19, atunci eu sun la regiunile respective şi întreb de unde vin aceşti bolnavi şi mi se răspunde că nu au murit de Covid ci de infarct de miocard, de cancer, de boli neuro-degenerative. Dar au murit în spital Covid şi tu pui pe listă mort de Covid deşi nu a murit de Covid! Deci, este necesar să se spună clar! Dacă şi în faţa clarităţii se menţine polemica, nu este problema mea!

J.S.V.:
Vă mulţumesc, domnule profesor Alberto Zangrillo pentru amabilitate şi să ştiţi că în România aveţi foarte mulţi admiratori care vă ascultă şi vă apreciază alegerile şi declaraţiile.

Interviul complet în limba italiană îl puteți urmări aici


Citiţi şi:

10 motive să nu ne temem de coronavirus
Dr. Vasile Astărăstoae, despre coronavirus, OMS și modelul chinezesc


yogaesoteric
6 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More